Влюбени обиколиха 51 страни за 4 години! Виж Тук:

За 4 години влюбената двойка Бистра Якимова и Наце Сапунджиев е успяла да обиколи 51 страни по земното кълбо и да се сблъска с куп приключения. Лошо време, болести и кражби по пътя са само част от екстремните преживявания, които не могат да сломят духа на пътешествениците. Преживяванията си те събират в първата си книга. В нея разказват как се пътува по стъпките на местните хора, за да се достигне до най-интересните точки на планетата.

Бистра и Наце

„Имало е много трудности по пътя ни, но те са само част от преживяването. Преди 2 години обикаляхме из Южна Америка. Пресичахме пеша т. нар. тройна граница, която свързва Аржентина, Парагвай и Бразилия. С раниците на гърба минахме по огромен мост, нямаше много хора, изглеждаше малко като „затишие пред буря“.

После се пазарихме с едно нелегално такси да ни закара до близката автогара, а след това се договаряхме и за автобуса до Енкранасион в Парагвай. За този район с трите граници се говори, че е поле за изява на наркотрафиканти и престъпници. Добре, че това го научихме по-късно. А и хубави снимки станаха тогава“, припомня си днес за опасността Бистра.

В малкия екип тя е отговорникът за всички пътувания. Освен това на нея се пада задачата да ги описва в пътеписи. Съпругът й Наце се занимава със снимките и визуалното оформление на пътешествието им. Той е и този от двамата, които все още е ангажиран с постоянна работа, за да подпомага пътуванията.

„Работя в IT-сектора, но мечтая за повече време за пътешествия. Бистра от тази година е на свободна практика и има повече време да се посвети на проекта ни. И двамата не се изморяваме от пътуването, а си почиваме. Обожаваме да се запознаваме с нови хора, култури, места. От транспортиране понякога може да се усети изтощение – особено ако трябва да летиш общо 48 часа до дадено място. Такъв беше случаят с Нова Зеландия“, споделя Наце.

Бистра и Наце

Любимият въпрос на приятелите и познатите им, когато съпрузите се върнат от някъде е как са си го позволили. Семейството признава, че не живее в лукс, а всичко спечелено инвестира в страстта си. За всяко ново пътешествие се изисква дисциплина на практика в резервирането на най-евтиния транспорт.

„Работиш, спестяваш, пътуваш в почивните дни“, е стратегията на съпрузите.

За тях е облекчение и това, че не харчат както повечето туристи за непотребни джунджурии. В дома си се стараят всичко да е минималистично. Дори нямат телевизор. И без това от години не следят нищо по него. Мотото им е, че всичко най-ценно двамата трябва да успеят да съберат в раница и куфар. Иначе колекционират специални моменти. Броят си ги и досега са 23 745 и продължават да растат. За да си ги гарантират, никога не използват туристически агенции. Просто досега са имали неприятен опит с тях.

„Веднъж решихме да използваме туристическа агенция, да ни запази самолетни билети и хотел в Санторини, а тя фалира ден преди да заминем. Не паднахме духом и си организирахме пътешествие с кола до Арбания, Черна гора и Македония“, спомня си този момент Бистра.

Когато двойката не е на път, тя отново се занимава с виртуално обикаляне на планетата. Съпрузите пътешестват мислено, като четат, слушат и разказват истории. Така се ражда идеята за първата им книга „Магията на пътуването: Последвай местните“. Тя обаче не е единствената смела мечта на семейството. Бистра и Наце са решили, че някой ден ще стъпят на Антарктида и с това ще са се докоснали до всичките 7 континента.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *