Велизар Енчев: България КАПИТУЛИРА пред Северна Македония! Признаваме македонските нация, история и език!

След като обиколи половин Европа, за да говори против позицията ни по „македонския въпрос“, в четвъртък македонският премиер Зоран Заев идва в София, за да извива ръцете на президента Радев и на служебния премиер Янев.

След като зад Скопие застанаха водещи личности в Европейската комисия, Франция и Нидерландия адвокатстваха на македонската страна, а държавният секретар на САЩ притисна Радев да даде „зелена улица“ на европейското членство на Република Северна Македония, в четвъртък ще станем свидетели на поредното си и най-тежко национално унижение.

Унижение е да преговаряме със Зоран Заев, който не само не изпълнява подписания на 1 август 2017 г. договор с България, но има все по-дръзки претенции към нас, отказвайки изобщо да разговаря по претенциите ни за „македонския език“, „македонската идентичност“ и антибългарските учебници по история, като дори ни вменява чувство за вина.

Да, в София пристига премиер на страна извън ЕС, който обаче се държи като фактор в Европейския съюз и ни третира като държава, кандидатстваща за членство в ЕС.

Вина за тези разменени роли е както на трите кабинета „Борисов-1,2 и 3, така и на служебното правителство на радев, което очевидно клекна пред американските искания и се съгласи с посещението на Заев, вместо да откаже тази визита.

Защото служебен кабинет няма правото да обсъжда и предоговаря с чужда държава рамковата позиция на Народното събрание от 2019 г.
А в онази позиция ясно е записано: Докато Скопие не прекрати антибългарската си черна кампания, не декларира отказ от териториални и малцинствени претенции към България и не финализира преговорите в Смесената историческа комисия, с което да се отрече от присвояването на българското културно-историческо наследство, Република Северна Македония не може да започне преговори за членство в ЕС.

Днес обаче служебният премиер Стефан Янев обяви новина, която е основание за силна тревога. Тя потвърждава опасенията, че заради американския и европейския натиск се подготвя почвата за нашата българска капитулация.
Стефан Янев заяви, че целта на визитата на Заев в четвъртък ще е „двете страни да изготвят обща позиция за интеграцията на република С. Македония в ЕС, която ще бъде предложена за обсъждане на следващия български парламент и редоно правителство“…

Случайно или не, тези дни Зоран Заев самоуверено заяви в Брюксел, че „аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за началото на македонските преговори“.

От думите на Янев и Заев може да се направи един извод: Утре в София ще се изготви българо-македонски документ, с който македонският премиер ще поиска от Съвета на ЕС да одобри на 22 юни стартиране на преговори за македонското еврочленство. Постфактум този документ ще бъде сервиран на 46-то Народно събрание за одобрение…

Очевидно е, че президентът Радев и премиерът Янев са се пречупили под американския и европейски натиск и ще погазят позицията на 44-то Народно събрание по „македонския въпрос“.

Пак ще кажа: Гостуването на Заев точно в този момент, пет дни преди съдбоносното за Скопие решение на ЕС, и след като македонският премиер публично ни обвинява за собствените си грехове, това е извиване на ръце без прецедент!

И какво ще ни каже утре Зоран Заев: Че сме длъжни да пуснем Скопие в ЕС, защото сме без външна подкрепа и сме поставени в ъгъла?

Че след телефонния разговор на Антъни Блинкен с Румен Радев, портите на ЕС са вече отворени за Македония и няма сила, която да ги затвори?

Че който оспорва и иска да преговоря за „македонската история и език“, е антиевропеец и няма място в ЕС?

Че България няма силата да следва примера на Гърция, която четвърт век блокираше пътя на Македония към НАТО и вдигна ветото, след като Скопие се отказа от антиквизацията на историята си.

Стефан Янев не може да слага подписа си под обща позиция за интеграцията на Македония в ЕС, защото е с ограничени пълномощия като служебен премиер, а и няма право да денонсира парламентарно решение.

Но той има примера на служебното правителство на Стефан Софиянски, който през 1997 г. изпрати в Брюксел молба за членството ни в НАТО. И така изпревари премиера на редовното правителство Иван Костов, малко преди той да влезе в премиерския кабинет на „Дондуков“ 1.

Велизар Енчев е доктор по международно право. Посланик на България в Хърватия (1997-2002). Понастоящем е депутат от „БСП за България“

Кого и какво иска да изпревари Стефан Янев?

Или служебното правителство просто вдига бялото знаме пред Скопие, но в името на евроатлантическите ценности?

–-

От пресслужбата на МС съобщават: Министър-председателят Стефан Янев ще проведе среща с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев на 17 юни, четвъртък, в Министерския съвет. 
Двамата правителствени ръководители ще проведат разговор на четири очи, последван от пленарно заседание на двете делегации.
Акцент по време на срещата между Стефан Янев и Зоран Заев ще бъде задълбочаването на двустранния политически диалог и разширяването на партньорството в редица сфери. Фокус на разговорите ще бъде и перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Република Северна Македония. Skandalno.net

Велизар Енчев, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Няма държава македония,
    няма македонски език,
    няма македонска нация,
    няма македонска история,
    няма обща история,
    няма споделена история,
    историята е само една на България и българският народ.
    Кафа от толерантни джендър-оФци. Събуждай се народе, грабвай тоягите и помитай продажната паплач от национални предатели, защото децата ви ще бъдат ш@бани от талибани, докато се правите на толерантни европейци!

  2. Не знам, колко пъти човек трябва да се спъва в един и същи камък за да проумее,че или трябва да го заобиколи или да го премести.
    Така е и с нашите политици , когато страната затъне в блатото се повдига въпросът за Македония и хоп национална катастрофа.
    Хора , не разбрахте ли ,че тази територия никога няма да влезе в пределите на България. Това е решение на така наречените велики сили и при липса на сериозна българска дипломация , това вече е следствие.
    Отделно от това , населението е с толкова промити мозъци (поколения напред), че отдавна е изгубило идентичност и родова памет.
    Спрете с екстензивните методи на приобщаване.

  3. Най-логично е след постигането на капитулацията на БГ-то Скопските помияри да направят и следващите стъпки:
    1. Да си сменят фамилиите, като Заев даде пример и се преименува Заич.
    2. Да направят на първо време сръбския език втори официален език, а след година и единствен
    3. Да преименуват триторията на Южна Сърбия, а в последствие да премахнат ненужното „южна“.
    Това ще сложи точката на мегалиидеята за Велика Сърбия, а защо не и да подхрани нов апетит да речем за Пиринско, Видинско, Радомирско, Белоградчишко, Пернишко… А Софийско?

  4. РадУ Тъпото със зеления миризлив чорап каза:

    Гумен Гадев известен и като Мунчо Шпаклата е истински срам за България!
    Вечно готов да се надупи на всеки!Измекяр!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *