„Вашингтон пост“: Русия ефективно сдържа украинското настъпление, Киев едва ли ще постигне скоро успех

Руските войски ефективно сдържат контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Киев едва ли ще постигне скорошен успех. Това мнение изрази вестник „Вашингтон пост“ въз основа на разговори с водещи военни експерти, съобщава ТАСС.

Според тях изградената от руските въоръжени сили отбранителна линия „спира настъпателните операции и създава сериозни пречки за украинската армия, принуждавайки я да се опитва да пробива през тесни неминирани пътища, което позволява на Русия да се прегрупира и да нанася по-точни удари по украинските войски и бронетехниката им“, отбелязва статията.

Повече от седмица след „началото на широко рекламираната контраофанзива на Украйна“, продължава вестникът, „има признаци, че Украйна едва ли ще постигне скоро успех“. По данни на самите украински власти те са успели да си върнат само около 100 кв. км територия. Но те са в т. нар. сива зона, където няма руски отбранителни линии и съответно надеждни селища, където самите ВСУ биха могли трайно да се закрепят, се казва в статията. Експертите отбелязват високото ниво на подготовка на руските въоръжени сили за украинското контранастъпление – те „успяха да подготвят резерви, да си осигурят мощна артилерийска и въздушна поддръжка, да се запасят с боеприпаси и гориво“, както и да се снабдят с големи количества безпилотни летателни апарати, каквито в началото на нахлуването, им липсваха.

Според Дара Масикот, експерт по руските въоръжени сили в един от водещите американски мозъчни тръстове, „Ранд корпорейшън“, руската армия се чувства уверена зад масивните си отбранителни линии. Тя подчертава, че „голяма част от украинското оборудване, подготвено за пробив, вече е унищожено, така че опитът на украинската армия да пробие, като премине през всички тези полета с дистанционно взривяващи се мини, е истински проблем“. „И при това говорим за пространства преди първата отбранителна линия на руснаците“, посочва експертът, визирайки мините.

Тя отбелязва и ефективността на използваните от руските въоръжени сили боеприпаси „Лансет“. „Те могат да ги вдигнат във въздуха, да ги доставят до целта, да ги пуснат върху танка и едва тогава те да се взривят, като го обезвредят“, добавя Масико. „Техните контрабалистични средства са се подобрили по отношение на скоростта, с която могат да вземат решения и да поразяват украинците“, посочва тя.

Както съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация, въоръжените сили на Украйна правят неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Според агенцията украинските сили вече са загубили около 9500 души убити и ранени при опити за нападение в Южнодонецкото, Запорожкото и Донецкото направление. Руският президент Владимир Путин също подчерта, че въоръжените сили на Украйна нямат успех в нито едно от направленията, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Наблюдаваме състоянието „откат“ в пропагандата. Всички са викали, колко си велик, колко си страшен, колко си непоколебим, а когато истината лъсне, започват оправданията и всички един по един се пущат от хорото. После започват с „ние ги предупреждавахме, но те бяха самонадеяни“ и кулата от пясък изсъхва и се срива. Виновен е Зеленски! Арестович пръв ще заплюе, после и останалите и всички са от чистите, мъдрите и „аз като ви казвах“. Подлеците в цял свят са еднакви, но американците най-добре ги отглеждат. Какво ще каже да кажем Тагарев, който с народните пари си купи фабрика на 8 септември? Толкова предан, че чак сляп. Офицер… Виж на Румбата самите руснаци му градят ореол. Хубав, лош, на време си е помълчавал. Утре като Кимон Георгиев ше е тачен политик.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *