„Вашингтон пост“: Генералният секретар на ООН е „бил ядосан“, че са го подхлъзнали да награди украински войници в Киев

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е бил много ядосан, че властите в Киев са включили в посещението му там през март церемония в чест на украинските войници, съобщава „Вашингтон пост“, позовавайки се на секретните документи на Пентагона и американското разузнаване, които изтекоха в интернет. В статията на вестника се казва още, че Гутериш „подчертал, че се е опитал да не се усмихва горчиво през цялото време“ на церемонията. Генералният секретар посети Киев на 8 март, за да обсъди сделката за зърното между Украйна и Русия, по която ООН се явява посредник.

След частната среща на Гутериш със Зеленски и съвместната им пресконференция, генералният секретар е споделил на говорителя си Стефан Дюжарик, че е „наистина ядосан“ заради изненадващата публична церемония по награждаването на украинските войници.

По-късно източници заявиха, че Зеленски е организирал събитието, включващо връчване на медали на униформени войници, без да предупреди Гутериш и екипа му и по-късно е публикувал снимки и видеоклипове от събитието, от които става ясно, че генералният секретар на ООН е поздравил военнослужещите от едната страна на руско-украинската война. Тоест – отправя се внушението, че Гутериш е взел страна в конфликта. Гутериш многократно е осъждал руската инвазия в Украйна като нарушение на Устава на ООН и международното право.

След изненадващата церемония – капан Гутериш е казал на говорителя си Дюжарик, че е отишъл в Украйна, за да помогне, но украинците „правят всичко, за да ни ликвидират“, според точния цитат от прихванатия разговор в доклада.

В петък Дюжарик заяви в интервю за „Пост“, че Гутериш „наистина е бил неприятно изненадан, че в края на срещата му в Киев с украинските лидери е била добавена церемония по връчване на медали на военнослужещи, без това да се консултира с тях.

В секретните документи се казва още, че Гутериш „не е бил щастлив“ от поръчението да отиде в Киев. Според неназован дипломат от ООН генералният секретар в продължение на седмици е бил постоянно на път и никак не се е зарадвал на предстоящия пореден дълъг полет, за който са го информирали в последния момент.

От документите „Вашингтон пост“ прави извода, че САЩ са подслушвали разговорите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с други служители на ООН. Това става ясно от четири секретни доклада, с които изданието разполага.

По-рано говорителят на генералния секретар, Стефан Дюжарик, заяви, че Гутериш не е изненадан от това, че телефонните му разговори може да са били подслушвани.

Би Би Си, позовавайки се на секретните документи на Пентагона, твърди, че САЩ смятат, че генералният секретар на ООН е „твърде чувствителен към интересите на Русия, включително в контекста на преговорите по сделката за зърното“. Според Би Би Си документите съдържат информация от разговори между Гутериш и неговия първи заместник Амина Мохамед. По-специално в един от разговорите той „изразява загриженост“ относно призива на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към европейските държави да увеличат производството на оръжия и боеприпаси за Украйна. Телевизионният канал предположи, че САЩ може да са получили тази информация чрез шпиониране на генералния секретар на ООН.

Източници: ТАСС, washingtonpost.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Същия изтипосан по дамско бельо, обслужващ частната фирма на р@кфелер.
    Ся са усетил.
    Не се връзвайте на тия игри.

    • Човекоподобното говедо се сетило накъде духа вятъра и решило да си спасява „ценната“ кожица.
      Има едно 40-50% от дебилите, които ще му повярват и ще го обяват за водач дори……
      Този филм по българските земи, дядо ми три пъти го е гледал с едни и същи хора и ме предупреди още като дете, но при феновете на британоварварите очевидно минава :)

      • Да, за разлика от тях не си мием всичко в един умивалник, д*е*а и цивилизаторите…нечистопл@тни

  2. Пашинян заяви, че неговата арменската администрация е готова да признае границите на Азербайджан и неговата териториална цялост в рамките на Азербайджанската ССР. Така малоумните роби на британоварварите губят Ацках, наричан – Нагорни Карабах, което е нещо като Търново за България.

    Всеки слугуващ на Запада, отричащ се от Русия губи територии. Лондон се опитва да прекъсне сухопътния път към Иран на Русия и е на път да успее, чрез арменските еничари.
    Скоро ще наблюдаваме същите процеси и у нас, за да се свърже босна с турция…..
    На печелившите честито!

  3. Де не се ядосва много,че ще му се случи случка,краварите са майстори на такива работи.

  4. Ако дойде ред да го бесят или поне да го съдят и аз ще се опитвам да не се усмихвам горчиво през цялото време.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *