Българско дипломатическо дружество: България е проводник на Турция в ЕС! Външно министерство няма никакви функции! Всички решения се диктуват от Брюксел и Вашингтон!

България отдавна няма собствена външна политика. Функциите на Външно министерство са свити до консулски. И на това не бихме имали право, но е необходимо заради голямата българска диаспора в Западна Европа, САЩ и Канада от над 2.5 млн. души. Това пише в годишния си доклад Българското дипломатическо дружество, в което членуват над 200 български топ дипломати от близкото и далечно минало с кариери по целия свят.

България няма своя визия за външната си политика, нито инициативи, нито идеи или посока. Дипломатическите и търговски функции на държавата ни са сведени единствено до това тя да се придържа към най- общите политики на ЕС и НАТО. Въпреки че членува в ЕС от 12 години, в този съюз България има по- скоро присъствена функция. Държавата ни трудно се вписва в работата на европейските институции и не развива никакви собствени политики в рамките на ЕС. България стои настрана от големите дебати в Брюксел, сякаш се страхува да изрази свое мнение, пише още в дипломатическия доклад.

По отношение на връзките ни със САЩ, страната ни сключи неизгодна сделка за покупката на изтребители F-16 на стойност няколко милиарда долара, като цената, която плащаме е няколко пъти над пазарната. Дадохме зелена светлина на САЩ да изгради на наша територия военен координационен център във Варна и подписахме 10- годишна Пътна карта на отбраната. През последните 4 години САЩ проявява очевиден интерес към България, но той се свежда единствено до проекти, свързани със съвместната отбрана в рамките на НАТО.

Отношенията на България с Русия са силно ограничавани както от западните ни партьори, така и от управляващото в момента правителство в София. Отношенията между двете държави се свеждат единствено до съвместната им дейност по определени енергийни проекти. Пред Западните си партньори България се отчете и с изгонването на няколко руски дипломати от страната.

В този контекст отношенията между България и Турция се развиват на съвсем различно ниво – най- високо ниво. До степен че страната ни се е превърнала в проводник на турските интереси в ЕС. Контактите на най- високо равнище са почти лични. Двете държави си сътрудничат икономически, енергийно и политически, като водещо при сключването на сделките е волята на Турция, която се налага.

През последното десетилетие Министерство на външните работи на Република България реално не изпълнява никакви задачи, тъй като функциите му са иззети от Министерски съвет. Освен да се занимава с българите в чужбина, ведомството не извършва никаква друга дейност. Външнополитическите решения се взимат от външни за България централи, а заповедите се предават директно чрез премиера на страната, което превръща институцията МВнР в напълно бутафорна. Подобна е ситуацията и с министерствата на Образованието, Културата и др. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *