Британски политолог: Вместо наказание, Олимпиадата се превърна в Триумф за Русия

Олимпийските игри в Токио завършиха, а петото място в класирането за медали бе за отбора на Руския олимпийски комитет. Според британския политолог и писател Марк Галеоти, вместо в наказание заради допинг скандалите, Олимпиадата се е превърнала в „триумф на Русия“, който е показал слабостта на западните санкции като реакция на руските действия.

Както пише авторът Галеоти в статия за изданието The Spectator, „въпреки че решението беше на Олимпиадата да участва делегация на РОК, на практика всички – от тв. коментатори до журналисти на терен ги наричаха не РОК, а „руснаците“. Нещо, с което ги легитимираха като състезатели на Русия“.

Символът на руската делегация беше олимпийското лого, но оцветено в бяло-синьо-червения руски трикольор, а белите им униформи също бяха украсени със синьо и червено. „А вместо химна на страната, руснаците побеждаваха под мелодията на Първия концерт за пиано и оркестър на руския композитор Чайковски“.

Авторът Марк Галеоти е лондонски лектор и писател по геополитика и руски въпроси по сигурността. Той е директор на консултантската компания Mayak Intelligence, чийто основен клиент е британското правителство.

Тази ситуация, пише Галеоти, не може да се счита за особен удар по Москва. Напротив, ако е имало изобщо някакъв възпиращ ефект, той само е предизвикал „още по-силна войнствена съпротива и нападателност“ от руснаците.

В крайна сметка Русия се класира на рекордно слабата за нея 5-та позиция, но ако вземем предвид факта, че първият САЩ участва с 626 състезатели, а Русия с едва 336 души, спечелените от нея 71 медала не са никак малко на фона на американските 113. Причината за малкия брой участници от Русия беше, че МОК забрани участие на половината им спортни федерации и на форума руснаците нямаха представители в много спортове.

Въпреки безпрецедентно тежкото наказание на МОК, руските спортисти отидоха със самочувствието на победители.

Външното им министерство публикува видео, в което прессекретарят Мария Захарова се боксира с манекен с надпис „преса“ и след това отговаря на въпроси за руското присъствие в Токио: „Статутът няма значение. Винаги сме разчитали на гордостта и силата на нашите спортисти и светът това добре го знае“.

Видеото завършва с умерено остроумен хаштаг #WeWillROCYou, който стана лайтмотив на руската реакция. И не само на ниво правителство – известният DJ Smash смеси песента на Queen We Will Rock You с Концерт за пиано No1 и това се превърна в нещо като неофициална тема за видеоклипове за руските успехи в TikTok.

„Когато си имаш работа с толкова могъща страна като Русия, то трябва да приложиш наистина много тежки мерки, за да принудиш Кремъл да промени политическия си курс. Икономическите санкции не накараха Москва да предаде Крим, нито пък я накараха да се откаже от Донбас. Това съвсем не означава, че не трябва да се прави нищо. Това е само едно признание, че, ако иска да накаже нарушителите на правилата, салидарният Запад трябва да помисли за мерки, които наистина ще имат ефект срещу руснаците, а не такива, които само да ни дават усещане за собствената ни справедливост. Не бива да забравяме и за възможния обратен ефект от санкциите и натиска срещу Русия, който упражняваме в момента. Въпреки това не се учим от историята, а отново и отново не мислим за това“, заключава британският политолог. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА НАЙ ХУБАВИТЕ ГОДИНИ ОТ МОЯ ЖИВОТ БРАТУШКИ РОДНИ ИСТИНСКИ РУСКИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ БЯХА ГОДИНИ СПОКОЙНИ ОСИГУРЕНИ ЗАЩИТЕНИ ПОД ВАШЕТО БРАТСКО КРИЛО БИХ ДАЛ ВСИЧКО ДА СЕ ВЪРНАТ ТОГАВА ИМАХ НАДЕЖДИ МЕЧТИ

  2. Ако нямаше Русия на олимпиадата в Токио, тя щеше да се превърне една безинтересна среща с доминация на САЩ или Китай. Нямаше да има тръпката.
    Допингът не е руско изобретение, всички го използат масово. Важното е кой дава указания на инспекторите по допинга към кого да проверяват.

  3. Олимпийските игри са възникнали в древността с идеята за обединяване на хората със спортен дух; дори войните са спирали по време на Олимпиада!
    След опорочаване на толкова общочовешки принципи англосаксите се напънаха да дискредитират Русия и чрез спорта. Но Русия е непостижимо висока топка за тях! Особено след Брекзита те разбраха, че вече са една Задевропейска губерния, клоняща към залез; затова се чудят с каква гадост да напомнят за себе си.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *