Боян Чуков: Кризата в Близкия Изток окончателно срути еднополярния свят (ТОП АНАЛИЗ)

Известният геополитически анализатор Боян Чуков коментира в своя профил във Фейсбук дипломатическите совалки в Близкия изток на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и резултатите от тях в навечерието на посещението на президента на Щатите Джо Байдън в Израел.

Ето и цялата му публикация:

Кризата в Близкия Изток окончателно срути еднополярния свят основан на щатски „правила“, които никой не е чел. Ако някой ги е видял да вдигне ръка.

САЩ доминираха тотално в дневния ред на Близкия Изток. Мисията на Антъни Блинкен в региона е неоспоримо доказателство за поредния провал на американската дипломация. Държавният секретар преди броени часове приключи своята обиколка в Близкия Изток. Той се провали с гръм и трясък. Даже фалцово се подиграха с него в Саудитска Арабия.

Антъни Блинкен проведе разговори с Нетаняху. После посети Йордания, Египет и Рияд. Кайро изслуша американския пратеник, но не пое ангажименти да се вслуша. В Саудитска Арабия Антъни Блинкен претърпя пълно фиаско. Американецът пристигна в събота вечерта в Рияд, но саудитският престолонаследник го прие в неделя сутринта. Не е необходимо да си голям дипломат, че да ти стане ясно колко гостоприемни са били саудитците. Рияд по косвен път даде да се разбере, че САЩ не са приоритет в момента. Пределно е ясно, че САЩ все още имат ресурс да проектират известна военна сила в региона. Но не така както преди години.

Държавите, които имат възможност сериозно да окажат влияние в Близкия Изток са Русия и Китай. Последните събития окончателно развяха публичните митове за непобедимите ЦАХАЛ, МОСАД, Шин Бет и други. Огромната опасност за Изреал е ако Турция и Иран се обединят, за да подкрепят палестинците.

Американските самолетоносачи в близост имат символично значение. Една изстреляна „томахавка“ от тях ще взриви мюсюлманите в целия свят. Най-много ще пострада Европа. САЩ нямат предишното икономическо и политическо влияние за да принудят арабските и мюсюлмански нации да се подчинят на исканията на американците.

В крайна сметка голямата печалба за американците се състои в това, че високотехнологичните израелски фирми и капитали започват да се евакуират в САЩ. Повтаря се картинката от Стария континент. За съжаление потърпевши от конфликта в Ивицата Газа са единствено обикновените евреи и палестинци. В еднаква степен.

Но едно е ясно. Нетаняху изживява своите последни моменти като премиер на Израел. Независимо как ще се развие обстановката в Близкия Изток. Нетаняху се провали окончателно и безвъзвратно.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Незнам дали ам.присъствие е символично, но нито Хизбула ще се намеси, нито Иран, нито който и да е друг. Голиат още хапе. Нужно е повече старание.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *