Бойко Рашков: Гешев няма юридическо образование, какъв Главен прокурор може да е този?! (С ВИДЕО)

Подчиненото на главния прокурор бюро за защита на свидетели според собствените си данни не е имало нито един свидетел под закрила през цялата 2020 г. В същото време то има огромен бюджет и се използва за денонощна охрана и на обвинител №1 Иван Гешев. Това обяви в студиото на „Лице в лице“ вътрешният министър Бойко Рашков.

„Това бюро е превърнато от Гешев във Франкенщайн – то е нещо, което нито е полицейски орган, нито е орган по сигурността като ДАНС. Тези хора не разследват нищо, те са едни служители, назначени персонално от главния прокурор и получават много по-високи заплати от тези на служителите в НСО, МВР и останалите служби. Това са едни 150 души, които са се занимавали само с охраната на Иван Гешев – даже държавният глава не разполага с такава охрана“, подчерта той.

По думите на Рашков става въпрос за структура с 9-10 млн. лв. годишен бюджет и 150 души на щат, „като една голяма част от тях не правят друго, освен да охраняват Гешев на трисменен денонощен режим“.

Според министър Рашков по времето, когато бюрото е било на подчинение към Министерство на правосъдието „такива извращения с щаб, бюджет, правомощия и подобни нито се предвиждаха в закона, нито се правеха. До нахлуването на хората от това бюро, въоръжени с автомати в Президентството преди година не ни беше и хрумвало, че някога подобна структура може да предприеме подобни арогантни действия“.

ВСС не уволни Гешев, но…

Вътрешният министър отбеляза още, че днес определяйки искането за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор като недопустимо, Висшият съдебен съвет е реагирал очаквано. „Различно беше мнението на една немалка част от членовете на ВСС днес. Съотношението е 8:12, а тогава, когато беше избран Гешев за главен прокурор, против бяха четирима“, отбеляза Бойко Рашков.

„Гешев направи много груби грешки като главен прокурор и като юрист. Може би си мисли, че, като е недосегаем, никой няма да реагира. Той тласкаше цялата прокуратура към подчинение на политическата власт на ГЕРБ“, заяви той и даде за пример акцията на „Дондуков“ 2, която определи като политическо действие в полза на бившия премиер Бойко Борисов.

Рашков заяви още, че друго нарушение на Гешев е, че си е позволил многократно да разгласява информация, получена от прокуратурата със СРС. Това е закононарушение и даже има варненски магистрат, който преди 3 години е осъден за такова действие.

Бойко Рашков подчерта още, че, въпреки казаното от прокуратурата по темата, подслушване на протестиращи през 2020 г. е имало и ще изнесе допълнителни данни в ресорната парламентарна комисия.

„Изглежда Гешев не може да схване нещо – с поведението си той провокира все по-голяма политическа активност в парламента, който ще гласува такива промени в законите, които ще го свалят от поста му“, каза още Бойко Рашков.

Той допълни, че е очевидно, че Гешев не може да ръководи прокуратурата. „Той не може да я запази като независима, той използва тази институция, за да обслужва предишната власт така, кара прокуратурата да изпълнява политически поръчки. Никой главен прокурор в последните 30 години не си е позволявал това“, допълни вътрешният министър.

Бойко Рашков изрази съмнение и в юридическото образование на главния прокурор. По думите му към момента в който Гешев е завършвал школата в Симеоново на випускниците вече не са давани дипломи за завършено юридическо образование. „Силно се съмнявам Гешев да има каквото и да е юридическо образование. какъв главен прокурор може да бъде този“, попита риторично МВР-министърът. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ГОСПОДИН РАШКОВ ИМАТЕ ВСИЧКАТА НАРОДНА ОБИЧ И ДОВЕРИЯ ЗАСТАВАМЕ ДО ВАС ИСКАМЕ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СТАНЕ РЕАЛНО ЗАВИНАГИ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОСТАНЕТЕ НА ПОСТА СИ ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

  2. лайнара рашков един доказан поръчков дебил.

    нещо за имотите и парите от една заплата?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *