Би Би Си: Европа остава на Студено и Тъмно през Зимата! По-лошата новина е, че я чакат между 5 и 10 Апокалиптични Зими!

Европа е в ужас от постоянните скокове в цените на газта. И това трябва да е добрата новина на фона на апокалиптичната прогноза, че между 5 и 10 поредни тежки зими ще сполетят Европа, ако продължи да държи на санкциите си, които е наложила на руските енергоизточници, коментира белгийският министър на енергетиката. От началото на войната в Украйна, цените на електроенергията растат постоянно – за милиони домакинства вече е сигурно, че ще стоят на студено и тъмно през зимата. А през следващите години броят на енергийно бедните ще се увеличава лавинообразно, ако конфликтът между Запада и Русия продължи.

Страните от ЕС наложиха ембарго върху руските енергоресурси, а Москва на свой ред допълнително ограничи доставките за европейския пазар, като ги пренасочи към Китай. Така Европа се оказа в патова ситуация на прага на зимата, тъй като бързо стана ясно, че американските доставки на шистов газ не стигат за да задоволят дори една десета от потреблението на Стария континент. А други доставчици, способни да задоволят нуждата от газ на ЕС, просто няма.

Австрийският канцлер Карл Нехамер призова газът да бъде изваден от ценообразуването на електроенергията, за да се нормализира ситуацията. Но това няма как да стане, тъй като газът е основен източник на ток за повечето страни от ЕС. 90 % от страните в ЕС все още не са готови с попълването на запасите си за зимата. Засега само Германия има шанс да се снабди с нужното й количество газ преди идването на студовете, но дори тя очаква да попълни резервите си до 85%.

Най- патова е ситуацията във Великобритания. 25% от жителите на Острова са заявили, че няма да използват отопление през зимата, тъй като не могат да си го позволят. А инфлацията и енергийната криза там едва сега започват.

В стремежа си да прокарва и поддържа американските интереси, Европа се оказа в плен на сблъсъка между САЩ и Русия. Докато американският военно- промишлен комплекс печели милиарди от войната, както и US-компаниите за шистов газ, то васалните им ЕС и Великобритания са в тотален колапс и губят милиарди дневно. Това състояние може да приключи само с тотален фалит и разпад на западната общност. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. „Кой каквото е надробил, да си го сърба“ – неслучайно в много езици има такава поговорка.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *