Бившият шеф на украинската служба за сигурност (СБУ) пред „Икономист“: Имаме Програма за Убийства на цивилни от 2015 г.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) има специална програма за убийства, отговорна за отстраняването на руски сътрудници, твърди бившият ръководител на агенцията Валентин Наливайченко в интервю за The Economist.

БИВШИЯТ ШЕФ НА СБУ ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

По думите му специалното подразделение на СБУ е създадено през 2015 г. и е сформирано от елитното Пето контраразузнавателно управление, след като тогавашните лидери на Украйна са решили, че арестуването на хора не е достатъчно, за да се установи пълен контрол над проруската част от населението в страната.

„Неохотно стигнахме до заключението, че трябва да елиминираме някои хора“, заяви Наливайченко пред британското списание.

The Economist отбелязва, че подразделението е свързано с убийствата на командири на Донбас като Михаил Толстих, известен още като „Гиви“, който беше убит при ракетна атака през 2017 г., Арсен Павлов, известен още като „Моторола“, който беше взривен в асансьор през 2016 г., и Александър Захарченко, първият ръководител на Донецката народна република, който беше убит при бомбен атентат в ресторант през 2018 г.

Съобщава се, че вътрешни лица от украинското разузнаване също са заявили пред изданието, че Пето управление на СБУ в момента играе централна роля в операциите срещу Русия и че е извършило атаки като взривяването на Кримския мост.

Според The Economist украинският президент Володимир Зеленски „разрешава най-спорните операции“, докато други решения често се взимат от самите ръководители на службата.

Откакто конфликтът между Русия и Украйна избухна през февруари миналата година, се смята, че киевските служби за сигурност са отговорни за няколко убийства на руски журналисти и държавни служители. Сред тях са убийството с кола бомба през август 2022 г. на Даря Дугина – дъщерята на руския философ Александър Дугин – и убийството на военния кореспондент и блогър Максим Фомин (известен още като Владлен Татарски) при бомбен атентат в Санкт Петербург през април тази година. Но в годините след 2015 г. службата е убила стотици пъти повече цивилни проруски активисти в самата Украйна.

Няколко украински вътрешни лица, интервюирани от The Economist, признаха, че са били обезпокоени от това, че в един момент службата се е насочила към цели от „средно ниво“. „Това ме разколеба“, каза бивш служител на Пето управление на СБУ, твърдейки, че някои от убийствата са били крайно безсмислени, с цел единствено да „впечатлят президента, а не да ни доближат победата“. Бившият шпионин сподели опасенията си, че кампанията за убийства на Киев изглежда е „водена от импулс, а не от логика“, пише в статията на Economist, озаглавена „Програмата за убийства на Украйна отвътре“.

Взрив избухна в кафене в Санкт Петербург и уби военния блогър Владлен Татаски през април т. г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Службата се курира от началника на британската МИ 6, и технически я осигурява. Наскоро Буданов се крещна в Полша близо до границата с първия заместник началик на МИ 6, куратор на сектор операции на територията та трети страни и страни партнъори. Украинска двойка вървяха пред Алексей Петров и се върнаха след стрелбата да проверят напълно ли е убит

  2. Проклети нацистки терористи. Надявам се много скоро Русия да УНИЩОЖИ ФИЗИЧЕСКИ цялото бандеровско гестапо, начело с наркомана-евреин. Такива уроди нямат право да дишат въздуха на нормалните хора.

  3. The Economist има две версии на статията, в първия фрагмента /да елиминираме хора/ е заменен във втория с /да елиминираме терористи/ семантично коренно различни. И само единият е ментално автентичен

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *