Бившият военен министър Николай Цонев: През 2009 г. САЩ ни даваха 10 самолета F-16 за $ 350 млн., а сега ГЕРБ купува 8 бр. за $ 1,5 млрд.! Скандални разкрития:

През 2009 г. Пентагонът предложи на България да закупи 8 изтребителя F- 16 и два учебни бойни летателни апарата за общата сума от 350 млн. долара. Това разкрива бившият военен министър по онова време Николай Цонев в свое интервю от 2016 г.

Днес, 3 години след фундаменталното разкритие на Цонев, правителството на Бойко Борисов ще брои над 2 млрд. долара за абсолютно същите американски изтребители – осем на брой.

Бившия военен министър Николай Цонев

През 2009 г. американската оферта пристига в кабинета на Николай Цонев точно в края на мандата на правителството на Тройната коалиция и в навечерието на парламентарните избори. Затова и не се стига до по- задълбоченото й обсъждане. Изборите печели ГЕРБ и Бойко Борисов съставя първия си кабинет… а офертата на американците остава в папките на МО. До миналата годината, когато България проведе търг за закупуването на нови изтребители, които да заменят руските МиГ- 29. Именно тогава американците са актуализирали офертата си, но само откъм цена. Която е скочила над 4 пъти. А правителството призна, че се е спряло на американската оферта по политически причини, въпреки че шведската компания „Сааб“ предложи десет изтребителя „Грипен“ за по- малко пари, без предварително плащане и с експресна доставка.

Нека обаче се върнем на интервюто на Николай Цонев от 2016 г, което звучи особено актуално и днес:
„За това че България трябва да купи нови изтребители се говори още от 1999 г. През 2009 г. американците ни предложиха 8 изтребителя F- 16 за общата сума от 350 млн. долара. Но тогава на власт дойде първото правителство на Бойко Борисов, което нанесе жестоки щети на Българската армия. За първи път бюджетът й беше намален с около 40 %. За сметка на МВР, чийто бюджет пък беше удвоен“, заявява Цонев.

Времената обаче се променят и след като през 2014 г. Русия присъединява Крим, американците начеват масиран натиск срещу останалите държави в НАТО да увеличат военните си разходи. Така през 2016 г., когато на власт е второто правителство на ГЕРБ, доминираният от тях Парламент гласува страната ни да задели… 1,5 млрд. лева, с които да купи 8 нови изтребителя, коментира Николай Цонев в интервюто си от същата година. И това, при положение, че офертата на САЩ от 2009 г. за 8 + 2 изтребителя F-16 за $ 350 млн. продължава да е в сила.

Идеята на ГЕРБ е била по най-бързия начин да сключат сделката на 4 пъти завишена цена и да приберат тлъстата комисиона, а следващото правителство да направи големите плащания, категоричен е бившият военен министър. (От което става ясно, че през 2016 г. ГЕРБ въобще не са вярвали, че ще спечелят и трети мандат- б.а.)

Да, но Борисов спечели и трети мандат и сега, понеже още през 2016 г. ГЕРБ са взели и похарчили тлъстия рушвет, трябва да платят цялата сума от 1,2 млрд. долара (2,1 млрд. лева) и то накуп. Нещо, което военните търговци в САЩ не практикуват. Именно заради това управляващите спешно актуализираха бюджета и увеличиха държавния дефицит от 400 млн. на 1,8 млрд. лева – само и само да изпълнят договора за покупката на F- 16.

Другото нещо, което ГЕРБ премълчават е, че всъщност тези 8 изтребителя няма да ни стигнат доникъде. За да може да изпълнява задълженията си по „Еър полисинг“, България трябва да закупи още поне 8 такива изтребителя, разкрива Цонев през 2016 г.

Освен да закупи нови изтребители за ВВС, България е длъжна да обнови и корабите на ВМС. През 2016 г. Николай Цонев разкрива, че второто правителство на Борисов планира да брои безумно високата сума от 860 млн. лева за три нови патрулни кораба, като цялата сума трябва да бъде изплатена до 2020 г.

Към днешна дата, третото правителство на Борисов одобри през април т.г. покупката на … два военни кораба за сумата от… 1 млрд. лева. Поръчката е спечелена от три фирми – немска, българска и белгийска.
Реално не остават никакви пари за Сухопътните войни, а именно те са гръбнака на българската армия, коментира Николай Цонев през 2016 г, а думите му, разобличаващи управляващата шайка национални предатели и крадци, важат с пълна сила и към днешна дата. Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. НЯМА ЛИ КОЙ ДА ЗАСТРЕЛЯ КРАДЕЦА ИЗМЕННИК МАФИОТ БЪЛГАРОУБИЕЦ БОРИСОВ

  2. До анонимен, ти защо не го застевяш? Целият народ бълтарски ще ти бъде благодарен. Ама ти е шубе.

  3. НАТО ЕС САЩ СОРОС НЕЗАКОННИ НАШЕСТВИЯ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ ЗАЕДНО СЪС БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА И МАФИОТСКАТА МУ ШАЙКА ГЕРБ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ

  4. Димо, фашист скапан, не се обаждай. Ако ти стиска, напиши си тук адреса и лично ще дойда да те пречукам нацистки ненормалнико. Има ли сделка, боклук?! Или те наду шубето?!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *