Беларус залови най-ценния Агент на САЩ

Беларуската опозиция и западните служби са в истерия – Минск арестува един от най-важните им агенти по Беларуското направление на ЦРУ – основателят на канала в „Телеграм“ „Некста“, който координираше протестите от опита за цветна революция в Минск. За залавянето му беларуските власти разгърнаха цяла специална операция, в която включиха дори боен самолет. Защо Роман Протасевич е толкова ценен за западните тайни служби и мишена № 1 за беларуските специални служби?

РОМАН ПРОТАСЕВИЧ

Напоследък беларуските специални служби демонстрират чудеса от професионализъм, дори  професионализмът им да се изразява само в брилянтно копиране на чужди операции. И така, миналата година те копираха операцията на съветските служители по сигурността „Доверие“ като провокираха вътрешните противници на Лукашенко да организират държавен преврат, документираха подготовката, разкриха скритите клетки на превратаджиите и ги арестуваха до един. И о, чудо – оказа се, че всички те са финансирани от американски фондове. Сега същите тези беларуски служби показаха на съседите си украинци майсторски урок на тема- как се залавят правилните хора в самолет, летящ през територията на страната. (През лятото на 2020 г. Украйна се опита да залови по същия начин тридесетина руснаци, които се биеха в Донбас, но операцията приключи с пълен провал).

Кацайте!

На 23 май, т.г. пилота на самолет на ирландската авиокомпания „Райън еър“, летящ от Атина до Вилнюс, получава съобщение, че на борда на самолета му има бомба. В този момент самолетът лети над територията на Беларус и съгласно стандартните инструкции пилотът моментално иска разрешение и писта за аварийно кацане. След което насочва самолета към летището в Минск, а отдолу му пращат за ескорт белоруски изтребител МиГ-29.

Решението за ескорта е взето съгласно международните инструкции при антитерористична акция. Според първия заместник-командващ на ВВС и силите за ПВО Андрей Гурцевич, „за да се направи оценка на ситуацията и да се вземе правилното решение в бъдеще“. Преведено на руски – в случай, че самолетът е отвлечен от терористи и използван за атака срещу обект на земята, той трябва да бъде пресрещнат от боен самолет от държавата над която лети.

След кацането в Минск, на борда не са открити бомби, но сред пътниците властите забелязват Роман Протасевич. Бившия главен редактор на канала в „Телеграм“ „Некста“ (най-мощния информационен ресурс на организаторите на опита за преврат 2019 г. и цветната революция в Беларус след президентските избори през август 2020 г.). Още през ноември 2020 г. беларуското КГБ включи Протасевич в списъка на терористите и той бе обявен за международно издирване. А каналът „Некста“ отдавна е включен в списъка на екстремистките медии, призоваващи към насилие и убийства.

В Европа най-лицемерно и пуделски се възмутиха от случилото се. Германия и Австрия поискаха разследване. Полша – ново налагане на санкции. Брюксел, представляван от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, както обикновено, „изрази загриженост“. Литва (на която САЩ са й дали статут на проводник на политиката на ЕС по белоруския въпрос и която разпределя купища американски пари в подкрепа на беларуската опозиция) нарече действията на белоруските власти „отвратителен акт, зад който стои режимът на Лукашенко“ и призова за незабавното освобождаване на Протасевич.

Думите на Литва повтарят като папагали и белоруските „опозиционери“: „Това още веднъж потвърждава, че в Беларус се нарушава международното право, животът на чужди и беларуски граждани е в опасност“, каза Павел Латушко (който също е обявен от Минск за международно издирване като агент на чуждо разузнаване и хванат ли го- ще лежи дълго в затвора). Латушко настоява Беларус да бъде наказана от Запада със санкция, която включва беларуското небе да бъде затворено за международни полети / или с отказване на транзитни полети през нейна територия. А самозваният лидер на белоруската опозиция Светлана Тихановская пък поиска Беларус да бъде изключен от Международната организация за гражданска авиация (МОГА).

Всичко е според закона

От формална гледна точка обаче с тези си действия беларусите не са нарушили нито един закон. Екипажът на ирландския сомолет е действал според инструкциите. Така се реагира, когато пилотът на един самолет получи съобщение за бомба – той задължително трябва да поиска разрешение за кацане от най-близкото летище. Да, но от картата на полета се вижда, че в този момент Вилнюс е по-близо отколкото Минск. По някаква причина обаче екипажът се насочва за кацане към Минск. Всички въпроси са към екипажа (в Русия вече се шегуват, че добре познатите Петров и Боширов вероятно са били командир на самолета и втори пилот).

Да, вестник „Новая газета“, позовавайки се на авиокомпанията, писа, че командването за кацане в Минск е подадено от белоруските диспечери (в чиято зона се е намирал самолета), а пилотът всъщност просто е изпълнил техните инструкции. Въпреки това, както няколко действащи пилоти от гражданската авиация казаха, при спешни случаи окончателното решение, съгласно стандартните международни протоколи, винаги е на командира на самолета. И ако този пилот беше решил да кацне аварийно във Вилнюс (най-малкото защото му е по-близо) никой нямаше да го спре, а после нямаше и да му търсят отговорност.

Беларуските власти пък са посрещнали самолета по пълната програма в рамките на съществуващите протоколи при авария – с линейки, специални служби, пожарникари, сапьори и пр. Пътниците са изведени за пълно претърсване… и съвсем случайно се натъкват на гражданин, издирван в Беларус. Тъй като напуска екстериториалната зона (каквато е бордът на самолета), Роман Протасевич се озовава на територията на Беларус, където местните служители по сигурността го арестуват.

Ако противниците на Батька успеят да докажат, че човекът, който е докладвал за бомбата, е говорил с характерния за Лукашенко акцент или се е представил като Николай Александрович – само тогава ще е възможно Западът да докаже, че белоруските специални служби са действали неправомерно. Иначе всички обвинения увисват – няма нарушение на международните закони.

Струва си да се припомни, че тази технология за приземяване на самолет е разработена и тествана за първи път не в Минск или дори в Киев. Нито пък в Москва. През 2013 г. американски разузнавачи по подобен начин приземиха самолета на тогавашния президент на Боливия Ево Моралес във Виена – само заради подозрението на ЦРУ, че на борда на самолета се намира Едуард Сноудън. Тогава на американците дори не им беше необходимо да разказват някакви измислени приказки за бомба – самолетът беше брутално и силово приземен под заплахата на САЩ да затворят всички въздушни коридори. И на никой после не му хрумна да вини Австрия в каквото и да било, нито пък да й затваря въздушното пространство.

В най-добрия случай поборниците за крути санкции срещу Беларус може да успеят да придумат или притиснат някои авиокомпании да заобикалят беларуската територия, но това е свързано със сериозни загуби за операторите (най-малкото заради увеличение на разхода на гориво и времето на полета). Ситуацията на авиационния пазар вече не е много добра (заради коронавирусната операция) и е малко вероятно компаниите масово да се съгласят да предприемат такава стъпка. Затова считаме, че отрицателните последици за Беларус от брилянтно и законно проведената операция на службите им, ще са минимални. А ползата за Минск от нея ще е колосална:

Първо, защото Роман Протасевич е изключително ценен източник на информация. Като собственик на „Некста“ и главен координатор на действията на протестърите, той разполага с данни за каналите за финансиране на цветната революция и опита за пуч, както и със списък на агентите на ЦРУ и останалите западни служби на терен в Беларус. Така след ареста на Протасевич, белоруските специални служби ще разкрият цялата агентурна мрежа в своята страна. На второ място, операцията се превърна в демонстрация на възможностите на специалните служби.

Анонимен белоруски депутат изрази мнение, че освен беларуските, и руските специални служби заслужават поздравление. Да, Минск проведе самостоянтелно последния етап от операцията по залавянето – но кой им е подал информацията, че Протасевич си е купил билет и се е качил на самолета на ирландската компания от Атина за Вилнюс. Много е вероятно беларуските специални служби да са били подпомогнати от своите руски колеги, които имат много повече възможности да проследяват движението на определени лица в чужбина. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. РАДВАМЕ СЕ ЗА ВАС ПОЗДРАВЛЕНИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС ВЕЛИКИ РУСКИ И БЕЛАРУСКИ БРАТЯ ОБИЧАМЕ ВИ

  2. Още един фалшив повод Великата(що ли) Британия реши, че може да налага санкции на Белорусия, че и на Русия. От гледна точка на международното право, тия не са спрели да се уливат, толкова много и толкова арогантно, да не пиша безсрамно, че не виждам докога ще ги търпи светът. И какво стана с тровения Скрипал. Никой не се пита каква работа имат братята с огромната си военна база в Косово. Каква военна база смятаха да си спретнат в Крим. И щеше ли някой да им вдигне пръст. Китайците са си раздрънкали оръжието около Тайван, корабите на европа и НАТО се перкат в южнокитайско море. Абе тоя свят е зажъднял за война, за кръв, за смърт, и никой не смее да жугне. Ще се изпепелим като идиоти.

  3. Europe: A War Game Ground for the US-NATO Strategy By Manlio Dinucci
    Global Research, May 13, 2021 At the moment, about 28,000 soldiers are passing from one country to another in Europe with tanks and planes: they are engaged in Defender-Europe 21, the US Army (not NATO) great exercise in Europe involving 25 European allies and partners. Някой в нашата преса да говори за тази американска лудост. От кого защитават Европа, че и нас от тая Русия, която оня пръч нарече бензиностанция, от оная Русия, която даде 27 милиона убити военни и цивилни само през втората световна война, за да се нацвъка и лудата русофобия у нас. Хора всеки си плаща мръсотията по някакъв необясним начин, ВСЕКИ човек и всеки народ. Засега виждаме украинците и балтийските, и ние сме там заради скудоумието и подлостта си.

    • Не съм русофоб, но не мога да приема когато руснаците обвиняват нас и бившите соц. страни в предателство, а забравят, че предателството тръгна от тях. Техния Горби предаде и продаде целия соц. лагер на американците на среща в Малта.

      • Горби продаде и предаде всички а руснаците даже не гъкнаха!?!

  4. Едностранното удобно на краварите и слугите им представяне на събитията вече е глобален похват на монополистите на информацията под контрола на Вашингтон. Набиването в главите на безропотно приемащите ги всякакви подли внушения, интригантски оплювания и безумни измислици целят трайно бетониране на съзнанието на масите и създаване на изгодна фактология в гънките на историята. Целият свят неизлечимо помни че ние българите „убихме“ папата, не може да забрави че янките „спасиха“ света от Садам с неговите оръжия за масово поразяване, зачестилите произшествия със самолети около Русия /случая Качински около Катин, малайския самолет над Украйна, днешния сличай в Минск/, принизяване заслугата на червената армия за смазването на фашизма и възвеличаване приноса на янките, за които основния противник беше Япония а не Хитлер, проглушаването на ушите с еврейския холокост с раздутата цифра от 6 милиона като по-важен от изтреблението на 27 милиона съветски люде. Тази безотговорна мерзост на заблуда и преиначаване на фактите охолно тиражирана и преповтаряна и у нас ми идва в повече и се радвам че се появява и друга гледна точка осветляваща тенденциозните облъчвания. Благодаря ви скандално за изложеното, което прояснява напълно случая и обяснява болката по загубения агент и провалената поредна революция.

  5. Защо западняците демонстративно забравят за случаите на НАСИЛНО ПРИНУДЕН ОТ САЩ да кацне самолета на Президента Моралес през 2013 г.(търсеха Сноуден) и инцидента в Жуляни (Украина) с ПРИНУДЕН да кацне пасажирския самолет с руско-армянския политолог Мартиросян на борда?

  6. Швейцария
    Швейцарский интернет-провайдер Proton заявил, что электронное письмо о бомбе на борту самолета Ryanair, летевшего из Афин в Вильнюс, отправили уже ПОСЛЕ его разворота в сторону Минска
    Швейцария не располагала никакой информацией об угрозе минирования самолета. «Поэтому никаких заявлений от швейцарских властей в адрес белорусских властей по этому вопросу не поступало»

    Варшава
    Президент Белоруссии утверждает, что борт не захотели принять ни Варшава, ни Киев, ни Львов.
    Варшавский аэропорт имени Фредерика Шопена не подтвердил версию президента Белоруссии Александра Лукашенко о том, что Европа отказалась принять самолет Ryanair после сообщений о минировании лайнера.
    Аэропорт Шопена не получал в минувшее воскресенье просьбы о согласии на экстренную посадку самолета Ryanair, следовавшего из Афин в Вильнюс.

    ХАМАС
    Минтранс Белоруссии ранее также заявлял, что сообщение об угрозе взрыва пришло от имени солдат ХАМАС. В своем письме они якобы требовали от Евросоюза прекратить поддерживать действия Израиля.
    В ХАМАС сразу опровергли эти сведения

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *