БГ. ПРИКАЛАБАЛЪКВАНЕ – 2017 г.! Нито Борисов, нито Нинова ще Управляват България! Вижте Кой:

ЗАБАВНОТО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА НОВОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ!

Проумяхте ли значението на думичката-заглавие? Ако не сте, ще я илюстрирам с разбираеми спомени от близката ни история. Навремето, мъдрият Тато на българите често демонстрираше тънък усет какво може да се направи във всеки един момент. За да се излезе от някаква нелицеприятна ситуация. И, със селска усетливост, решаваше проблемите, предизвиквайки почесване по главата. И добродушен кикот, изразяващ разбиране. Т.е, – неохотно приемане.

В края на 60-те години, например, пак имаше дефицит на парички. А Тато беше здравословно-стиснат човек. И не посягаше лесно към заеми от щедри западни банки.

…Направи факирски номер, човекът. Повиши заплатите. На всички. С около 40 %. И „приведе в съответствие цените с новите заплати”. Българинът усети, че нещо го хързулкат. И започна да се почесва. Но кой бяга от повишаване на заплатата?
Трикът мина… На зелен семафор.

Умен бе Тато, умен та умен! Обяви новите заплати и само намекна, че уж леко, съответствено, вдига и цените. За 60-процентовото поскъпване се разбра чак впоследствие. Когато мандалото отдавна бе хлопнало и хората бяха приели ставащото. А думичката инфлация въобще не влезе в обръщение.

Какво обаче правят днешните политически дърводелци?! – Тряс 30 % повишение! На един от основните енергийни продукти. Което автоматично води до ново вкошмаряване на живота ни.
С обяснението – това е положението!

И хората с образователно ниво втори клас проумяват, че става въпрос за шамар. А кой обича да го бият?…
Ако говорим за светлината на семафора, цветът е категорично червен. И то – без пряка асоциация към червената партия. Която също има принос към случващото се, но той е в миналото. Други са днес в позицията на лошите вестоносци. Други ще бъдат пустосвани.

Още един пример за татовистична мъдрост. За лозунг-ветеран, работил дълго време в полза на Партията. Ех, хубави времена бяха – една партия, никаква конкуренция…

… Излъгах. Имаше и едно БЗНС. Ама това бяха набедени земеделци, като партийката на бившия ни военен министър Ненчев. Не бяха вятър, който поне да клати листата.

Та, за лозунга:”Където народа, там и ние!” Ние, партийците де… Златна мисъл. На подсъзнателно ниво, българинът усещаше, че това е факт. И приемаше – да така е, не ме лъжат. Приемането ражда доверие.

А майката-Партия БКП наистина напипваше във всеки един момент пулса на масите. И се нагаждаше по ритъма му. Е, не по най-почтения начин, но…

Така Партията оживяваше. Тя познаваше добре почти кабалистичната мъдрост: Ако не умееш да лъжеш, никакъв терор, никаква армия, никаква полиция, няма да ти помогнат да се задържиш на власт.

Чрез този лозунг, Партията успяваше да успива хората. Което е крайната цел на всяка власт. И елементарния уличен джебчия знае, че най-лесно се бърка в джоба на спящ човек.

Съпоставено с тази идилична картинка от все по-отдалечаващото се политическо минало на родината, днешният ден е направо кошмар за управляващите:

Липсва личност с партия, която да има възможност да манипулира политическото пространство изцяло. Която и партия-мераклийка да застане на власт, трябва да си спазари ортак. Уникалното на момента е, че тук монопол държи точно желания ортак. Така наречените Обединени патриоти. И в двете формули: Бойко + ? = власт; Корнелия + ? = власт, ? е един и същи – Патриотите.

В подзаглавието писах, че новата политическа геометрия била нещо забавно. Но явно съм излъгал. На Бойка и Корнелия хич не им е весело.

Тия симпатяги, обединените патриоти… Ще им одерат по три кожи замяна на тежкия си, политически ортаклък.

Разбрахте ли значението на думичката от заглавието? За тия, които още не са проумели: прикалабалъкване означава наместване в калабалъка. „Където народа, там и ние…”

Означава взимане на властта уж с доверието на народа. И в името на народа. Едва ли не…
Наистина проклета завързвалка. Да си събрал много гласове. Като първи или втори. А да зависиш от третия…
Къде си, о мъдри Тато?! Да ни подсетиш за някой трик-магия, като онзи, с повишаването на заплатите.

Политиката е занаят. Който трябва да се познава.

Веднага си личи кога управлява някой мъдър Тато. И кога – бодигардът му. Или симпатично момиче, което язди добре кон.

Едно е обаче да яздиш кон и съвсем друго – цял народ… Skandalno.net

Автор: Владимир Колев, писател – специално за Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *