Байдън спря износа на природен газ по нови проекти за Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди спиране на износа на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния им принос за изменението на климата. Енергийните разходи в Европа скочиха, след като много от държавите преминаха от руски газ към американски втечнен природен газ заради войната в Украйна, но Байдън настоява, че континентът в момента не се нуждае от допълнителни доставки.

Паузата ще позволи на Министерството на енергетиката на САЩ да актуализира икономическите и екологичните насоки, които използва при одобряването на нови лицензи за износ, и ще продължи няколко месеца.

„През този период ще разгледаме внимателно въздействието на износа на втечнен природен газ върху енергийните разходи, енергийната сигурност на Америка и нашата околна среда“, каза Байдън в изявление в петък. Президентът добави, че паузата „вижда климатичната криза такава, каквато е: екзистенциалната заплаха на нашето време“.

Според Белия дом приблизително половината от американския износ на втечнен природен газ е отишъл в Европа през миналата година, а САЩ са надхвърлили годишните си цели за доставка в ЕС за последните две години. „Днешното съобщение няма да повлияе на способността ни да продължим да доставяме втечнен природен газ на нашите съюзници в близко бъдеще“, заяви Байдън.

Европа в момента разчита основно на доставките на газ от САЩ. Германия, е „в особено трудна ситуация“, след като се отказа от руските доставки на газ, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек пред депутатите в Бундестага миналата седмица. Преди налагането на санкциите на Москва заради конфликта в Украйна Германия получаваше 40% от вноса си на газ от Русия. Замяната на това гориво с втечнен природен газ от САЩ, както и на енергия от Норвегия и Холандия, доведе до покачване на цената, като германското правителство отпусна субсидии, за да попречи на най-големите си индустриални фирми да напуснат страната.

Втечненият природен газ се транспортира на големи танкери до инсталации за регазификация, където се нагрява, за да се върне в газообразно състояние. Германия пусна в експлоатация три такива офшорни завода от началото на 2022 г. и планира да отвори още три през следващите месеци. САЩ също така изградиха своята инфраструктура за износ на втечнен природен газ, за да се справят с нарасналото търсене, включително проекта Calcasieu Pass 2 в Луизиана, който след като бъде сертифициран, ще бъде най-големият експортен терминал в страната.

Пускането на съоръжението Calcasieu Pass 2 обаче ще бъде спряно за неопределено време от заповедта на Байдън. Тъй като половината от продукцията на терминала ще отиде в Германия, говорител на инвеститора на проекта, Venture Global, заяви пред Ройтерс, че паузата ще изпрати „опустошителен сигнал към нашите съюзници, че вече не могат да разчитат на САЩ“.

Източници: „Ройтерс“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. „Надървената“ Европа ще лапне дебелия негърски бахур. И на малките деца е ясно че америка съсипва старият континент с невиждана скорост с поставените си марионетни правителства. Ще трябва бунт на населението и съдба на Чаушеску на предателите. С пълна сила това ваши и за нашите мърши.

  2. Време е Европа да се събуди.
    Събуждането най – вероятно ще започне от Германия, като първо там се осъзнаят, че американците, макар и с ръцете на укронацистите оставиха Германия без газ, като взривиха Северен Поток 1 и 2, след това им продаваха американски газ на безбожни цени, а сега ги отрязват. Време е там да започнат да изхвърлят привържениците на Хитлер (или бандера) от властта докато окончателно не допълзят на колене пред Русия да просят и се молят за газ.
    Съдбата на Европейския Съюз е като тая на орела, рака и щуката от едноименната басня. В момента това е едно уродливо раково образувание, безполезно, дори вредно за нещастните държави – членКИ. Вместо да се занимават с ДОБРУВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ, НЯКАКВИ ТЪПИ И ИЗВРАТЕНИ БЮРОКРАТИ се опитват да наложат добруването на перверзии като ЛГБТ и смазването на Националните ни ценности.
    Половината от щатите вече се събудиха и започнаха бунтове срещу дебилния си „президент“. Дай боже скоро да го свалят – чрез съд или физически.
    А в това време Русия напук на всички санкции, репресии, агресивната анти Руска пропаганда, откровените КРАЖБИ на Руски активи от страна на поддържниците на нацизма набира могъщество. Скоро ще видим края на БИВША украйна и началото на НОВИЯ СВЯТ.
    Не е ли време България да потърси сметка на виновните за последната Национална Катастрофа продължила от 1990 до днес, като изпрати на съд и да РАЗСТРЕЛЯ националните предатели които са 90% от всички минали през карикатурната ни „политика“ през този период.

  3. Ще им узреят ли главите на нашите политически еничери, че и нашата енергетика е на път да бъде довършена, че срещу всякаква логика се планира затварянето на тецовете, че се замрази а след това и предаде оборудването на Белене, че се променя ядреното гориво на Козлодуй, че се планират нови американски генератори в Козлодуй практически неизплатими. Слепи ли сме, малоумни ли, или просто безумни.???

  4. Чакаме Байдън да обяви военно положение и да стане несменяем, като зеления. Генерал Макгрегър го прогнозира преди няколко месеца и явно ще излезе прав. Опитват се да докарат нещата до Оруелската държава и за сега успяват и в САЩ и в Европа.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *