Байдън и Меркел обещаха общ фронт срещу Русия и Китай

Американският президент Джо Байдън и сдаващият поста канцлер на Германия Ангела Меркел обещаха да работят здраво за защитата на демократичния свят от руската агресия, както и заедно да противостоят на недемократичните действия на Китай, предаде агенция Ройтерс. На двустранната среща Байдън за пореден път е заявил безпокойството си относно руско-германския газопровод „Северен поток“ 2, който се строи от двете държави под Балтийско море, но двамата с Меркел са единни в позицията си, че Русия не трябва да използва газа като оръжие.

„Ние стоим плътно един до друг и ще продължим са сме единни в защита на нашите съюзници в Източна Европа от руската агресия“, заяви Байдън на съвместна пресконференция с Меркел. По думите му, двете страни са готови да се изправят в защита на демократичните принципи и срещу опитите на Китай да подкопае западните свободни и отворени общества.

САЩ и Германия са ключови съюзници в НАТО, но отношенията им пострадаха по време на предишния американски президент Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс. Байдън и Меркел се познават и са работили заедно в продължение на години. И двамата обещаха да засилят връзките между двете страни.

Вашингтон се опасява, че газопроводът „Северен поток“ 2 ще навреди на Украйна и ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ. САЩ искат да намерят начин за гарантиране, че Русия няма да може да използва газопровода, за да навреди на Украйна или на други съюзници в Източна Европа. Проектът „Северен поток-2“ е на стойност 11 млрд. долара и ще бъде завършен през септември, 2021 г. Той ще заобикаля съюзничката на САЩ Украйна, лишавайки я от евтин руски газ, както и от досегашните транзитни такси за това, че газът минаваше през нейна територия.

Меркел призна, че между Берлин и Вашингтон има разногласия относно „Северен поток“ 2, но изтъкна, че руско-немския газопровод трябва да допълва транзита на газ през Украйна, а не да го замества изцяло. Тя добави, че Европейският съюз има много инструменти за реакция в случай че Москва спре транзита на газ през Украйна.

(Излиза че за САЩ и Германия е много важно тъкмо Украйна да гушка транзитните такси от руския газ за Европа и въобще не им е важно, че България изгуби тази възможност. Припомняме, че офиртата на Русия към България по проекта „Южен поток“ беше страната ни да получава всяка година транзитни такси в размер на 400 милиона долара. Няма що, добри съюзници сме си избрали!- б.р.)

Германия и САЩ също така имат разногласия по отношение на това доколко е разумно партньорството на Европа с Китай по бизнес проекти. Байдън каза, че ситуацията в Хонконг се влошава и че китайското правителство не спазва обещанията, които е дало по отношение на този административен район.

Във връзка с инспирираната от САЩ цветна революция в Куба американският президент заяви, че има редица въпроси, които САЩ биха обмислили, за да помогнат на народа на Куба, ако има гаранции, че правителството няма да се възползва от това. Той добави, че САЩ проверяват дали имат технологичен капацитет да възобновят достъпа до интернет в Куба.

След тридневно прекъсване заради инспирираните от ЦРУ протести в Куба в неделя, в сряда мобилният интернет в Страната на свободата беше възстановен от правителството, но без достъп до социалните мрежи и чат приложенията. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Тези лицемерни мерзавци заплашват Русия да не спира газа през Украйна,защото това щяло да навреди на икономиката на Украйна, а във същото време като бесни кучета се нахвърлиха върху правителството на Орешарски и го изнудиха да спре газа през България със което ни нанесоха щети за стотици милиони долара. Същите тези лицемери дето много се загрижили за Украйна, унищожиха България и ни докараха до ниво по- долно от Бурунди или Тамбукту. Такива като тези двамата ни предвидиха да бъдем пушечно месо срещу братска Русия.

  2. Лошите руснаци веднага да приберат оръжието – да врътнат кранчето на газа и Меркел да топли германците през зимата с дебелия си задник.

  3. За целта ще е необходима тръба цол и половина- два и стар боб без накисване. Примерно.

    • Когато човек е в наведено положение – нагоре с пърдялника – и продължава много да му знае плювалника заслужава и суров да хрупа ланшния боб.

  4. Боли ги фура за Украйна. Чия е газопреносната мрежа там. Е затова.
    А за Русия и Китай е пълнеж на разговорите.

  5. Такова смазващо лицемерие светът едва ли познава. Щатите си съдраха задника да спрат газопровода до Германия за да не получава Русия пари, но държи Украина да получава евтин руски газ и транспортните такси, нищо, че се въоръжава срещу нея. И в това няма и грам приятелско отношение, а е въпрос на пари, на много пари. Значи Украина им е по-скъпа от нас, държат да не губи транспортните такси, а нас ни отрязаха главите като на пилета, за което им разрешихме и бази и покупка на изтребители по 200 милиона на чертеж и техни кораби в наши пристанища. А ние трябва за това не да ги мразим, а да ги обичаме и да мразим Русия. Ако и това не е малоумие. Сега вече правителсвото на Шута, че ни оправи окончателно. Гергов може да стане и шев на БСП, все таки някой трябва наистина да я погребе.

  6. Всеки, който посегнал срещу Русия се е изпатил: спомнете си Чингизхан, Карл Верики, Наполеон, Хитлер!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *