А. Джей Смускевич: Украинското Фиаско бележи Окончателния Разпад на Американската Империя!

Американската империя бавно угасва от десетилетия и сега е в състояние на активен разпад. Такива изводи направи американският писател и политолог А. Джей Смускевич в статия за портала The Unz Review. 

Смускевич си спомня, че когато е ходил в началното училище в Илинойс, учителите по история са казвали на децата, че Съединените щати никога не са губили война.

Всъщност, както отбелязва американският експерт, след Втората световна война САЩ не правят нищо друго, освен да преминават от едно военно фиаско към друго.

Щатите са в почти постоянно състояние на война, а всеки конфликт или завършва с тотален провал, или в най-добрия случай има смесени резултати. Един от най-явните провали в последно време е позорното бягство на американските военни от Афганистан.

„От 50-те години на миналия век до днес Съединените щати са провокирали, отприщили и участвали в стотици военни конфликти, основните резултати от които са адски много убийства, хаос и разрушения, както и общото изостряне на проблемите в чужбина“, пише Смускевич.

Той отбелязва, че Съединените щати твърдят, че са „изключителни“ сред всички нации, така че сами са си дали правото да се намесват където и когато поискат, независимо от негативните последици.

Много конфликти и геополитически вълнения, провокирани от военните намеси на САЩ, бяха много изгодни финансово за американския военно-промишлен комплекс, пише авторът.

А днес Щатите се опитват да спечелят от ситуацията в Украйна – поредният конфликт, провокиран и отприщен от американската империя.

„Още една война срещу въображаем враг без каквато и да било причина, освен финансовата печалба и измамното усещане за поддържане на тяхната очевидно осакатена и бързо западаща световна хегемония.

Прахосване на ценни ресурси за унищожаването на поредната чужда държава, насърчаване на някакъв болен неолиберален дневен ред, дори когато самата Америка изглежда се срива във всички сфери на своето общество“, описва ситуацията американският писател.

Но дори когато САЩ са на ръба на поредното си грандиозно поражение — този път от руските сили в Украйна — те не са изоставили своята милитаристична политика, пише авторът.

Вместо да се готви за фиаско в Украйна, Вашингтон говори за необходимостта да се съсредоточи върху Китай и Тайван.

А Северна Корея и Иран се отлагат за бъдещето.

Както пише Смускевич, винаги може да се намери независима държава, която да откаже да признае хегемонията на САЩ, а Щатите да започнат война срещу нея.

За един нормален, рационален човек безкрайното американско войнолюбие по света, което винаги завършва със срамни и унизителни загуби и още повече хаос и безумие, изглежда крайно нелогично. Но, както обяснява Смускевич, скритата логика на американския военно-промишлен комплекс е да прави много реални финансови печалби и да се опитва да запази западащата американска империя.

„Това е смисълът. Това е, към което САЩ винаги са се стремили. Пари. Алчност. Власт. Контрол. Не обръщат внимание на смъртта и разрушенията.

Излишно е да казвам, че тази измамна, самоубийствена ситуация не може да продължава вечно. В крайна сметка американската империя ще се изтощи и окончателно ще се разпадне“, прогнозира експертът.

Според Смускевич САЩ вече губят позициите си на световен хегемон, но отказват да го признаят. А колкото по-зле стават нещата за Щатите, толкова по-отчаяно те ще се опитват да демонстрират мощта си, разпалвайки все повече и повече конфликти.

САЩ се държат като всяка друга угасваща империя (напр. Римската или Британската) в отчаян, безсилен опит да скрият факта на падането си.

„Предполагаемата им „изключителност“ — това е кучешко лайно“, рязко твърди експертът.

Смускевич е убеден, че е дошло времето за поредния унизителен провал на залязващата американска империя.

Глобалната хегемонистична империя на Съединените щати очевидно се разпада пред очите ни днес — след десетилетия на бавен разпад.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. САЩ творят само касапници, преврати и масови убийства.
    Интервенции на САЩ – срещу 67 суверенни държави
    Бомбардировки на САЩ – срещу 25 суверенни държави
    Намеса на САЩ в изборите – в 23 суверенни държави
    Политически убийства (и опити), организирани от САЩ – в 35 държави
    Прилагани изтезания – в 11 държави
    За последните 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие, докато поръсват с „демокрация“ туземците.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *