Афис: БСП Изпревари ГЕРБ с 1.2 %. Мафията на Борисов се срива!

БСП изпревари ГЕРБ с 1,2 % и подкрепата за левицата продължава да расте. Това показва последното социологическо проучване на агенция АФИС за Евроизборите, направено в периода 14-19 януари, 2019 година.

Ако изборите за Европейски парламент са днес, за БСП ще гласуват 24,2 %, а за ГЕРБ – 23 % от имащите право на глас български граждани. Според същото допитване ДПС събират 7,7 % подкрепа , а Патриотите – 3,3 %, което е недостатъчно ОП да излъчат евродепутат. Малко над 30 % от анкетираните са заявили, че няма да гласуват на европейските избори през май.

Към момента изглежда малко вероятно нов играч, извън тези 4 партии, да се намеси в спора за призовото място, добавят социолозите от АФИС.

Сигурни фаворити са БСП, ГЕРБ и ДПС, а шансовете на останалите партии и коалиции да вкарат свой депутат в европарламента са твърде условни и пренебрежимо малки. Единствено коалицията „Обединени патриоти“ разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но с оглед на скандалите около това патриотично обединение и прогресивно спадащият му през последните месеци рейтинг, и това изглежда все по-малко вероятно.

Ако в България има отлика от ситуацията в другите държави-членки на ЕС, тя е в по-ниския процент на противниците на ЕС. Почти навсякъде в ЕС недоверието към общоевропейските институции е над 70 %, докато в България процента на евроскептиците е малко под 60.

От данните в проучването се вижда, че ситуацията в ЕС се оценява от българите негативно, макар и не чак толкова, колкото положението у нас. За 76 % от българите страната ни се развива в погрешна посока, като едва 22 процента я оценяват като „правилната“.

Българите, добавят от АФИС, загубиха доверието в собствената си държава и въпреки многото си проблеми, в съзнанието им ЕС е нещо като спасително убежище, макар и временно. Защото нашенеца си дава ясна сметка, че и нещата на Запад не вървят добре. 71% от пълнолетните български граждани са убедени, че политическата система у нас работи за богатите и равенството пред закона е идея само на книга. Това е и причината, поради която във всяко второ българско домакинство има най-малко един член, който или е напуснал страната, или в близко бъдеще възнамерява да го стори.

Думата на 2019 г. е „отчаяние“. Това е причината поради която много българи декларират евроскептицизъм, но въпреки това емигрират в Западна Европа. Дали да останат да вегитират в оглозганата откъм икономика и справедливост българска реалност или да се преселят в зона със залязващи и затихващи функции, каквато се явяват страните от Западна Европа… и където по правило на българина му е отредено най-ниското стъпало в социалната стълбица. Това е дилемата на нашенеца през 2019 г.

Но нека се върнем към началото на тази статия: БСП поведе на ГЕРБ. Мафията на Борисов се срива! Значи може би все пак има някаква надежда за България. И нищо чудно до края на тази година думата „отчаяние“ да се смени с „надежда“. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Само планът чаушеску ще спаси българия от българоубиеца борисов

  2. Много му е мъчно на Банкянския селянин за този резултат.Не може скрие яда си.

  3. Мафията е впрегнала троловете си, веднага лъсват с безпочвените си празни писания. Плъзнали са навсякъде, където има опция за коментари. Естествено, оценени са с многобройни минуси.

  4. Защо никога не поставяте дати на статиите си?
    Толкова ли е сложно?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *