Английската централна банка: Великобритания ще изпадне в рецесия още тази година

В „остро послание“ управителят на Английската централна банка Андрю Бейли,предупреди, че може да се наложи лихвените проценти да се повишат още повече

Английската централна банка предупреди, че Обединеното кралство ще изпадне в рецесия, тъй като повиши лихвените проценти с най-много от 27 години насам.

Прогнозите са, че икономиката ще се свие през следващите три месеца на тази година и ще продължи да се свива със застрашителни темпове чак до края на 2023 г. Лихвените проценти се повишиха до 1,75 %, тъй като банката се бори да спре рязкото покачване на цените, като инфлацията вече достигна над 13 %.

Управителят Андрю Бейли заяви, че знае, че това ще удари по стандарта на живот много британци, но ако не повиши лихвените проценти, ще стане „още по-лошо“.

Основната причина за високата инфлация и ниския растеж са рязко покачващите се сметки за енергия, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна.

До октомври едно средностатистическо британско домакинство ще плаща почти 300 паунда месечно за енергия, предупреди банката. Очакваната рецесия ще бъде най-дългият спад от 2008 г. насам, когато банковата система на Обединеното кралство беше изправена пред колапс, довел до спиране на кредитирането. Предстоящият спад ще продължи много по-дълго от онзи преди 14 години.

Управителят на банката Андрю Бейли заяви, че изпитва „огромно съчувствие и разбиране към тези, които най-трудно се справят финансово в момента „Знам, че те ще го почувстват драматично: „Е, защо повишихте лихвените проценти днес, това няма ли да намали потреблението?“ Страхувам се, че моят отговор на това е: ще го влоши, но се страхувам, че алтернативата е още по-лоша – хиперинфлация.“

Повишаването на лихвените проценти е един от начините да се опитаме да контролираме инфлацията, тъй като то повишава разходите по заемите и би трябвало да насърчи хората да намалят тегленето на заеми и да харчат по-малко. То може също така да насърчи хората да спестяват повече.

Въпреки това много домакинства ще бъдат допълнително притиснати след повишаването на лихвените проценти, включително тези, които вече са изтеглили ипотечни кредити.

Това означава, че притежателите на проследяващи ипотеки ще плащат с около 167 GBP повече на месец в сравнение с периода преди декември 2021 г., а притежателите на ипотеки с променлив лихвен процент – с до 132 GBP повече. Лихвените проценти се повишиха шест пъти подред от края на миналата година.

По-високите лихвени проценти означават и по-високи такси за неща като кредитни карти, банкови заеми и заеми за автомобили.

Патрик Рийд, собственик на бизнес в Лондон, дължи 25 000 паунда по кредитни карти и заеми и се опасява, че повишаването на лихвените проценти ще му струва скъпо.

Патрик Рийд

„В момента изплащам около 1 800 паунда месечно, но съм изчислил, че сега с повишаването на лихвения процент ще трябва да плащам допълнително по 250 паунда месечно, за да се справя с дълговете“, казва той. „Просто ще трябва да затегна колана и да бъда изключително предпазлив в харченето, което означава сериозни лишения.“

Ребека Макдоналд, главен икономист във фондация „Джоузеф Раунтри“, заяви, че „зашеметяващо“ високата инфлация „ще засегне тежко семействата с ниски доходи“.

„Много от тях почти непрекъснато теглят кредити, за да плащат сметките си, и закъсняват с плащанията си. С по-високите лихвени проценти ще им бъде много по-трудно да се погасяват задълженията си, което поставя все повече семейства във финансова опасност.“

В изказване пред предаването Today на BBC Radio 4 Джонатан Ашуърт, министър в сянка по въпросите на труда и пенсиите, заяви, че обявените досега социални помощи за най-засегнатите категории хора „очевидно не е достатъчна“.

„Тази сутрин в цялата страна ще се събудят семейства и пенсионери, които ще прочетат новините и ще са абсолютно ужасени, защото към тях се насочва джебчийска машина, която ще разбие семейните им финанси на пух и прах“, каза той.

Той заяви, че едно лейбъристко правителство ще намали ДДС върху сметките за енергия, ще премахне данъчните облекчения, които в момента се предлагат на петролните и газовите компании, които инвестират, и ще осигури подкрепа за хората, които санират домовете си, за да ги направят по-енергийно ефективни.

Британският финансов министър Надим Захауи изрази увереност, че действията, които правителството предприема, означават, че то може да преодолее икономическите предизвикателства.

И г-н Захауи, и Борис Джонсън бяха критикувани от лейбъристите, че са били на почивка, когато банката е представила мрачните си прогнози.

Г-н Захауи настоя, че все още работи и е провел разговор с управителя Андрю Бейли след обявяването на повишения лихвен процент. „За мен, а съм сигурен и за много други хора, няма такова нещо като почивка, когато има да се върши работа. Никога не ми се е случвало това нито в частния сектор, нито като част от правителството“, каза той.

Той добави: „Привилегията и отговорността на държавната служба означава, че никога не можеш да се изключиш, затова всеки ден имах и продължавам да имам обаждания и брифинги.“

Сметките за ток и газ вече се повишиха рязко през тази година, което свива доходите на домакинствата и води до забавяне на растежа на икономиката на Обединеното кралство.

Русия намали доставките за Европа, тъй като води война в Украйна, и все повече се засилват опасенията, че може да затвори газовото кранче напълно.

Потенциалните проблеми с доставките на газ доведоха до рязко покачване на цените на едро, което накара енергийните компании да прехвърлят тези разходи върху клиентите, което доведе до безпрецедентно повишаване на сметките за енергия на домакинствата.

Освен от енергията, домакинствата са засегнати и от по-високите цени на бензина и дизеловото гориво, както и от цените на храните. Банката предупреди, че икономическият растеж в Обединеното кралство вече се забавя до нула, като добави: „Последното увеличение на цените на природния газ доведе до още едно значително влошаване на перспективите за Обединеното кралство и останалата част от Европа“.

Очаква се темпът на инфлация да остане на „много високи нива“ през по-голямата част от следващата година, заяви банката. В крайна сметка през следващата година тя ще се стреми да се върне към целта от 2%.

Източник: bbc.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Икономистите са безсилни, когато една организация на обществото се сменя с друга. Те прилагат познатите си средства, както древен шаман, който за първи път вижда изригване на вулкан. Заклинанията няма да помогнат, мерките също. Този начин на живот е обречен.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *