Американският план за Европа. Защо Урсула фон дер Лайен стене?

На 15 август 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа иницииран от самия него закон за борба с инфлацията. Събитието беше тържествено излъчено на живо на уебсайта на Белия дом, а Байдън прекъсна ваканцията си в Южна Каролина и скоростно дотърча в Белия дом специално за да подпише закона. Самият Байдън нарече одобрението на този закон в Сената на САЩ „много добра новина“.

Защо се обръща толкова голямо внимание на един най-обикновен и привидно строго вътрешен закон на страната? Нека обясним:

След Втората световна война почти цяла Европа е в руини. Дори в относително незасегнатата от разрушения Великобритания, производството в някои индустрии е спаднало с 25-50% в сравнение с предвоенните нива, а външният дълг на страната възлиза на астрономическите 25 милиарда лири стерлинги – такъв колосален дълг е невъзможно да се изплати без външна помощ. Да не говорим за Германия и Франция… Съветския съюз пък най-добре изобщо да не го споменаваме – неговите загуби са толкова големи, че дори не могат да се съизмерят с европейските.

Единствената държава, която сравнително лесно и дори с известен подем е преминала през световния конфликт, са Съединените щати – те предлагат инициатива за оказване на икономическа помощ за възстановяването на европейските страни. Програмата е разработена от държавния секретар на САЩ Джордж Маршал и директора по планирането на Държавния департамент на САЩ Джордж Кенан през лятото на 1947 г.

Маршал предлага американска помощ на Западна Европа по време на реч на прием, организиран от Обществото на приятелите на Харвардския университет на 5 юни 1947 г.

„Америка трябва да предостави радикална помощ на европейските страни през следващите 3-5 години“, заяви Маршал.

„Но преди Америка да започне да предоставя помощ, трябва да бъде сключено споразумение между европейските страни, което определя размера на помощта, необходима за всяка страна. Самата Европа трябва да поеме инициативата в това отношение“, каза той.

Условието за сключване на споразумения не беше единственото, американците изискваха изключване на комунистите от правителствата на подписалите страни, възможност за контрол на техните бюджети и насоки за изразходване на средствата. Е, и участие в развитието на помощта, предоставена от американски частни компании, разбира се. Имаше много условия – и в отварянето на тяхното културно поле и за американския Холивуд.

Първите държави, подкрепили плана Маршал, са Великобритания и Франция. Те излязоха с предложение за създаване на „управителен комитет“, който трябваше да разпределя ресурси на европейските страни, както и да дава препоръки за развитието на основните им индустрии – това беше направено на срещата на външните министри на страните в Париж САЩ, Великобритания, Франция и СССР през лятото на 1947 г.

Съветският съюз отказа да подкрепи тази инициатива, считайки я за намеса във вътрешните работи, и се застъпи за равноправно икономическо сътрудничество при зачитане на националния суверенитет на държавите. Позицията на СССР не намери подкрепа сред западните страни, във връзка с което Съветският съюз, а след него и страните от Източна Европа, отказаха да приемат американска помощ.

Обединеното кралство, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Люксембург, Швеция, Норвегия, Дания, Ирландия, Исландия, Португалия, Австрия, Швейцария, Гърция и Турция дадоха съгласието си за участие в плана Маршал.

През юли 1947 г. тези страни сключиха конвенция за създаване на Комитет за европейско икономическо сътрудничество, който трябваше да разработи „Програма за възстановяване на Европа“. Тогава Западна Германия се присъедини към броя на участващите страни.

На 3 април 1948 г. американският президент Хари Труман одобрява този план. Този план имаше две основни цели:

1. Формирането на страните от Западна Европа като единно икономическо пространство за инвестиции на САЩ и утвърждаването на долара като световна валута – споразуменията от Бретън Уудс от 1944 г. започват да се прилагат на практика.

2. Формиране в Западна Европа на единен фронт за защита на „демократичните ценности“ и противопоставяне на Съветския съюз.

Вижте списъка на страните, участващи в споразумението – и ще видите списъка на НАТО почти целия.

Казано по-просто, американците приготвиха млечна крава от Европа за своите близки и дори окачиха огромни рога на тази крава – така че СССР да се убоде и да не може да им взима млякото в никакъв случай.

До 1978 г. ситуацията беше приблизително такава, а през декември 1978 г. беше пуснат газопроводът „Союз“, по който съветският газ започна да тече към Австрия и Германия. Според американците се случи непоправимото: руснаците започнаха да „доят кравата им“, измъквайки от общия американско-европейски пазар крупно количество долари срещу своя газ.

По стратегически въпроси англосаксонците винаги са мислели много бързо – тук те моментално видяха всички най-мрачни перспективи за себе си: бъдещият съюз на германците с руснаците (кошмарът на англосаксонците) и привличането на цяла Западна Европа към евтините енергийни ресурси от СССР. Нещо, което рано или късно щеше да доведе до пълното политическо, икономическо и финансово сливане на американската колония „Западна Европа“ със СССР под ръководната роля на Москва.

В крайна сметка само нашите домашни либералоиди вярваха, че седим на петролна игла,а англосаксонците още тогава видяха разрушителните за властта им над Европа Северни потоци – видяха нарастващата зависимост на западноевропейците от руснаците. Те разбраха всичко правилно.

В онзи момент от история американците не искаха да наказват или жертват Европа и нейната икономика – твърде много бяха инвестирали в нея и твърде големи печалби имаха от тези свои инвестиции. Затова се втурнаха да унищожат Съветския съюз: заедно с арабите свалиха цените на петрола до 23 долара за барел и нанесоха тежък удар на икономиката на СССР, а след това заедно с тесногръдия Горбачов и истинския предател Яковлев разрушиха СССР отвътре.

Отне им малко повече от 10 години, за да направят това, въпреки че в края на 70-те и началото на 80-те американците бяха на ръба на катастрофата – толкова трудно им беше да се изправят срещу СССР в Студената война.

Радостта на англосаксонците продължи през така наречените „малко повече от 10 години” – през 2007 г. Владимир Путин произнесе речта си в Мюнхен, а след войната с Грузия през 2008 г. за англосаксонците стана напълно ясно, че руснаците активно се сближават с Германия и бързо увеличават икономиката си поради колосалните плащания на почти цяла Западна Европа за техните енергийни ресурси – индустрията на Западна Европа седеше плътно на руската петролна и газова игла, Русия отхапа солидно парче от дивиденти по плана Маршал.

След посещението на руски „вежливи хора“ в Крим през 2014 г. англосаксонците взеха окончателно решение в цяла Западна Европа: започнаха да подготвят „армия за нашествие“ от Украйна и започнаха да отрязват Европа от руските енергийни източници.

Нещо повече, глобалната цел – да се лиши Русия дори от потенциална база за продажба на своите енергоносители – беше разработена и реализирана тайно от западноевропейците. Защото тази цел беше глобална, геостратегическа – в духа на англосаксонците: те планираха да премахнат главния руски платец от Европа – индустрията на Западна Европа.

Първоначално идеята беше обвита в красива опаковка от зелена енергия и когато прекомерната цена на тази много зелена енергия започна да повишава цената на продуктите на европейската промишленост до точката на неконкурентоспособност, конфликтът в Украйна пристигна навреме, а двата Северни потока бяха взривени, руските доставки на петрол и газ бяха сведени до тънка струйка.

Основата на цялата индустрия на Западна Европа – евтината енергия от Русия – изчезна, а цената на вносния газ стана четворно по-голяма – само за четири години.

За справка: цената на единица енергия (мегават) в САЩ днес е седем пъти по-евтина от средната за Западна Европа. Седем пъти! И газ в Америка има купища, и петрол.

Западноевропейските индустриалци, заедно с техните предприятия, капитали, технологии и връзки, започнаха плахо да почукват на американските пазари – те вече не могат да произвеждат продукти на конкурентни цени в родината си.

Но за да измъкне смело и без колебание заводите им на територията на Съединените щати, президентът Байдън подписа закон с невинното име „за борба с инфлацията“. Същността на този закон е, че на предприятия с иновативни технологии – зелена енергия, енергоспестяващи, водородни енергоносители, произвеждащи електрически превозни средства и батерии – се предлагат субсидии и преференции за над 700 милиарда долара. Плюс седем пъти по-евтини енергийни ресурси в неограничени количества – и ние не забравяме за това.

Тоест всички най-модерни и високодоходоносни предприятия определено ще се преместят от Европа в САЩ – затова им се предлагат такива пари за преместване. Освен това, евтини, по руски, енергийни носители – да не забравяме.

И Европа вече не се нуждае от руски петрол и газ – там вече няма индустрия… А и ще има достатъчно обеми зелена енергия за жилища и други социални програми. Ето как англосаксонците решават съдбата на западноевропейците чрез ръцете на украинските безумци.

Между другото, за протестите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – тя току-що сметна американския закон „за борба с инфлацията“ за „антипазарен и недемократичен“.

И така: тези протести са ритуални танци с тамбура , защото съпругът на баронеса Урсула, Хайко, е медицински директор на Orgenesis, която участва в разработването на ваксината Pfizer и на практика е клон на американската компания Pfizer.

Семейството на Урсула забогатя от доставката на ваксини Pfizer срещу коронавирус – самата Урсула подписа тези договори за десетки милиарди евро. Те ще заминат за Америка заедно с предприятието на съпруга – това е бизнес.

И сега вече е напълно ясно защо Обединеното кралство напусна така изненадващо Европейския съюз – англосаксонците винаги планират всичко предварително, за много, много години напред.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

25 коментара

  1. ясно кат бял ден-крави и ингилези тябва да оцелеят при нова геополитическа среда,за сметка на т.н.ес,който нито е съюз,нито е еврепейски и братски..,щото е с колониално съдържание..макар в европа да не е имало типични колонии,но пък господари с колониален манталитет и мислене…бол..само,че бг никога не е била колониална държава-но и не иска да я третират кат такава..

    • За сметка на това сме били колония и роби на ромеи, турци и западни джендъри-все още, което е много по-вредно дори от турското робство.
      Турците поне вземаха за еничари децата и ги възпитаваха, отглеждаха, хранеха ………
      Докато сега всеки помияр сам се бута да става еничар, за да упражнава геноцид над народа си и всяка кифла бърза да си дигне краката пред небългарите и да си сменя фамилията и името…..
      Да не говорим за образованието и джендървлиянието им над нашите деца, които ги превръщат в тотални педали.

  2. Не знам дали е останал здравомислещ, който да не е разбрал какво се случва.
    Така е- когато няма реакция.
    Помните ли Гуаделупе- когато опитаха да им наложат мерките?
    Въстанаха като един, разбиха оръжейни складове, изпратиха им допълнително “умиротворители”- не се справиха.
    Свалиха им веднага мерките.
    Ние сме умни, цивилизовани, дресирани- затова го ду**ме.

  3. А Ботев- към чиято чета се е присъединил само един четник от Козлодуй? Другите са се крили по паланки, от страх!
    А Левски- “Не искаме нищо чуждо и не даваме нищо наше”,
    И двамата предадени от свои.
    На всичкото отгоре някакъв умнокрасавец изкара Ботев “нереализиран революционер”!
    Изразявам възмущението си. То няма граници!
    За кой са дали живота си те, безбройни наши герои- като капитан Списаревски, ген. Вазов и няма да ми стигне времето да изреждам- именни и безименни герои.
    За един плазмодий са проляли кръвта си.
    Който плазмодий не заслужава да се нарича българин.
    Много се ядосах. И ми е много тъжно.
    За България. За българските дечица- които обрекохте на гибел(без осъзнатите).
    Жалка работа.
    Въпреки вас, ще продължа- както си знам.
    За човеците, които продължават, на въпреки!

  4. Някои умнокрасавци- пожелавам ви да ме срещнете в почтен двубой- едно към едно.
    С армия агенти зад гърба си много ви знае устата- елате ми едно към едно. С чест- да ви видя.
    Съмнявам се, че сте способни. Нали, ванка.
    Друго си е да работиш на хонорар на рогатата улица. Денонощно. Без почтеност.
    Ела ми едно към едно- да те видя колко можеш.

      • Наистина ли искаш да видиш в коя?!

      • Утре.
        Кажи къде и кога.
        Едно към едно.

      • Кажи бе Ванка, явно денонощно дежуриш на козела!
        Утре, пич!
        Предлагам ти в някой парк- аз срещу теб!

      • Много по- здрави!
        На шефа ти!
        Провали ти се бонуса!

      • Ванка, питай шефа ти,
        Играеш си с огъня. Не си наясно, пич.
        Не си наясно с какво имаш работа.
        Бегай докато е време- после ще е късно!
        Отсега нататък те предупреждавам да спреш да се дърляш с такива като мен- напълно доброжелателно!
        Не ми наскачай повече.
        Доста ще се затрудниш!
        Ако все пак искаш да се докажеш в бойните изкуства като мъж, с чест и донстойнство- чакам те!
        Само ако държиш да се затвърдиш и докажеш над жена!
        По- здрави на козела!
        За останалото- резултатът е ясен.
        Пич.

  5. Някои малоумници- не знаете къде се намирате. Достатъчно сте тъпи- за да продължавате и да ви ловят мухоловките.
    Всите сте у списъците- без изключения.
    Не сте в час.
    Скоро ще разберете.
    Много скоро!
    “И вий, вий сте идиоти!”

  6. IYI, не го бий много ванчо хаджипенчович, иска да го видя как скача от колесник на краварски самолет, като додат руските танкове …… :)

    • Сега видя ли как ванката дежури на козела денонощно. Дори не се усеща тъпака- достатъчно е леко да го предизвикаш.
      В момента, в който заговорим за история и Христос- ванката цъфва!
      В справедлив двубой му давам 5-15 мин.
      С мен.
      Заминал е джендъра.
      Даже 15 са му много.
      Идиот.

      • Хич не му се връзвайте на Иван-чо. Не зая дали е соросоид, но обича да дразни. Ако е същият Иван, имам наблюдения кви ги пише. Прави се на интересен. Обаче е на грешен път, защото голямата битка няма нужда от егоцентрици, а от отдадени хора

    • Някой трябва много да е бит в главата, че да стига до подобни истерии, а друг му приглася от самота и злоба. Не разваляйте добрият сайт с буйствата си!

      • Ха- нищо ново.
        Иване- говориш на българите на “вие българите”.
        Ти като какъв се самоопределяш?
        Ти българин ли си?

      • Или ще ме дърпаш за плитките като съученика ми в четвърти клас- за да ми докаже, че като ме скубе ме харесва…

      • До година и половина на всички толерантни джендъри ще им хвръкнат тъпите главици, като ни налазят брадатите майки, дето са ни подготвили краварските господари на иванчо хаджипенчович.

  7. Които продължавате да служите на сатана заради сребролюбие, продали се- предупреждавам ви за последен път да спрете и да се осъзнаете.
    Всички, до последния се знае кои сте. До последния служител на сатана.
    Не сте наясно явно какво ви чака.
    Мислите рашките за тъпи- е, не са!
    Всеки, служил на дявола, избивал руснаци- пряко, или косвено- се знае до последната буква. И ще си изтърпи последствията.
    До последния. Знаят ви.
    Няма да се скриете никъде.
    Дори на луната.
    Знам какво говоря.
    Вие си решавате.

  8. Всеки, абсолютно всеки тъп идиот се знае кой е.
    Много скоро рашките ще им потърсят отговорност за изтреблението на руснаци.
    Знам какво говоря.
    Тия малоумни идиоти не знаят какво направиха.
    Те си подписаха смъртната присъда.
    Русия помни и не прощава.
    Те не познават русите. Русите може да живеят в лукс- но когато се стигне до оцеляване на Родината им- стават като вълци. Знаят 2 и 200.
    От личен опит го знам- от мой близък, раняван в битка.
    Едва оцелял в Чечня.
    Когато стане въпрос за Родината- луксът заминава! Стават като хищници!
    Идиотите не го разбират!

  9. Русия помни и не забравя!
    Русия ще ви отмъсти за изтреблението на руснаци!
    Русия има данните на всеки един от вас, участвал в геноцида над руснаци!
    Вие бяхте достатъчно тъпи да го направите!
    Вие не познавате руснаците!
    Вие, русофоби и русоубийци- до последния, няма къде да се скриете!
    “А вий, вий сте идиоти!”

  10. Сто години за историята са един миг. Апологетите на глобализма, вероятно напълно съзнателна са изтрили от своята памет събитията от преди стотина години в самата Америка – голямата депресия имам предвид. Необузданият ламтеж на многонационалните корпорации води право към неговото повторение. Една война – пък била тя в Украйна или само икономическа,ще спомогне за настъпването на аналогични събития. Днес не България а именно Америка е пред фалит – за тези които четат, четвъртъкът ще им дойде тежък. А Русия се държи – десет кръга от ограничения а нищо от желаното не се случва . Само си пускат нови и нови подводници – най-големите в света в които никой не знае какво има – „Посейдони“ ли, морски „Красухи“ ли,никой не знае! А те – подводниците са пред Америка!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *