Осъдиха Цветанов да върне 123 000 евро на държавата! На толкова Европейският съд оцени золумите и полицейщината му!

арестБългария беше осъдена отново от Европейският съд по правата на човека в Страсбург заради груби нарушения, извършени от МВР.

14 000 евро обезщетение ще трябва да плати България  за морални вреди нанесени на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и неговата съпругата  Антония Попова.

Причината е бруталния показен арест през 2010 година, който на всичкото отгоре бе разпространен като пример за добрата работа на МВР от самото МВР.

Попов бе един от подсъдимите за дело за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев. По-късно съдът оправда и двамата.

Преди шест години обаче, Попов беше показно задържан, съборен на земята от маскирани полицаи, които крещят „Легни на земята! Ръцете горе!“ и го събарят на земята. Действието се развива в нотариалната кантора на съпругата му, а наоколо има хора.

Обвиняемият не оказва никакъв съпротива, но ченгетата блъскат главата му във вратата, събарят го, ритат го и стъпят по ръцете му. Тогава вътрешен министър е Цветан Цветанов и бодро започва самразправа с „престъпниците“, за да види цяла България как ще смачка главата на Октопода.  На всичкото отгоре показната акция цъфва в сайта на МВР, като е заснета от операторски екип. Записите от камерата в кантората допълват липсващите кадри на униженията.

Съдът е установил нарушение на забраната за нечовешко и унизително отношение към арестувания и отказ на българската прокуратура да разследва случая след жалба на потърпевшия.  В същия ден Цветанов заявява, че Попов е носел пари да подкупи съдията, който трябвало да реши делото на бившия министър.

ЦецкоТова пък европейските съдии са определили като публично изнасяне на недоказани твърдения по случая. Освен това арестът е извършен зрелищно, подсъдимият не е бил опасен, не са били необходими такива мерки за обезвреждане и е бил поставен на публично унижение, като е разпространен записа с арестуването му. Нарушени са и правата на Попов с излъчването на кадрите от ареста му.

Според ЕСПЧ делото, което е поискало семейство Попови се е влачило над 3 години, прекалено дълго за едно толкова ясно деяние и казус.

Той отсъжда обезщетение за Тенчо Попов от 10 000 евро, а за съпругата му – 4000 евро и решението бе публикувано вчера.

Журналисти изчислиха, че досега  заради изказванията на Цветан Цветанов и показните  арести на МВР, докато е бил вътрешен министър, ощетяват  държавата с общо 123 000 евро, а сумата трябва да бъде платена от данъкоплатците.

България бе осъдена за полицейски брутални операции от  Алексей Петров, задържането на  Антон Петров – Хамстера и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови  по прякор  Дамбовците.

Освен това  държавата е осъдена  заради шумната полицейска акция „Медузите“ във Варна, където пострадаха и невинни  и за неправомерни изказвания на Цветанов по делото „Касоразбивачите“.

И докато той се прави на Рамбо и медиен герой, ние ще плащаме на арестуваните.

Докога, господин Цветанов?

Нали сме в ЕС, а не полицейска държава.

Не знаехте ли, че ЕС има закони и те трябва да се спазват?

ВИЖ ВИДЕОТО КАК БЕ АРЕСТУВАН И НИКОЛАЙ ЦОНЕВ:
https://youtu.be/jAZDYK9hgBU

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *