Явор Куюмджиев: 4.5 лв. за литър гориво само до седмици. Цените литват

Отказът на България от дерогацията за внос на руски петрол означава драстично увеличение на цената на горивата у нас след няколко седмици. До днес рафинерията купуваше руския петрол на 60 долара, от утре ще започне да купува на 100 долара, каквато е в момента цената на световните пазари. Повече от 40 долара разлика – това са повече от 50% върху сегашната цена.

И ако бензинът и дизелът в момента струват между 2,60 и 2,80 лева, то цената им ще започне да се качва още преди да се вземе окончателното решение. Така че след няколко седмици литърът вече ще струва 4.50 лв. Това коментира за Радио „Фокус“ енергийният експерт Явор Куюмджиев, като добави, че всичко се прави с една-единствена цел – да бъде ликвидирана българската енергетика.

„Дава се един месец срок на рафинерията да спре да купува руски петрол и да започне да купува петрол от световните пазари. От тук идва големият проблем, защото Европейската комисия наложи таван на цената на руския петрол. ЕС ни позволява да го купуваме само ако е под 60 долара за барел. Вместо това сега ще го купуваме на 100 долара за барел, каквато е в момента цената му на световните борси“, обясни Куюмджиев.

По думите му така развилата се ситуация ще напомпа и инфлацията у нас: „Защото цената на горивата има огромно значение за транспорта на всички стоки в нашата държава. Хлябът, който трябва да стигне от завода до магазина, се транспортира с камиони, които горят гориво. И когато цените на горивата се вдигнат с очакваните 50%, цените на всички стоки ще тръгнат отново нагоре„.

Явор Куюмджиев припомни и решението на правителството от 1 януари ЕРП-тата да излязат на свободния пазар, което определи като безумно: „С това те на практика финтираха предишно решение на предишния парламент, с което забрани на българските правителства да освобождават пазара на електроенергия за битови потребители до 1 януари 2026 г. Да, формално те спазват това изискване, което пази потребителите на ток от високи сметки. Формално изглежда, че българските граждани ще останем на регулирания пазар до 1 януари 2026 г.. Но ЕРП-тата, които са нашият доставчик на ел. енергия, от 1 януари 2024 г. излизат на свободния пазар. А там вече е премахната ролята на НЕК като обществен доставчик. Премахва се регулираният пазар с неговите задължително по-ниски цени. И ето какво се случва:

От 1 януари, 2024 г. ЕРП-тата трябва да излязат да купуват електричество на свободния пазар и да ни го продават на нас по регулирани цени. Ако вземем днешната цена, която е около 23 стотинки за киловатчас, регулираната е 14 – как ЕРП-тата, които са частни фирми, от 1 януари ще купуват на 23 и ще ни продават на 14? А тези 9 стотинки разлика в техен ущърб кой ще ги поеме? Откъде ще вземат парите? Колко време ще го правят? Става въпрос за стотици милиони левове на месец. Защо се прави? Задавам въпрос и нямаме отговор. Няма натиск от Брюксел това да се случва, няма някаква нужда да се прави, но го правят. И целта вероятно е просто да се фалира енергетиката в България„, обясни енергийният експерт.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *