Явор Дачков: Сразен ли е Борисов и защо Слави е в Ступор! Ето отговорите:

Ако имаше ясно изразен фронт срещу ГЕРБ, той щеше да проличи още в изборната нощ.

Критиците на ГЕРБ упорито си затварят очите за един факт. Борисов спечели изборите с внушителен резултат – с 8 процента пред втората политическа сила “Има такъв народ” на Слави Трифонов и 11 пред основния си опонент БСП. Освен това почти цялата местна власт е в ръцете на ГЕРБ, както и действащата държавна администрация. За да бъде отстранен Борисов от властта, не е достатъчен само механичен сбор от парламентарно представените партии, които са срещу него, а единен фронт и действия срещу него. Сигналите за последното са в обратната посока – разединение и взаимно изключващи се позиции, дори вътре в самите политически сили, какъвто е последният случай с “Изправи се! Мутри вън!”.

Някои от анализаторите прибързано обявиха, че протестите от миналото лято са получили най-много гласове, което ми се струва погрешно. Политическото представителство на протестите, в лицето на коалицията между “Отровното трио” и Мая Манолова, получи 4,74% и 14 места в новия парламент. Слави Трифонов (който отсъстваше от протестите) стана втори, защото от 20 години го показват по телевизията. “Демократична България” просто събра твърдото ядро на старата десница и то благодарение на акцията на Христо Иванов срещу Доган в Росенец, а не заради протестите, започнали след нахлуването на прокуратурата в президентството на 9 юли. За сметка на това Бойко Борисов спечели убедително изборите, въпреки тях и въпреки скандалите с чекмеджета, записи и хаотични управленски решения заради пандемията.

Днес най-малко притеснен от изборните резултати изглежда Борисов и това е обяснимо.

Опозицията срещу него руинира от ден на ден в невъзможността да се обедини и излъчи сериозна управленска алтернатива. Каквото и правителство да се сформира сега под флага анти-ГЕРБ, то няма да изтрае дълго, а предсрочните избори изглеждат почти сигурни, независимо дали сега или след година. Основна вина за това има партията на Слави Трифонов, която още преди изборите се обяви срещу БСП и така минира възможността за силна управленска коалиция с ядро между Слави и БСП, в която да влязат двете по-малки опозиционни партии. Тук е важно да се разбере разликата между управленска коалиция и парламентарна подкрепа за правителство на малцинството, каквато се очертава в момента. Първата има шанс за дълголетие, защото участниците в управлението имат интерес да консумират властта. Второто е нетрайно, защото при промяна на настроенията на избирателите и неизбежните скандали, които съпътстват управлението, парламентът може да се разтури за дни, в зависимост от интересите на политическите сили. Сигурно е, че

Слави Трифонов и неговата партия нямат никаква експертиза за управление на държавата.

Техните единствени приоритети, както са заявени, се изчерпват до безумни идеи за изцяло мажоритарна система, избор на съдии и шефове на МВР и партийна субсидия от един лев на глас. Освен че са глупави, тези идеи нямат нищо общо с практическото управление на страната, а то трябва да започне веднага. Тук възниква и другият проблем – за да спази онова, което е обещал на избирателите си, Слави ще трябва да търси подкрепа от всички парламентарни групи, за да има квалифицирано мнозинство за промяна на Конституцията. Последното изглежда в сферата на фантастиката, а това ще бъде първото неизпълнено обещание към собствените му избиратели.

Далеч по-сериозен удар върху имиджа на “Има такъв народ” ще бъде решението на Трифонов за управленския мандат, който ще му връчи президента след предизвестения провал на ГЕРБ да състави кабинет. Ако Слави Трифонов го върне, се отива на предсрочни избори. Това турдно се обяснява на онези, които виждат, че срещу ГЕРБ има мнозинство в сегашния парламент. Ако не го върне, ще трябва да стане премиер или лично да се кандидатира за такъв, след което да направи правителство без управленска коалиция с левицата, но с нейна подкрепа и подкрепата на ДПС, които заявиха, че ще го направят, независимо дали иска или не. Отсега може да се предвиди, че такова управление е обречено за няколко месеца, както поради липсата на експертиза, така и поради липсата на подкрепа, скрепена от коалиционно споразумение и споделена отговорност. Мисля, че изначалната грешка, която мнозина правят с Трифонов, е убеждението, че той е срещу ГЕРБ и Борисов.

Слави Трифонов е бизнесмен, а не политик.

На тези избори той просто влезе в бизнеса с политическо брокерство, а не заради идеята да сваля някого от власт, още по-малко да управлява. От 20 години Слави е част от статуквото и поради тази причина допреди две години беше на екран в най-гледаното време по най-гледаната телевизия. Мнозина забравят, че неговият разрив с Бойко Борисов, с когото заедно ходиха на кино, се случи не по идеологически и морални причини, а поради битови такива. Когато беше кмет, Борисов отказа на своя манталитетен близнак да построи небостъргач в градинката срещу “Ню Отани” в София и Слави Трифонов го намрази така, както само един нарцис може да мрази друг. Неговите подигравки с Борисов от екрана на бТВ бяха възможни само, защото Слави Трифонов имаше подкрепата на Доган и Пеевски, скритите партньори на Борисов във властта, които винаги са имали интерес Бойко да бъде рутен, за да не стане прекалено силен и самостоятелен. За двадесет години в ефир на “Шоуто на Слави” по бТВ аз не се сещам за нито една критична дума и нито един скеч срещу Доган. Мисля, че Пеевски беше споменат веднъж и то така, че не се разбра хумор ли е или комплимент. Нещо повече – на върха на собствената си тв истерия срещу Борисов Слави Трифонов направи предизборно интервю с него в навечерието на местните избори през 2019 г. и не му зададе нито един неудобен въпрос. На едно питане Борисов дори си извади предварително подготвено листче с отговори и започна да чете.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/MZmRDmtXn7k

От миналата неделя до днес СлавиТрифонов мълчи и не казва какво ще прави с управлението на страната. Очевидно е, че няма кой да подкрепи ГЕРБ, така че вторият мандат ще отиде при него. Слави Трифонов трябва да посочи премиер, който да получи мандата от президента или сам да се номинира за такъв. Действията му сега, а и в цялата предизборна кампания показаха, че той няма никакво сериозно намерение към политиката и управлението. Той е брокер, който се надяваше на трето, четвърто място, за да може да играе в управлението като патерица ,без да се налага да управлява и поема отговорност, а само да кешира.

Глупостта на българския избирател у нас и по света обаче го натресе да бъде лидер на държавата.

Мисля, че е изпаднал в ступор от страх и сега се чуди какво да прави с тази власт, която му подариха феновете на бездарните му песни и вулгарни и примитивни скечове. Сега е в безизходица, защото е взел едни пари да го играе балансьор, а се оказа, че трябва да управлява. И то с още три партии, които се мразят взаимно. There is such a mess e по-подходящото име за партията му. Ако Слави Трифонов наистина беше срещу статуквото и ГЕРБ, това щеше да проличи още в изборната нощ, а сега много ясно да е очертан пътят за отстраняването на Бойко Борисов от властта, смяната на главния прокурор и още няколко ключови искания от протеста.

Днес всички, които са срещу Борисов, подкрепят Слави, но той нещо се дърпа.

Мисля, че на фона на зоо-менажерията, която се пласира за този парламент БСП, която въпреки исторически слабия си резултат сега, който ще е временен, все пак си остана единствената нормална партия, която удържа под напора на мутро-страха, популизма и чалгата, които заляха българската политика в последните 12 години.

От поведението на основните играчи ще зависи и това на малките, които няма да коментирам сега.

ЯВОР ДАЧКОВ

Основният извод за мен е, че въпреки силния удар, който понесе Борисов продължава да е в силна позиция, защото инициативата е в опонентите му, а той е в режим на изчакване с цялата мутро-административна и финансова мощ зад гърба си и резултат на първа политическа сила. Опозицията срещу му изглежда слаба, разпокъсана и дори комична – Хаджигенов президент. Това може да се промени, но е по-вероятно да не се. Във всеки случай усещането, че нещата вместо да се подобрят се влошават, като че ли е доминиращо. И за финал ще посъветвам оптимистите, които мислят, че алтернативата в лицето на нормалните хора, която излезе по площадите, протестира и гласува срещу мутро-режима на Хунтата, е победила… нека тези оптимисти съберат сбора от гласовете, подадени за ГЕРБ (26 %), Слави Трифонов (18 %), за коалицията на Марешки и Валери Симеонов (3 %), за ВМРО (3.6 %) и за скритата патерица на Борисов ДПС (10 %), за да си дадат сметка за размерите на катастрофата до която всички с дружни усилия се докарахме през годините. Skandalno.net

Автор: Явор Дачков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

16 коментара

  1. Аз не разбирам простащината на българския избирател , подобие на шоумен , който не може и да пее , плевенски боклук , никога не работил истинска работа , подпомаган винаги от службите вече повече от 20г, който няма дори собствено семейство , деца , въобще пародия във всичко , да управлява държава , това ако не е лудост , ей Богу , не знам какво е !!??

    • Преди да обиждате избирателите, запознайте се с протоколите в селата и циганските махали. Гласуването, заедно с преференциите, много неща показва. Сравнете един „градски протокол“ и някой от по-отдалечените райони! Победата на ГЕРБ в джендемите е ясна, шетали са здраво, но освен тях мощна подкрепа получават и Слави и ДПС. ДПС също са ясни, при тях почти всичко е организация и пропаганда, но Слави?

      • ДПС преля гласове на Слави,а партията на Слави пък гласува вчера в полза на турските гласове в Турция, така добре се окопа статуквото и чуждите държави и Турция в България и турците ще ни комабндват,казах им,че БСП е единствената реална опозиция,но някои не вярваха,ДБ също не допуснаха турци да заемат ръководни постове в партията им!

  2. Чудя му се на Дачков-веднъж така, веднъж онака! Дачков, борисов не е спечелил с внушителен резултат, това си му е електорат-администрацията и махалите. Има си статистически данни, особено от последните. Но, българите са от онези 80% на проф. Иво Христов и не схванаха, че гласовете трябва да се съсредоточат към опозицията БСП,и ги разпиляха.

    • Защо смятате, че вашият избор е единствено правилен? БСП, което видяхме миналата година, не е пълно само със светци, нито го води пророчица.

      • Явно сте от 80-те %, които споменавам,въпреки,че обяснявам защо.

      • 80%-товите са, които нямат аргументи и гласуват само за цвят. Много ще чакате докато стане като в САЩ, две партии и никакъв избор!

    • Според теб администрацията и махалите са „прости и не знаят какво искат“, а жълтопаветниците са „умни и красиви“ така ли?

      • Ох, още един от 80-те %. Твър електорат нищо ли не Ви говори?

  3. Да се даде възможност на българите в чужбина, да гласуват масово и всичко в България, ще си дойде на място!!!

    • Да си дойдат в България и да гласуват. Ситуацията е като с нивята по селата. Останал един от наследниците там, но всички имат претенции, как да се ползват и земята се дава под аренда, продава или пустее, а нещастникът или и той бяга или мъждука в тинята. Онлайн територии няма!

      • То си има КОНСТИТУЦИЯ за това, там си е писано!

    • Имигрантите навсякъде са с ограничени права. Тези които са свободни за 2 часа могат да се приберат и да гласуват, но се стискат, защото струва пари!

  4. Ако не е спусната на скрижали, значи е човешка направия и носи грешките на авторите си.

  5. При тези сервилни и манипулативни медии, нека не обвиняваме трудовите хора, че не могат да вземат правилно решение. Когато интелигенцията на една страна не се бори за нейното оцеляване, както се наблюдава у нас, не може да има друг резултат. Вземете и прелистете в. Поглед, с главен редактор Румен Петков. Дали от лична омраза,дали платен щедро от Георги Гергов, медията му водеше картечен огън срещу Нинова. Нима този човек няма интелект за да оцени Нинова, нима той е единствен, който изпълнява вътрешна, или външна поръчка за нейното съсипване. Само Валентин Вацев ли вижда проблема, само той ли е „окат“ между слепци. Има друг отговор и той е масовата продажност, която съсипа нашите национални герои, убиваше ги хладнокръвно и позорно.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *