„Хизбула“ обвини САЩ за кървавия удар по болницата в Газа и обяви „Ден на гнева“. В Ливан, Йордания и Турция избухнаха масови протести

Ливанската групировка „Хизбула“ осъди извършената от Израел смъртоносна атака срещу болница в Газа и призова днешният ден да е „ден на безпрецедентен гняв“, на фона на масови протести пред американското посолство в Бейрут и други арабски столици, избухнали броени часове след удара, предаде агенция Ройтерс.

Разположена в централната част на Газа, болницата „Ал-Ахли“, която се управлява от Епископската епархия на Йерусалим, беше ударена, докато беше препълнена с хиляди палестинци, търсещи подслон на фона на бруталните израелски въздушни ракетни и бомбени удари по по-голямата част от обсадената Ивица Газа. По последни данни броят на убитите в болницата вече надминава 800.

В изявление късно снощи „Хизбула“, която се ползва с подкрепата на Иран и през 2006 г. води война с Израел, отправи призив за ден на протести в Бейрут, след като палестински официални лица съобщиха, че над 800 цивилни са били убити при удара по болницата в Газа.

Хизбула заяви, че „всички изявления за осъждане и заклеймяване на ционистката агресия вече не са достатъчни“.

Хизбула призова арабските и ислямските народи да предприемат „незабавни действия по улиците и площадите, да изразят крайния си гняв и да окажат натиск върху правителствата и държавите“.

Новината за атаката по болницата „Ал Ахли“ и смъртта на 800 палестинци, сред които много деца и жени, изкара хиляди протестиращи по улиците в Запания бряг, Ливан, Йордания, Мароко и Турция.

Хиляди протестиращи ливанци, някои – с палестински знамена, се събраха късно снощи пред посолството на САЩ, други се стекоха пред френското посолство в Бейрут.

Срещу протестиращите пред американското посолство беше използван сълзотворен газ.

Заклеймявайки удара на Израел – „Хизбула“ заяви, че „нападението за пореден път разкрива истинското престъпно лице на ционисткото образувание и неговия спонсор… САЩ, които носят пряка и пълна отговорност за това клане“.

В социалните мрежи са публикувани видеа и от многохилядни протести пред израелското и американското посолство в Йордания.

Аман, Йордания, 17.10.23 г. Хиляди йорданци щурмуваха американското посолство в столицата. Десетки ранени и обгазени

Огромни протести има и в цяла Турция. Местните власти призоваха протестиращите да се успокоят, включително в Анкара и Истанбул, където бяха организирани демонстрации пред израелските дипломатически мисии.

В Истанбул полицията е стреляла с лютив газ по местни жители, които са се опитали да пробият път към израелското генерално консулство, според телевизия Халк.

Според Haber Global TV улицата, на която се намира израелското посолство в Анкара, е била напълно блокирана от полицията, като са били разположени и допълнителни специални сили.

Мерките за сигурност са били засилени и в израелското консулство в Измир. Масов протест се проведе и в близост до генералното консулство на САЩ в Адана, Южна Турция, където се намира американската военновъздушна база „Инджирлик“. Протестиращи се събраха и пред натовската база в Кюречик в Турция, където са разположени американски войски.

Турските власти категорично осъдиха действията на Израел в Газа, като ги нарекоха „варварски“. Турското външно министерство предупреди Израел, че неизбежно ще бъде подведен под отговорност пред международното правосъдие за военните си престъпления срещу цивилното население на анклава.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *