Фанатизъм! 717 загинаха в Мека, за да станат ходжи /снимка 18+/

Мека ужас717  души  загинаха, а 800 са ранени в Мека  по време на изпълняването специален мюсюлмански  ритуал, известен като „замерване на дявола с камъни” по време на Курбан Байрям.

Ритуалът е доста опасен, защото се стичат огромен брой хора от цял свят и хвърлят камъните  по едно и също време.

Инцидентът се случил в сутрешните часове, когато тълпата била огромна и хората буквално били един до друг. Някой паднал, богомолците хукнали в различни посоки и започнали да стъпват върху други нападали. Предполага се, че първият, който се е свлякъл, е бил повален от адската жега, после тръгнал слух, че дяволът си отмъщава и тълпата с ревове се спуснала да бяга. По пътя си обаче събаряла и мачкала други.

Гледката била зловеща. От Гражданска защита едва смогнали да спрат достъпа до фаталното място и да помогнат на ранените, които са над 800.

Хората пищяли: „Аллах, Аллах“, обаче  не могли да се спасят. До ранените лекарите се добрали трудно, защото тълпата се превърнала в подивяло стадо.

 Саудитските власти създадоха специална  комисия, която да разследва  причините, довели до жестоката трагедия в долината Мина край свещения град Мека.

Една от видимите причини е, че не е имало хора, които да регулират прииждането на богомолците и да ги спират, докато преминат другите. Явно нехайство е позволило струпването на толкова народ на едно място, смятат специалисти.  Просто не е създаден ред и всички са се юрнали да целят дявола с камъни. Комисията е създадена  по лично разпореждане на престолонаследника Мохамед бин Салман. Събрани са всички, които отговарят за  безопасността по време на хаджа. Обмисля се даже догодина това мероприятие да не се провежда.

На поклонение в Мека били и  228 души  от България, организирани от Главното мюфтийство. Българските хаджии обаче закъснели за ритуала, защото изостанали по време на  20 километровия преход от местността Арафат  до Мека. Половината от това разстояние се върви  пеш поради милионите мераклии да станат хаджии.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *