Украйна се готви да Щурмува Донбас! Ето доказателствата:

За първи път от дълго време Украйна подложи териториите на непризнатите републики Донецка и Луганска на масов обстрел. Това се случи на следващия ден, след като Русия започна да изтегля войските си от западните си граници с Украйна след голямо учение. Какви други признаци показват, че Украйна се готви за мащабна атака срещу Донбас?

Рано сутринта на 17 февруари за пръв път от много време на различни части от демаркационната линия с ДНР и ЛНР в Донбас украинските военни подложиха на масиран минометен и артилерийски обстрел девет населени места в ДНР и ЛНР. След това същата съдба застигна и предградията на Донецк.

Обстрелът започна в 5.32 ч. откъм южния участък на фронт край Мариупол и от централния и северния участъци (от Соколники до Луганск). За два часа (обстрелът от тези места на фронта спря в 7,42 ч.) въоръжените сили на Украйна изстреляха приблизително 160 снаряда.

При това са използвани минохвъргачки с калибър 120 мм и 82 мм (общо са изстреляни 67 мини), гранатомети от различни видове (90 пъти), стрелково оръжие, включително едрокалибрено. За първи път тази година въоръжените сили на Украйна използваха ПТУР. Неидентифицирана противотанкова ракета е изстреляна към село Гагарин край Горловка. Последният път, когато е използвано такова оръжие, е на 25 декември миналата година.

След това това в 9,50 ч. бяха подложени на минометен огън и покрайнините и предградията на Донецк. Пет мини с калибър 82 мм паднаха близо до село Мандрикино. Това е югозападно предградие на Донецк с частни сгради. В 10:20 часа 82-мм минохвъргачки обстрелват Старомихайловка, селище западно от Донецк, близо до старата мина “Челюскинцев”. Това е директен обстрел на линията на фронта, а снарядите са изстреляни от окопите отсреща, от село Красногоровка, контролирано от въоръжените сили на Украйна.

В южна и централна посока (те всъщност се сливат в обща група) са обстрелвани селата Коминтерново, Октябр, Новоласпа и Петровское. Тази група селища е разположена точно по линията на предполагаемото настъпление на въоръжените сили на Украйна в широк полукръг.

В северно направление, главно в зоната на отбрана на Луганската народна република, бяха подложени на обстрел Золотое-5, Нижнее Лозовое, Соколники, Веселенко и селището от градски тип Донецк. Освен това под обстрел попадна многострадалното село Зайцево, от което след 6 години периодични обстрели не е останало почти нищо, но в което въпреки това все още живеят над 50 крайно упорити хора.

За обстрела на Раевка и градското селище Донецк са използвани 120 мм минохвъргачки, а по Соколники е обстрелван АГС-17. Всички тези населени места се намират и в предполагаемата зона на бъдещо настъпление на въоръжените сили на Украйна в северна посока.

Според една от емоционалните версии, рязкото влошаване на ситуацията и нарушаването от украинска страна на временното споразумение за прекратяване на огъня може да е причинено от съобщенията за изтеглянето на редица руски военни части в местата им за постоянно дислоциране след края на планираните учения. Дръзнаха. През целия предходен месец въоръжените сили на Украйна се държаха сравнително тихо, въпреки че все пак предприемаха вели локални атаки. Преди дни загина военнослужещ от милицията в Луганск, а друг бе заловен от диверсионна група на Въоръжените сили на Украйна. Но такъв мащабен и непредизвикан с нищо обстрел на жилищни райони в ДНР и ЛНР не се беше случвал отдавна.

Според друга версия, която е и по логичната, днешните масирани обстрели са били с цел наблюдение, обследване и разузнаване по направленията на бъдещата атака. Трябва да се каже, че въоръжените сили на ДНР, както се изрази един от официалните им представители, „не си играха дълго на джентълменство“ и отвърнаха на огъня в повечето направления, като унищожиха с малки ракети няколко вражески минометни позиции.

За първи път въоръжените сили на Украйна използваха станции за радиоелектронна борба в населените места Новоандреевка, Михайловка и Желаное, тоест в полукръг близо град Донецк. И това издава, че операцията е планирана, включително с цел идентифициране на позициите на артилерията на милициите на ДНР за водене на контрабатареен бой. Това е допълнителен аргумент в полза на версията за „престрелка“ от въоръжените сили на Украйна.

53-та бригада на военните сили на Украйна разположи бронирана техника в Новотроицкое, тоест по-близо до линията на съприкосновение с двете размирни донбаски републики, отново по предполагаемото направлениена настъплението. Две 122-мм гаубици Д-30 са открити в тила на ВСУ в направление Донецк в село Шевченко, което въоръжените сили на Украйна са разположили директно в жилищния район.

Особеното внимание сега се обръща на подстъпите към Донбас от юг. Има доказателства, че миналата седмица украинският командир на обединените сили в Донбас генерал-лейтенант Александър Павлюк е посетил Мариупол, където е получил доклад от генерал Юрий Содол, командир на оперативно-тактическата група „Восток“ и бивш командир на морската пехота. Според разузнаването на ДНР по инициатива на генерал Содол се разработва план за украинска десантна операция на брега на Азовско море в тила на позициите на опълченците зад линията на селата Сартана-Коминтерново. А Коминтерново сега е едно от най-обстрелваните села.

Разузнавателна рота и рота за огнева поддръжка, както и консолидирана минохвъргачна батарея могат да бъдат разпределени за такова нападение от 36-та отделна бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна. Също така десантната група може да включва няколко взвода от 107-и батальон за териториална отбрана, които се планира да бъдат транспортирани в Мариупол от Запорожието в следващите дни. Съдовете за десанта ще бъдат американски моторни лодки и надуваеми лодки, прехвърлени в Украйна миналата година. Те могат да бъдат прехвърлени от Одеса до Мариупол с влак.

Такъв тактически десант е безполезен сам по себе си, но може да има смисъл като спомагателен удар в широка офанзива на южния фронт. Освен това подобна потенциална заплаха би принудил донецките милиции да разпределят сили за защита на брега в широк район от Широкино до Новоазовск, а силите на Донецк не са безкрайни.

Друго обезпокоително доказателство за предстоящо украинско нахлуване: в Западна Украйна, в района на Хмелницки, се извършва извънпланова поддръжка на оперативно-тактически ракетни комплекси „Точка-У“ от 19-та ракетна бригада.

Командването на въоръжените сили на Украйна може да прехвърли тези спец. ракети по-близо до Донбас в близко бъдеще. През 2014-2015 г. с тези ракети на няколко пъти бяха обстреляни населени места в Донбас, по-специално Снежни, Алчевск и Торез, причинявайки големи разрушения в жилищните им райони.

Следователно настоящата ескалация на конфликта от страна на украинската армия директно показва провеждането на подготвителни мерки за настъпателни операции. Разбира се, до известна степен днешният масиран обстрел е илюстрация и на емоционалното състояние на украинските военни, които си отдъхнаха при вида на влаковете с оттеглящата се руска военна техника, напускащи Крим през моста. Русия и рускоговорящите хора на Донбас искат мир, но за съжаление „вратата на войната“ не се затваря, защото украинската страна я държи с крак. Skandalno.net

Превод: Пею Благов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДО 1997 ПРОКЛЕТИ ДА СТЕЗАЕДНО С ПРОДАЖНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СТРАНИТЕ ОТ ВЪРШАВСКИЯ ДОГОВОР

  2. Гледайте последните предавания на Велизар Енчев. Той разкрива цялата мерзост на нашите политици, на нашето сегашно правителство скалъпено от метрополията, с активното действие на новоизбрания президент. В друго предаване доц.Сарийски разкрива цялото икономическо падение, което се извършва от сегашния кабинет.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *