Украински офицер: Загубите сред наборниците ни са 80-90%

Подполковник Виталий Бережной, старши офицер и шеф на Полтавското областно военно наборно управление в интервю за украинска медия изпусна една шокираща фраза. Бережной заяви, че частите на Въоръжените сили на Украйна, мобилизирани от гр. Полтава и областта, са понесли изключително сериозни загуби в сраженията с руските войски. В интервюто си за MWM той твърди, че загубите са между 80 и 90 %. Това е последният от поредицата многобройни признаци, че загубите на личния състав във ВСУ стават все по-опустошителни.

„От всеки 100 души, които мобилизирахме и попълниха нашите части през есента на миналата година, в момента са останали 10-20 души, останалите са убити, ранени или са осакатени“, каза Бережной, като отбеляза, че нивото на загубите в наборните части от Полтава и областта е достигнало 80-90% през последната година.

Изявлението на Бережний далеч не е единствено по рода си. Посланикът на Украйна във Великобритания и бивш външен министър Вадим Пристайко отбеляза катастрофалните загуби на личния състав още през април. „Нашата политика от самото начало беше да не обсъждаме загубите. Ще назовем цифрите когато конфликтът приключи. Мисля, че броят на убитите и ранените ще бъде ужасно голям“, отбеляза тогава той.

Нещо повече, това изявление беше направено преди 3 месеца, още преди началото на украинската контраофанзива срещу руските позиции в началото на юни, която според източници от руското правителство е довела до над 70 000 нови жертви за ВСУ.

През септември Министерството на отбраната на Украйна разшири кръга на наборните войници: отсега нататък в армията ще бъдат вземани мъже с хепатит, такива с безсимптомна ХИВ инфекция и клинично лекувана туберкулоза.

Що се отнася до съдбата на новобранците във ВСУ, в репортаж на The Wall Street Journal от май се подчертава, че на мобилизирани мъже от селата се дават пушки и униформи от съветско време и се изпращат на фронтовата линия само след две нощи в базовия лагер, като офицерите им обясняват, че пълната липса на обучение ще бъде компенсирана с „обучение на бойното поле“.

Според американското изданиe, Киев изпраща на фронтовата линия „мобилизирани войници и подразделения на териториалната отбрана, понякога с различни нива на подготовка и различни оръжия„. Твърди се, че това се е правило, за да се „запазят обучените и оборудвани на Запад бригади за предстоящото тогава контранастъпление срещу Мелитопол в Южна Украйна“.

Беше отбелязано също, че наборните войници са нарекли фронтовата линия край Артьомовск „ад на земята“, а източници от фронтовата линия се оплакват от огромните загуби на наборни войници в „месомелачката“. Бившият американски морски пехотинец Трой Офенбекър, който се е сражавал край Артьомовск, заяви, че силите на ВСУ са претърпели „огромни“ загуби в града, като средната продължителност на живота на войник, изпратен на фронтовата линия е била „от порядъка на 4 часа“.

Той добави, че в позициите има „объркване“, а руснаците атакуват „без прекъсване“ – като твърденията на Запада, че руснаците уж са изчерпали боеприпасите си, очевидно не са верни.

Константин Гончаров, бивш журналист на „Дойче веле“ в Киев, който доброволно се включи в бойните действия, заяви в интервю след престоя си на фронтовата линия: „В Бахмут (Артьмовск) е просто месомелачка. Много от новобранците, които попадат там… Изобщо кой ще оцелее и кой не – това е лотария„. Той описа интензивността на боевете и артилерийския обстрел като „колосална“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Драги украинци, нема се плашите. Този, който ви устрои месомелачката в Бахмут, като положи 20 000 (двадесет хиляди, правилно сте видели), убити от своите хора, вече го няма. Напредвайте си спокойно, скоро може да си върнете Бахмут и не забравяйте да изпратите армаган на чукчата, който ви направи тази услуга.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *