Украинските Укрепени Райони в Донбас ще изискват Прецизно Нападение

В Украйна започна втория етап от военната операция на Руската федерация, съобщи днес, 21 април, външният министър Сергей Лавров. Министерството на отбраната на РФ съобщи, че през изминалата нощ ракетните войски и артилерията са обстреляли рекордните 1260 военни обекта на Въоръжените сили на Украйна. Началото на „битката за Донбас“ беше обявено днес и от Киев. Но през осемте години на конфликта с ДНР и ЛНР въоръжените сили на Украйна и нацистките батальони превърнаха зоната от Донбас, която е под украински контрол, в същинска съвременна непревземаема крепост. Какви трудности очакват руската армия по време на нападението на тези силно укрепени райони?

Руските въоръжени сили последователно изпълняват плана си за освобождаването на ДНР и ЛНР, заяви във вторник министърът на отбраната генерал от армията Сергей Шойгу. Само през последните 24 часа високоточни ракети са ударили и унищожили 13 укрепления на украински войски и места за концентрация на вражеска жива сила и техника в района на Донбас.

Целите на атаките бяха концентрацията на жива сила и военна техника на противника близо до Славянск, както и в Барвенково в южната част на Харковска област (южно от град Изюм) и в района на Попасна в северозападната част на ЛНР. Самият град Попасна пък попадна под контрола на руските въоръжени сили на 15 април. Добавяме, че в понеделник вечерта украинската страна призна загубата на областния център Кременная, също разположен в северозападната част на Луганска област в непосредствена близост до голямата градска агломерация Северодонецк-Лисичанск. В същото време се появиха съобщения за руски въздушни и артилерийски удари по позиции на въоръжените сили на Украйна в централната част на ДНР, окупирана от украинските сили за сигурност – западно и северозападно от Донецк.

Трябва да се отбележи, че във вторник осецаемо засилване на бойните действия се наблюдава и в югозападната част на Донбас – в района на Гуляйполе, Запорожка област, където руските войски ликвидираха няколко украински установки „Бук-М1“.

„По всичко личи, че или сме се подготвили за сериозно настъпление, или то вече е започнало“, коментира Александър Ходаковски, командир на донецкия батальон „Восток“, който сега е в Мариупол. „Определено има увеличение на ударите на авиацията. Тя работи все по-интензивно“, каза Ходаковски. Според него засилването на бойните действия се наблюдава по цялата линия на фронта в Донбас. „И от Мариупол започнахме да прехвърляме свободни наши войски по посока с цел концентрация в района на източен Донбас. На прага сме на сериозна офанзива, или пък вече сме в нея “, добави военния командир.

СВОДКА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА 21 АПРИЛ ОТ ЮРИЙ ПОДОЛЯКА:

https://youtu.be/FKBFK1ZQno0

Съобщенията за интензивни битки в южно от град Изюм и движението на мобилни части на руските войски източно от Гуляйполе, съчетани с интензивната работа на ВВС и масираната артилерийска подготовка, свидетелстват за начало на втората фаза на операцията за пълно освобождаване на ДНР и ЛНР. Както се коментира от седмици, тази операция предвижда руско настъпление от север (от Изюм) и от югозапад (от Гуляйполе до Курахово), за да се обхване украинската групировка в Донбас в огромни „клещи“. Според бившия премиер на ЛНР, политологът Марат Баширов, превземането на Кременная в понеделник означава тъкмо това – руската армия си осигурява една от първите крепости по пътя към формирането на бъдещ котел за въоръжените сили на Украйна и нацистките батальони.

Украинската групировка в Донбас, която се е окопала в района на Славянск и Краматорск, както и в агломерацията Северодонецк-Лисичанск, наброява около 90 хиляди души, смятат военни анализатори. Освен това, според тях, по време на оперативната пауза, продължила няколко седмици, въоръжените сили на Украйна са успели да прехвърлят всички налични сили от Киев и Чернигов на изток от Днепропетровск. В резултат на това в района на Донбас се е сформирала група от 20-25 хиляди души с пълни боеприпаси – сила, която Украйна се готви да хвърли за деблокиране отвън на джоба в Донбас, когато руските войски и милициите на ДНР го осъществят.

Олег Царев, бивш депутат на Върховната Рада на Украйна (преди 2014 г.) и първият председател на парламента на Новоросия (просъществувала за кратко федерация между ДНР и ЛНР), предположи, че напредването на руските войски в Донбас ще бъде бавно, като се има предвид, че градовете, окупирани от въоръжените сили на Украйна през 2014 г. 2015 са превърнати в истински непревземаеми крепости. „Украинските власти и техните западни съюзници дразнеха умишлено Русия. Те целяха да накарат Русия да нападне и бяха наясно какво ще направят руските войски, влизайки в Украйна. А когато Русия стартира специалната си операция, те претеглиха ситуацията, преброиха нашите войници, броя на своите, количеството техника от двете страни… и решиха да оставят най-подготвените си и мотивирани войски на тази първа бойна линия в Донбас“, каза източникът. „Ако въоръжените сили на Украйна бяха преценили, че нямат шанс, щяха да се оттеглят на линията Днепропетровск – Запорожие, щяха да се скрият в големите градове, както направиха в Харков. Но те вярват, че донбаската линия е много добре укрепена и има шанс. Там украинците са струпали и най-добрите оръжия, които са им доставили западните страни”, каза политикът.

Царев отбеляза, че ВСУ и националните батальони в Донбас са добре подготвени. „През последните няколко седмици те укрепиха защитните си линии, които като цяло се изграждаха непрестанно седем години и половина. Готвеха се за война и знаеха, че ще се случи, защото те 8 години непрекъснато я провокираха. Така че няма да ни е лесно. Няма нужда да се караме на нашите войски за бавното им напредване, те имат много трудна задача”, каза още политикът.

„Преди щурмуването на укрепени райони като този в Донбас, се прави подлобно разузнаване, за да се установят укрепителните способности на врага, как и къде са разположени силите и средствата му за отбрана. Като това разузнаване не е само от въздуха, но и наземно – на терен“, обясни Алексей Леонков, редактор на списание „Арсенал на Отечеството“.

Според събеседника руските въоръжени сили първо ще обстрелват проучвателно украинските укрепления – за да преценят реакцията на противника и да установят разположението на силите и средствата му за отбрана. „Следва потушаване на огъня, като се има предвид, че повечето от укрепленията трябва да бъдат разрушени“, продължи анализаторът.

Експертът посочи: тъй като повечето от укрепените райони на ВСУ са разположени в населени места или близо до тях, руските войски ще използват високопрецизни системи, които дават минимално отклонение от мишените за поразяване.

„След като тежките ракетни високоточни удари свършат своето по унищожаването на на укрепленията на противника, подстъпите към тях също ще бъдат обработени, тъй като по правило те винаги са минирани“, каза той.

Едва след това ще се пристъпи към наземно потушаване на съпротивата, добави Леонков. „Необходимо е да напредваме, да разберем дали има сили и средства, които могат да ни устоят. За да направим това, се извиква огнева подкрепа, съпротивата е смазана – и войските продължават напред. Задачата на руските войски и тези на ДНР е не само да превземат защитните съоръжения на ВСУ, но и това да стане с минимални жертви сред личния състав, който е предвидено да щурмува наземно тези укрепления и да освободи населените места“, обобщи експертът.

За да превземат украинските укрепени райони, руските сили ще се нуждаят от всички видове конвенционални оръжия, с които разполагат, каза Александър Перенджиев, член на експертния съвет на „Офицери на Русия“.

Задължително е преди наземната пехотна атака, нашите войски да ударят от разстояние укрепените райони на въоръжените сили на Украйна в Донбас. Те защитни съоръжения там са построени през последните осем годин и няма как да бъдат превзети от движение за 2-3 дни. Необходима е предварителна масирана атака с всички видове оръжия. Говоря за минометен огън, и артилерия, за наземно-ракетен огън, както и ракетно-въздушен обстрел и бомбардировки. Едва след това ще може да се пристъпи към прочистването на района от сухопътната ни армия“, каза той.

„В същото време за бързото приключване на операцията в Донбас за нас ще е от особена важност въоръжените сили на Украйна да не могат да получат допълнителна помощ – храна, боеприпаси, оръжия и личен състав“, каза източникът. „Можем да кажем със сигурност, че имаме пълен контрол над цялата територия от въздуха, така че на поддръжка или снабдяване по въздух ВСУ няма да могат да разчитат. Що се отнася до пътищата, е необходимо да се уверим;, че те са добре обработени от нашата артилерия и по тях няма да може да се промъкне нито един украински военен камион. Не изключвам и възможността на някакъв етап от операцията да ги минираме“, подчерта военният експерт.

Перенджиев обърна внимание и на факта, че част от украинските укрепени райони в Донбас се намират в градовете. „Там, където има такава възможност, е необходимо да се организират хуманитарни коридори и да се евакуират цивилните. Тези, които остават там, трябва да бъдат предупредени, че пътищата са минирани”, завърши събеседникът.

Дария Волкова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ПОБЕДА ЗА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ГОСПОДИ ПАЗИ РУСКИТЕ НИ БРАТЯ

  2. Поредната вярна и точна статия ,която е музика за моите уши! Тази фашистка паплач трябва да бъде УНИЩОЖЕНА ДО КРАК!
    ВЕЧНА СЛАВА И ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКАТА РУСКА АРМИЯ!

  3. Една война с хиляди жертви не може да бъде МУЗИКА. В тази война има хиляди украинци, които са мобилизирани НАСИЛА, които се молят и разчитат на мъдростта на своите братя да ги спасят, защото това са два братски народа, единият от които, досущ като нас е обработван като нас.Ние сме втората цел след Украина, ВЕРВАЙТЕ. Не случайно ще си счупят краката да ни натискат, да ни направят врагове на Русия, тази единствена страна, която ни е по- близка от която и да е.Вижте бе хора историята на Европа и Америка, какво общо имаме ние с тези колониални държави с колониална островна Англия и с робовладелските Щати.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *