Ужас! Германия ни пробута отровни великденски яйца!

Готови боядисани великденски яйца вече се продават на пазара.

Те са предварително сварени и оцветени обагрени в различни цветове, а на етикета е написано, че са внесени от Германия.

В момента яйцата се продават в големите хипермаркети за 4 лева в опаковки по 6 бройки. Продуктът не съдържа ГМО, според етикета, кокошките са подово отглеждани и направо щастливи.

Проблемът обаче е един – трайността на продукта е до 10 април, а Великден е на 15-ти.

Всеки, който го мързи да се цапа вкъщи и си купи от готовите символи на празника, рискува да предизвика сериозно хранително отравяне на семейството си.  Според експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е нормално в това търговците да продават  боядисани яйца, ако ги  съхраняват в хладилник.

В същото време обаче тази пратка е негодна да се поднесе на великденската трапеза, защото тогава ще е с изминал срок на годност. Появява се парадоксът какво прави изобщо стоката на щанда и кой я е поръчал. Няма българин, който ще започне да яде шарени яйца преди празника. У нас традициите се спазват строго и никой не започва  да слага трапезата в края на Великите пости и преди да настъпи Възкресение. Има огромна опасност стоката да се преетикира и да се продаде като прясна, предупреждават експерти. А кой е сключил сделката с германските боядисани продукти, не е правена проверка, защото засега няма нарушения.

По големите вериги вече цъфнаха и белгийски и немски козунаци, които пък имат срок на годност цял месец. Само си представете колко подобрители и стабилизатори има вътре, щом тестяно изделие не мухлясва цели 30 дни, че и повече.

Нека има разнообразие по щандовете – нямаме нищо против, но нека се гледа и качеството. Защото скъпите вносни сладкиши могат да се нарекат по всякакъв друг начин, само не и традиционен роден козунак.

Стига се дотам, че на места не предлагат току що изпечената родна продукция, а пробутват вносната. Това е пореден удар върху българското производство и любителите на пресен козунак тръгват да го търсят по фурни и пекарни, защото в големите вериги не могат да го намерят.

Тонове замразено още от миналата година агнешко вече са в страната. И също са по щандовете.

Родните производители отново изплакаха, тъй като тяхната продукция още блее в кошарите и няма кой да я вземе, а в същото време пристигат цели кораби и ТИР-ове с чужда и тя отива направо на щанда. Хем е по-скъпа, хем по-некачествена.

Тук експертите отново се изказаха. Но само по отношение на качеството. Те обясниха, че прясното агнешко има розов цвят, а вносното, държано във фризери над година – синкав. Та да внимаваме какво купуваме.

Но никой не смее да застане пред телевизора, пред МС, пред Парламента и твърдо да каже, че българските стоки са по-пресни, по-качествени и трябва да имат предимство на щанда, ако изобщо искаме да имаме икономика.

Че големите вериги у нас си правят каквото поискат и липсва регулатор. Липсва и закон какъв процент български стоки трябва да се продават и какъв чужди.

В други държави веригите не смеят да правят подобни врътки, защото има строг контрол. И строги правила – колко да е вносната продукция и колко родната. У нас обаче няма закон, няма точни правила, действа закона на големите вносители и акули в търговията, които печелят милиони, за да ни пробутват боклуци. Действа мафия под благовидния предлог, че се грижи за разнообразието на трапезата ни.

Разнообразие от отрови, боклуци, ГМО и много пари за сметка на здравето ни.

И ни чукат непрекъснато – де с боядисани яйца, де с агнешка и свинска мърша, де с отровни сладкиши. Купени евтино и продавани скъпо.

За Бога, братя, не купувайте!

За Бога, политици, приемете поне един закон в полза, а не във вреда на обикновения българин!

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *