Татяна Дончева: ИБГНИ ще гласува „против“ това правителство

За „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е без значение, че „Има такъв народ“ смениха кандидата си за правосъден министър, защото и сред останалите им кандидат- министри за останалите ресори няма хора с капацитет. Това коментира в „Панорама“ Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Не поставям под съмнение, че „Има такъв народ“ са първа политическа сила и трябва да представят кабинет. Но не искайте от мен и партията, която представлявам да понесем отговорност за безумните решения на едни политически дилетанти, да поверим съдбата на България в ръцете на хора, които нямат никаква идея за какво става дума.“, продължи Татяна Дончева.

Хората в кабинета имат ключово значение, обясни тя. И допълни, че за ИБГНИ е без значение дали в предложения състав на кабинета кандидатът за правосъден министър е сменен с друг, „който долу-горе е същата работа като професионален капацитет“. (Вчера, часове преди да върнат изпълнен проучвателния мандат ИТН смениха номинирания за правосъден министър Момчил Иванов с видинския адвокат Иво Атанасов.)

Депутатите от ИБГНИ ще гласуват единно. „Не очаквайте групата ни да гласува разделно. Води ни здравият разум и съзнанието, че този кабинет с този състав не може да свърши никаква полезна работа в дадената ситуация“, каза Дончева.

Само един от кандидатите за министри на ИТН поназнайва нещо от ресора си

„Персоните от това правителство не са хора с капацитет. Само социалният им министър е човек, който що-годе нещо поназнайва от сферата си“, обяви Дончева.

Тя коментира и предложения за вицепремиер и МВР-министър Петър Илиев, когото в момента СУ проверява за плагиатство. „Когато ни натикват за вътрешен министър, отговарящ за специалните служби, персонаж, който е почетен консул на офшорна зона, и в чиято адвокатска кантора има 6 счетоводителки, очевидно не за да се занимават с правни консултации, а за да обслужват финансови транзакции, ще трябва да се запитате почетният консул на Барбадос Барбадос ли ще представя или българските национални интереси. А същият ще отговаря и за специалните служби. И как по-точно ще отговаря за финансовото разузнаване от ДАНС или за разни други подробности“, каза Дончева. И продължи, че след като е станало ясно, че Илиев е обществено неприемлива кандидатура, и въпреки това ИТН го оставя като министър и даже го избира за вицепремиер, „това си е една безмерна наглост“.

Илиев не бе единственият критикуван от Дончева проекто-министър. „Искам да обърна внимание на хората, които до момента останаха между капките. Предлага се държавните ни финанси да управлява един човек (Пламен Данаилов), който в последните години си вади хляба като вещо лице в Софийския градски съд. Твърдя, че няма как с мизерните доходи на вещо лице в СГС вие да се издържате. Същевременно ИТН не обявяват къде са работили кадрите им през последните 10-15-20 години. Задължително е да се знае къде са работили и какво са завършили всичките им кандидат-министри и други висши кадри“, обясни тя. Кандидатът за финансов министър бе критикуван, че иска преразглеждане на плана за възстановяване на България, който тепърва ще се праща на Европейската комисия, както и че ще преразглежда актуализацията на бюджета, когато вече трябва да се готви проекта за бюджет 2022.

Съчиненията на Тошко Йорданов

Дончева не пощади и програмната декларация на ИТН, с която партията на Слави Трифонов преди дни обяви управленските си приоритети от парламентарната трибуна. ИТН твърди, че по тях е постигнато съгласие с формациите, с които водиха експертни разговори за целите на бъдещото управление. „Пред мен е последното съчинение, което Тошко Йорданов ми изпрати, твърдейки, че ние от ИБГНИ сме се съгласили в разговорите, които водихме, и че цялата им програма е една прекрасна реформа, с която в мненията си всички партии си съвпадаме на 90%“, каза Дончева, държейки декларацията.

И започна да изрежда: „Въвеждане на работещ механизъм за прекратяване на правомощията на главния прокурор“. „Ние имаме задача да прекратим правомощията на Гешев, а въвеждане на работещ механизъм, който ще ни сработва след 3 главни прокурора, не ни трябва. Ей такива думички, които заменят други важни думички, пребивават в това съчинение на Тошко Йорданов. Думите му сочат други прикрити намерения“, обясни тя.

И продължи, че наред с това „вътре са написани откровени глупости“.

Има време за корекции

„Българският народ е склонен да взема странни решения, екстремални, абсолютно скарани със здравия разум и пример за това е масовото гласуване за ИТН“, коментира още Татяна Дончева. Тя припомни, че по силата на решение на Конституционния съд от 1992 г. до гласуването в парламента ИТН може да направи корекции в състава да предложеното правителство. И тогава ИБГНИ, като види новите предложения, може да размисли и да го подкрепи. „Аз съм съгласна, че трябва да има правителство, което да ни даде време до следващата пролет“, посочи депутатката от ИБГНИ.

Тя обясни, че на преден план трябва да са хора, които са високи професионалисти. Служебното правителство свърши добра работа и постави основите на демонтирането на модела „ГЕРБ“. „Каква ревизия на курса на Служебното правителство гласите“, попита тя ИТН. И припомни как в първото си тв интервю след номинацията за премиер Пламен Николов е говорил за компромиси, за консенсус и за преразглеждане на курса на управление на служебния кабинет. Не виждаме нито нагласа, нито способност в ИТН за сериозни и тежки действия за истинска промяна в държавата“, заключи Дончева. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИМАТЕ ВСИЧКАТА НАРОДНА ОБИЧ И ДОВЕРИЕ ОСТАНЕТЕ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАВИНАГИ В ИМЕТО НА НАРОДА И БЪЛГАРИЯ

  2. Служебно правителство = Радев! Означава таен военен преврат, който няма да остане „таен“ за ЕС.

  3. Много ама много се затруднявам в оценките си за Борисов, Учиндолския принц и Тошко премъдрия. Голям талант има тоя наш народ да селектира все такива гении на духа, такива патриоти и хора с вдигнати глави, за които СИНЕГРИЯТА с метрополията е мечтания сън. У нас английския се налага с по- голямо темпо от това на султанска Турция и на никого не му пука.Вчера присъствах на концерт в Южния парк-София с песните на нашия най-родолюбив певец Емил Димитров и екрана не се умори да дава надписи на английски. Отвратен съм, пълна погнуса от това безсрамно роболепие.

  4. Всичко казано от Дончева е донякъде верно, но като слушам нея си имам едно наум. Навремето тя с гръм и трясък напусна БСП и създаде своя партия „Движение 21“. Сега се присламчи към друга партия ИБГНИ Какво стана с това движение – саморазпусна ли се или ти го разпусна? Не забравяй че имаше хара които подкрепиха твоето двежение и гласовете им отидоха на вятъра. С твоето критикарство ти само наливаш вода в мелницата на Борисов.

  5. Спрете с погледа на назад. Гледайте в бъдещето. Живота си е наш и не принадлежи на никой друг, особено на тези, които се опитват да експериментират на гърба ни и крадат от парите ни. В чужбина (обикновена европейска страна) след като направих 15г. осигурителен стаж и 52г. за жените, получих частична пенсия, която спрямо БГ стандарта е значителна. Продължавам да работя и ако всички е наред и се осигурявам 2028г. ще се пенсионирам с много добра пенсия. Спокойна съм за децата си и за себе си, но все по-трудно ми е да се връщам в Родината, а напоследък не виждам смисъл. Настоявам умните и грамотните хора в НС да спрат напъните на ИТН да реализира мандат на всяка цена, без ясни правила и начертан път за излизане от кризата, в която се намира страната ни. Омръзна ни от експерименти и напъни на недорасляци да управляват държавата ни в наша полза, с нашите пари, като част от тях от тях да присвояват, защото им се било полагало, заради усилията. Стига вече!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *