Страните от Латинска Америка отказаха да изслушат Зеленски

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел стигна до извода, че е по-добре да не се кани президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата на върха Европейски съюз – Общността на латиноамериканските и карибските държави  (CEЛАК), която ще се проведе на 17-18 юли в Брюксел. Това съобщава испанският вестник La Vanguardia, цитиран от ТАСС.

Според изданието украинският президент поискал да му бъде позволено да участва в срещата на високо ниво между ЕС и 33-те страни от Латинска Америка в белгийската столица, която е първата от осем години насам. И въпреки ходатайството на Шарл Мишел и испанския премиер Педро Санчес там да присъства и Зеленски, украинският президент е получил отказ.

На срещата Брюксел ще обсъди представителите на CELAC начините за разрешаване на украинската криза. Според вестника по време на подготовката на срещата на върха са възникнали разногласия поради опита на ЕС да включи в окончателното изявление, чийто текст не е съгласуван, осъждане на конфликта в Украйна.

По-рано вестник ABC съобщи, че ръководителят на испанското правителство Педро Санчес е поканил Зеленски на срещата на върха ЕС-CELAC, без да се консултира с латиноамериканските държави. На 6 юли брюкселският портал EURActiv, позовавайки се на дипломатически източници, съобщи, че лидерите на 33-те страни от Латинска Америка и Карибите са принудили ЕС да отмени поканата на президента на Украйна за срещата. Мнението на страните от CELAC е че конфликтът Русия-Украйна не може да се разреши с военни средства и час по-скоро трябва да започнат мирни преговори.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Страните от Латинска Америка цял живот се борят със САЩ, та няма да отсвирят едно дребно куче.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *