СПОМЕНИ ЗА СОЦ.-а: Черно-бели Униформи, Печати по Краката, Стригане до Голо… Истина или Лъжа?! ВИЖТЕ ИСТИНАТА В СНИМКИ:

Рубриката на Skandalno.net „Спомени за соца“, в която представяме факти и събития от златните години на суверенната и подредена по онова време държава България, предизвика лавина от писма на редакционната ни поща.

Едно от тях беше за бригадите, а сега Величка Димова разказва за униформите в училище- истината през нейните очи, а не пречупена през призмата на угодническата поръчкова соросоидна журналистика и отрицанието на истеричните психо-десни политици, тогавашни членове на БКП, а сега- върли антикомунисти и „демократи“ (каквото и да означава последното-б.р.).

„В училище всички бяхме еднакви. Не се деляхме на бедни и богати, макар че и тогава имаше и по-заможни, и хора с по-малки възможности“, реди спомени за соц.-а в писмото си до Skandalno.net Величка Димитрова. „На почит бяха децата на моряците и магазинерките, понеже разполагаха с най-много средства. Но фукането свършваше до училищния праг. Моряшките рожби имаха шарени вносни тениски и дънки, но и през ум не им минаваше да дойдат с тях на училище.

Черна престилка, бяла якичка, тъмно яке, тъмен панталон през зимата и баретка… във всяка гимназия си имаше униформи. Много завиждахме тогава на ученичките от Механото, защото имаха червени шалчета, а момчетата – червени вратовръзки. Момичетата успяваха да вържат шалчетата много кокетно и всички се зазяпваха след тях. Точките обираха и девойките от икономическия техникум, които имаха костюмчета в светлозелен цвят и бели блузки. А по матросите от Морското училище въздишахме всички.

Сега чета с изумление разни статии как властта ни стрижела главите до голо и ни биела печати по краката. В кръга на шегата – днешните ученици сами си бият печати – викат им татуировки! Учех във време, когато чарлстонът, минижупът и обувките с високи платформи бяха на мода в цял свят, съответно и в  България. Това беше в началото на 70-те. Затова със съученичките ми до една ходехме с престилки, които едва покриваха дупетата ни. От приличие си слагахме отдолу черното полутрико, с което играехме физическо, защото малко да се наведем… и гащичките ни лъсваха.

Не помня също и директорът да е стоял на вратата и да ни е биел печати. Същият заставаше на портала веднъж седмично за да проконтролира дали си носим баретките със символа на гимназията. По едно време обаче целият ни клас притежаваше само две баретки. Останалите бяха изгубени. От задния прозорец ги мятахме на новодошлите, те минаваха проверката и на свой ред ги хвърляха от прозореца на стълбището на другите в двора, които чакаха. Директорът отлично знаеше за малката ни хитрост и веднъж за кодош сам застана на прозореца и започна да хвърля баретки. Всеки втори не виждаше, че е той и се я слагаше на главата. Не наказаха никого, но от срам си купихме по една барета за всеки. Този човек само с един жест успя да ни постави на място, защото имаше авторитет.

Да. Бяхме или късо подстригани, или на черта, а дългокосите се сплитаха за училище на плитки. Веднъж с недоволство питах леля ми, която беше учителка, защо има изисквания към прическите. А тя ми обясни, че пуснатата дълга коса пада в очите и вреди на зрението. Тогава я гледах сърдито, но сега виждам, че днес всеки втори ученик носи очила, докато по наше време в цялата гимназия имаше само двама-трима такива. Въпреки, че моето поколение четеше много повече книги.

А как се кривяхме на тези обувки с платформи и това сабо – не е истина. Само учителят по физическо ни предупреждаваше, че модерните чепици са вредни, защото натоварват ставите и след години ще имаме проблеми. Никой не го слушаше, но в момента наистина някои си имат проблеми със ставите.

Сега разсъждавам от позицията на моите ученически години и днешните ученици. И започвам да си мисля, че униформите трябва да се върнат. Те не обезличават детето, а го правят равно с другите. И така е правилно. Защото в училище трябва да блестиш със знания и поведение, а не с дрехи.

Виждам и как днес гимназистките ходят на школо като на модно ревю: Дълбоки деколтета, прозрачни сутиени, изкуствени мигли, скъсани, но скъпи дънки и чантички, в които не учебник, ами тефтерче не може да побереш. Грим, червило, сенки… сякаш отиват на дискотека! Сред тях има и по-беднички, които се опитват да имитират заможните си съученици, но с дрехи менте или втора употреба, които си личат.

В ръката на всяка ученичка има телефон- скъп, последен писък на модата. Всяка чати задълбочено и започва да пърха с мигли, като види богат хубавец. Богатите деца създават чувство за непълноценност у бедните такива. А това усещане за непълноценност често преминава в злоба и агресия. Спомняте си случая в Пловдив. Две ученички удушиха приятелката си, понеже се обличала по-скъпо, имала по-хубав телефон и момчетата й обръщали по-голямо внимание. Други си скубаха косите, трети пребиваха съперничките си. Четвърта бе съблечена чисто гола от съученичките си и снимана с телефон. А оттам лъсна в интернет. Имаше и момиче, залято с блажна боя.

Истината е, че неравенството води до агресия, води и до насилие. Детската психика е крехка, лесно ранима, а често децата стават жестоки, защото не различават достатъчно добре доброто от злото.

Според мен България ще стане една много по-спокойна държава, ако се въведе малко ред. Защитата на правата на детето не означава защита на слободията. Та те вече и с пистолети тръгнаха на училище!

Характерът на човек се изгражда в ученическите му години. И именно школото е мястото, където то трябва да разбере, че всички хора се раждат равни. И не парите, а това, което е в главите и сърцата им може да ги направи по-добри и качествени хора от другите.

Апропо- това не е мое откритие.

Почти в цял свят на училище децата ходят с униформи.

А в колежите пък тези облекла са задължителни. Да не говорим, че в най-елитните е изключителна гордост да ги носиш.

Само у нас от 27 години насам се вихри една умишлено насадена изкривена псевдодемокрация. Такава беда, каквато не сме и сънували, че ще ни сполети. А нейни жертви стават децата ни“ – пише нашата читателка. Skandalno.net

Редактира: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

Провокирани от писмото на г-жа Димова, ние от Skandalno.net се поразровихме, за да проверим как ходят облечени учениците в Италия, Австрия, Китай, Узбекистан, Индия, Аржентина и други страни:

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ:

УЧЕНИЦИ ОТ УЗБЕКИСТАН
УЧЕНИЦИ ОТ ИНДИЯ
УЧЕНИЦИ ОТ АРЖЕНТИНА
УЧЕНИЦИ ОТ КИТАЙ
УЧЕНИЦИ ОТ АВСТРИЯ
УЧЕНИЦИ ОТ ИТАЛИЯ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

39 коментара

  1. Великобритания, 2017: децата( на 11 години) отиват в 7 клас ( първата година от гимназията там). На вратата го оглеждат внимателно, ако униформата с нещо малко се различава от изискваната, например детето носи тъмно кафява вместо черна ластичка на косата, връща се в къщи и му се пише отсъствие. Ако отиде с ненаписана домашна, детето се задържа, да добре разбрахте ЗАДЪРЖА в една стая до 5 часа, за да си напише домашната. А искате ли още да ви разказвам какво става в британските училища?…

  2. не на униформите , защото парво ще ги яхне накоя приближена фирмичка която ще иска 150 – 200 лева за една в най добрия случай да неговорим, че при 5 ет дневна учебна седмица ще ти се наложи да я изпереш т.е. ще трябва да облечеш резервната с което разхода става двоен , а много родители нямят вазможмост да дадат на децата си пари за закуска и обаят а в провинциятя и за превоз които в повечето сличаи е частен и е скъп немисля че това ваобще е наи големия проблем проблема с училището за мен лично са на парво място исклюьчително отвратителните на патагонски написани учебници лишени от всякяква синхронизация с много от другите дисциплини например по химия се учат в седми клас как се изравняват уравнения а те не са учили почти нищо за строжа на атома по анлииски се споменават или се учат глаголи а те незнаят какво е глагол защото още неса го учили по балгарски език и тем подобни парадокси та след като несте надвили на масрафа за сега си купувайте дрехи втора употреба парво че са евтини второ са много по качествени от много други неща кото се предлагат нови в магазините аз лично правя така

    • Щом имаш пари да му купиш смартфон и да му плащаш сметките, ще имаш пари и за униформа! Това е добре да детето ти! Помисли!

    • Още с първия израз „не на униформите“ си пролича, че си глупак. А, че си простак, си личи от целия ти правопис по-нататък.

  3. Статията отговаря на истината, с едно малко изключение. Може би през 70-те години не са карали момчетата да си стрижат косите, но когато аз бях ученик в гимназията през 50-те години, това беше задължително. В гимназията в Плевен първите 3 години бях в един клас с Емил Димитров. Само на него беше разрешено да носи коса за да прикрива един белег върху главата си. И въпреки, че ходехме остригани, това ни най-малко не ни потискаше самочувствието. Та в казармата първата година също ни стрижеха. В България по онова време за деца които нямаха домашно възпитание имаше специални училища за възпитание, така наречените Макаренковски училища. И най-интересното, по онова време нямаше никакви престъпления. Аз например никога не си заключвах апартамента. Всъщност аз живеех в една къща в лозята. Единственото убийство по онова време беше извършено от един психично болен, Жоро Павето. С павета беше убил двама трима човека. За нула време цяла България научи за престъплението. Сега доколкото знам това е ежедневие. Дали защото децата не носят униформи и не се стрижат? Шегувам се но има нещо в липсата на дисциплина, ред и морал.

    • Аз пък живеех в центъра на София и също не си заключвах входната врата :)

  4. Въвеждане на униформи не е лоша идея въпреки че тия статия са поръчани от некоя шивашка комунистическа фирма ,то нормалните хора немат възможност за бизнес По мое време ако не съм подстриган като Ленин Директора лично ни правеше един кръст на главата с машинката и после гола глава.Аи често всички голи глави защото в училищата гъмжеше от въшки.Късите поли ги цепеха до горе.Имаше ограничение колко да е широк панталона доле.За щело и нещело ни биеха по ръцете до счупване на пръчката.Децата на комунистическата паплач само петици и шестици за нормалните слаби оценки.Вечер които излизаше го следеха.А убииства и наркомани -бол ама смееше ли некои да говори.А сега за каква дисциплина да говорим ка учителите взимат заплата като за умрел човек и никои не е заинтересван затова повечето и немогат да четат до 7ми клс

    • До Емил:

      Емилчо, моето момче, иди на психиатър! Потресаващите глупости, които си написал изобщо няма да ги коментирам. Само ще ти дам един съвет- прегледай се. По соц.-а било пълно с наркомани, а петици и шестици пишели само на децата на „комунистическата паплач“… Ха-ха-ха… Ти си пълен психопат. И по-точно платен соросоиден трол. Само едно ми е чудно: Как може американските дебили от „Америка за България“ да плащат на такива малоумници като теб за толкова примитивна и елементарна пропаганда?! Едва ли някой се връзва на подобни щуротии.

    • Явно си бил мърляв ученик. Мен никой не ме е бил, никой не ме е стригал и никой не ми разрязвал крачолите на пънталоните. Разбира се, че съм спазвал изискванията за униформата и дисциплината.За последното изречение си напълно прав.

    • Емили ние също сме били ученици по това време….
      Пий си редовно хапчетата,не си добре….

    • Е ,няма как да не сте имали слаби оценки – с този правопис. То и правоговорът явно Ви е плачевен.

  5. Като си войник, ще си с гола глава от хигиенна гледна точка. Сега американските войници да не веят коси до рамненете.
    А с униформите съм напълно съгласен!

  6. Ще напиша истината, макар и да не ми е приятна сега, защото имаше ред и дисциплина, но беше наистина прекалено…
    Аз бях много слабо момиче и трябваше да нося най-малкия размер черна престилка, която пък се оказа фабрично къса – беше с няколко см над установените норми 4 см над коляното. Всяка сутрин дежурен учител с линийка мереше и ме върна, защото била къса. Е, наставих я, но беше грозно!
    Всяка сутрин правехме гимнастика в двора на гимназията – ей така, облечени с престилки и якета. В резултат на това си представете миризмата на пот в класните стаи.
    Косите – или къси, или сплетени на плитка. Никой не е бил остриган, печати нямаше.
    Грозните дебели вълнени баретки носехме в чантите и си ги слагахме пред училището.
    Никой не си е помислял за грим или лакирани нокти! Нокти нямахме!
    Летните задължителни бригади отнемаха по един месец от дългоочакваната ваканция.
    Имаше задължително военно обучение, не си спомням точно по 10 дни ли беше или 2 седмици, то се провеждаше в лагерни бази.
    И сега съм твърдо ДА за униформите, но не и дължината им да се мери с линийка, а да бъде в границите на приличието.
    А в началните класове имаше дежурен, който проверяваше за наличието на носна кърпичка, ноктите и ушите /хахахах/. И ходехме чисти, защото представете си какъв срам е да прочетат името ти, че ушите ти са мръсни…
    Задължителни манифестации, задължително „ура“ и хвърляне на цветя по управляващите на трибуната…
    Никой не смееше да се противопостави на учител, цареше почит и уважение.
    Дали на някой му харесва или не, безпристрастно описах истината. Каквато и да е, изглеждахме еднакво и не личеше кой е богат и кой по-беден. Във всеки случай по-добре беше! Сега някои ученички, извинете ме, но приличат на проститутки…

    • Същите са и моите спомени, съгласна съм с всичко написано.

  7. В оценките учителите бяха безпристрастни, дори не знаеха кои са деца на комунисти или не са, бла, бла, това са пълни глупости! Нямахме въшки, това също са измислици. За наркотици само бяхме чували. Учехме яко, защото имаше поправителни изпити. Уж и сега ги има, но на никой учител не му се занимава през лятото и така преминават неграмотни в следващия клас. Ученици от математически гимназии сега не знаят таблицата за умножение! Факт, проверен! Неграмотността е дори при журналистите, какво остава сред младежите? Рядко четат книги и ако четат, то са някои нескопосани, без никаква литературна стойност булевардни романи. Да не говорим, че сега сума народ се правят на поети или писатели. Преценете сами: в подарена ми стихосбирка от един такъв „поет“ прочетох израза „напарфюмирана пръдня“… Смях или срам? Ужас!

  8. Никой не ми е мерил престилката с линийка! Никога не са ми ровили косата за въшки, защото просто нямаше тогава. Нито са ми гледали кърпичката.
    Спрете с тези лъжи. Бях отличничка, но никой от родителите ми не беше партиец. Заради собствените ми качества ме приеха в университета. Тогава с плащане не ставаше.
    За униформите съм и за дисциплина!

  9. Това са децата на българската демокрация. Чичко Сорос иска да има убийства, самоубийства, агресия, тъпотия и всичко е факт!

  10. Чувала съм за печатите от поколението родено през 50те години на 20 век. За тези родени след 1960 та година, нещата вече не са били така драстични. Каквито и да са били ексцесиите в миналото обаче, сигурно е, че униформата внася повече дисциплина в учениците. Една красива униформа е всъщност бизнес облеклото на децата. А дали е по – скъпо? Не мисля… Една позната, майка на тинейджърка, ми каза: има 12 нови блузи и иска още, защо ли? Ами защото вече са ч видели с всички блузи и тя иска да е различна, нищо, че майка и тегли бързи кредити за това!!!

  11. Уважаема Жана, за нищо не съм излъгала. Във Вашето училище може и да не са мерили дължината на престилките с линийка, но в нашето мереха. Нямам никакъв интерес да лъжа, в началните класове всяка сутрин един от нас, дежурен, минаваше край чиновете и проверяваше. Всички ние чинно си поставяхме кърпичките на чина, с изпънати пръсти върху тях, за да ни проверят. Ушите ни също, хахаха, наистина звучи като лъжа! Разбирам недоверието Ви.

  12. ДНЕС Е МОДЕРНО И НОРМАЛНО ДА БЪДЕШ ПРОСТАК
    МОДЕРНО Е ДА НЯМАШ ЕЛЕМЕНТАРНО ВЪЗПИТАНИЕ
    МОДЕРНО Е ДА МИСЛИШ ЗА ДИСКОТЕКА И БОЙ ВМЕСТО ДА МИСЛЯТ ЗА УЧИЛИЩЕ НА 13 14 ГОДИНИ
    МОДЕРНО Е ДА СЕ ПРАВИШ НА ПАТРИОТ А ДА НЕ ЗНАЕШ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО НА 3 МАРТ!
    МОДЕРНО Е ДА СИ ОШАРЕН В ТАТУИРОВКИ ЗА ДА ИЗГЛЕЖДАШ КАТО МУТРА ОБЛЕЧЕН КАТО ПЪЛЕН ПЕДЕРАС С ОСКУБАНИ ВЕЖДИ/С ИЗВИНЕНИЕ/
    МОДЕРНО Е ДА ПУБЛИКУВАШ СНИМКИ НА НАРКОТИЦИ И ПИСТОЛЕТИ В СОЦ.МРЕЖИ
    МОДЕРНО Е ДА се РАДВАШ ЧЕ ИМАШ САМО СЛАБИ ОЦЕНК!
    МОДЕРНО Е ДА СИ НЕБЛАГОДАРЕН И ПЛЮВАШ РОДИТЕЛИТЕ СИ!
    МОДЕРНО Е ДА ИМАШ СКЪПИ МАРКОВИ ДРЕХИ НА ФИЛИП ПЛЕЙН И ДРУГИ РЕПЛИКИ !
    МОДЕРНО Е ДА СЕ ФУКАШ ЧЕ НЯМАШ ЕЛ. ЗНАНИЯ ПО ПРЕДМЕТИТЕ В УЧИЛИЩАТА!
    МОДЕРНО Е ДА НЯМАШ УВАЖЕНИЕ КЪМ УЧИТЕЛИТЕ.
    МОДЕРНО Е ДА СЕ ФУКАШ С КОЯ СИ СПАЛ
    А ЗА МОМИЧЕТАТА Е МОДЕРНО ОТ 13 ГОДИШНИ ДА ПРИЛИЧАТ НА ПРОСТИТУТКИ КАТО СЛАГАТ МНОГО ТЕЖЪК ГРИМ И ПРИЛИЧАТ НА 30 ГОДИШНИ
    МОДЕРНО Е ЦЕЛИЯТ ГРАД ДА ТЕ ЗНАЕ С КОЙ СИ СПАЛА!
    МОДЕРНО Е ДА СИ ПАДАШ ПО БИЯЧИ ,“МУТРИ
    МОДЕРНО Е ДА НЯМАШ ДОСТОЙНСТВО И САМОУВАЖЕНИЕ!
    МОДЕРНО Е ДА СИ ГРУБИЯНКА ПОВЕЧЕ ОТ МОМЧЕТАТА!
    ИМА ОЩЕ ФАКТИ НО ПРЕДПОЛАГАМ ПОВЕЧЕТО СТЕ НАЯСНО С ДНЕШНАТА МЛАДЕЖ!
    ВСИЧКО Е „НОРМАЛНО“ СПОРЕД ДЕЦАТА НИ В 21 ВЕК! РОДИТЕЛИТЕ НИ СА СЛЕПИ ЗА ДНЕШНАТА МЛАДЕЖ

      • те не са морално изкривени а изроди боклучета парцалчета какъв ти морал в 21 век??????!!!

    • наркотиците забрави ли ги страшно наркомани има и не се крият даже

  13. Аз съм завършил средно образование през 1967 година .Да носим униформа първо беше задължително и второ гордост че учиш в това училище. По униформата хората разбираха къде учиш.Това за въшките и стригането голи глави,рязане на къси поли е пълна глупост.Нали ако имаш въшки ставаш за резил в цялото училище и квартала.А щом си с остригана глава значи нещо си се провенил в училище или в къщи.Вярно имаше ред първо в училищата и в симествата. Много е удобно сега след толкова години да се насажда омраза и да се пишат глупост след глупост за онова време което за нас обикновените хора беше добре.Нямаше неграмотни хора. Който не знаеше повтаряше годината.Какво е това,на комунистите децата петици и шестици,а на другите двойки и тройки.Тоя кадето пиши тези групости за мен е пълен идиот.

  14. 1111111Отговор ТОЧНО ТАКА ПАРЦАЛЧЕТА СА ТЕЗИ ПРОВАЛЕНИ ТИЙНДЖЕРИ! НО! НИЕ ГИ ВИЖДАМЕ КАТО ПАРЦАЛИ,НО ТЕ НЕ СЕ ПРИЕМАТ ЗА ТАКИВА ЗАЩОТО ИМАТ ПОВЕЧЕ ИЗЛИШНО САМОЧУВСТВИЕ ДОРИ И ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ, ЗАЩОТО ГО ПРИЕМАТ ЗА НОРМАЛНО ВСИЧКО В ДНЕШНОТО ВРЕМЕ МОМИЧЕТАТА ДА НОСЯТ КЪСИ ПАНТАЛОНКИ С ВИСОКА ТАЛИЯ НА КОИТО ИМ СЕ ВИЖДАТ ГЪЗА,ДА СИ ОТВАРЯТ ШИРОКО УСТАТА ВСЕ ЕДНО СА ТРЪГНАЛИ ДА ЛАПАТ ПРИ СЕЛФИ, ДА ДЕМОНСТРИРАТ С ТОВА ЧИЙ ХУЙ ХВАЩАТ И ОЩЕ С МНОГО НЕЩА ДЕНОНСТРИРАТ НА СНИМКИТЕ ОТ КОЙТО ЩЕ ОСТАНЕТЕ ПОТРЕСЕНИ АКО ГИ ВИДИТЕ. ДЕЦАТА ДНЕС СА ИЗВЕСТНИ АМА „ИЗВЕСТНИ“ С ПРОСТОТИИТЕ СИ, С ИЗВРАТЕНИЯТ ИМ МОЗЪК и „УМЕНИЯТА“ СИ И СЪЩО СЪС СНИМКИТЕ НА половите ИМ ОРГАНИ И ВЪПРЕКИ ТОВА ВИДЯНИ ОТ ЦЯЛАТА БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗХОЖДАТ СПОКОЙНО в ГРАДА ИМ!
    ИМА ОЩЕ МНОГО ДА СЕ ПИШЕ НО ДОСЕГА ТУК СПИРАМ ДА СТЕ НАЯСНО СЪС СКРИТАТА ИСТИНА С ТОВА КАКВИ СА СЕГА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!

    • Нямат ли си родители и не ли ги е срам родителите им ако видят членовете на снимките на децата им,ей такава помия им се сипва видяла съм го с очите си,ужас!

    • За съжаление това е истината че са известни предимно със снимките си на артибутите

  15. ИЗВЕСТНИ С ПРОСТОТИИТЕ СИ НО ИМА И УМНИ И ТАЛАНТЛИВИ ДЕЦА С ГРАМОТНОСТТА СИ, С ЩЕДРОСТТА СИ, С СПОРТМЕНСКИТЕ ИМ УМЕНИЯ……. НО НЕ ПИШАТ ЗА ТЯХ….ЯВНО ПОВЕЧЕТО ПРЕДПОЧИТАТ ДА ЧЕТАТ И СЛУШАТ ЗА ПРОПАДНАЛИте ДЕЦА. КОЛКО ТЪЖНО! И ОТВРАТИТЕЛНО!!!!!

  16. Умните хора се интересуват за талантливите деца,а простите се интересуват за простоватите деца.

  17. Имаше и респект към учителите и дисциплина…Учителите бяха на почит….
    Децата бяха контролирани и от учителите и от родителите,а като получиш забележка,родителите действаха по макаренковската система и имаше полза,уверявам Ви!
    Родителите не тичаха да бият учител,само защото е направил забележка на детето им…
    А сега ученикът, надрусан,го покриват в учителската стая, докато се освети….
    Сега родителите гледат да изкарват пари ,за да могат да свържат двата края, в чужбина и контрола е занижен ,или никакъв.
    В другият случай, родителите са прекалено либерални,към детето си,а децата разглезени….,а учителя е винаги виновен за всичките им несполуки с възпитанието на децата им.
    Има и едни други родители,които очакват , училището и учителите,да ги заместят тотално при възпитанието на детето им.

  18. родена сам 1953 носих синя и червена вразка носих плисирана пола и биала блуза носих черна пристилка с бяла якичка и черен костюм с бяла блуза барета и черни обувки не по високи от 4 до 5 сантиметра това бяха наи хубавите години в моя живот никои не ни е бил печати по краката никои не ни е стригал косите ни бяха прилично сплетени това са наи красивите ми снимки макар и чернобели всички деца имахме равни вазможности не се деляхме на бедни и богати бяхме задружни не се избивахме помежду си сега с нетарпение чакам випусните срести бяха наи хубавите времена

  19. аз съм от поколението носила синя и червена връзка черна пристилка с бяла якичка плисирана пола черен костюм ибяла блуза баретка и черни обувки с токче не повече от 4 или 5 см бяхме единни не се деляхме на бедни и богати нямаше наркомани и убиици между нас бяха наи хубавите години от живота ми

  20. Още помня ужаса, който ме обзе, когато майка без да иска изгори пионерската ми връзка една сутрин преди училище… Фината материя се сви и не можеше да заеме нормална форма на врата ми… Но трябваше да я нося такава… Като на тръни пристъпях по училищните коридори до класната стая, като се надявах, че никой няма да забележи моята деформирана червена връзка… Отдъхнах си, когато успях да се сдобия с втора червена връзка…

  21. днешните деца ще ги е срам да се облекат в униформи и нищо няма да се оправи в 21век.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *