Спомени от Соца: Гладни Студенти крадяха хляб, за да оцелеят! Истина или… Виж Тук:

„Често чета как се отрича всичко от нашия живот преди 89-та г. и чак започва да ми се струва, че изобщо не съм живяла. Нямало ме е, не съм присъствала в миналото си. Минало, в което на всеки ъгъл са ме дебнели милиционери, за да ми сложат печат на крака, ако полата ми не е под коленете. Или да ме арестуват ако си тананикам „Бийтълс““. Това пише нашата читателка Зорница Илиева от Русе.

„Искам да разкажа всичко, както си беше, защото мозъците на младото поколение в България. непрекъснато се изглаждат и манипулират от американската пропаганда на всякакви нива. Постоянно чувам и чета такива измислици, че чак започвам да се питам аз ли бях момичето с къдравата коса и късата рокличка, което отиде да кандидатства във Великотърновския университет. Аз ли бях девойчето, което си взимаше изпитите с шестици, защото учеше. А библиотеката беше пълна, защото и другите учеха.

Мизерствали сме, крали сме хляб от стола, крали сме хляб и един от друг, пребърквайки стаите си, бъркали сме каши от брашно, за да оцелеем. Това чета непрекъснато. И съм удивена! Обидена! Буквално отчаяна!

Учих там от 1976 г. до 1980 г. Не съм крала хляб, защото имаше колкото поискаш. За купон за стола давахме 30 стотинки. А от столовата (шублера) можеше да си вземеш първо, второ и трето по избор и ако ти се яде – по десет филии хляб.

Стипендият за успех беше 50 лв. на месец. При купонче от 30 ст. смятате ли, че сме гладували?! Вярвате ли, че сме крали? А родителите ни допълнително ни пращаха пари. 

Освен това в ония години модата беше да получаваме колети с храна от къщи. Пристигаха варени пилета, домашни луканки, яйца, кексове, баници, сладки, буркани с лютеница и конфитюр… Който получеше колет, правеше купон в стаята си, защото това просто нямаше изяждане. А на етажа през ден някой се провикваше: „Хайде, банда, папуто пристигна!“. И след вечеря в стола, се натъпквахме до козирката с домашна храна. Загрижени татковци носеха на момчетата вино и ракия и в почивните дни купонясвахме до зори.

Общежитието струваше 1.80 лв. на месец. С безплатно парно, безплатен ток. В най-страшните зими,  се разнасяхме по тениски, защото вътре беше адска жега. За да се разхладиш- отваряш прозорците. Някои момичета се опитваха да готвят, но често резултатът беше загоряла тенджера, забравена на котлона. Защото бъдещата домакиня или беше на сладки приказки в другата стая, или рецитира с гаджето си стихове в горичката.

Беше традиция веднъж седмично да ходим в ресторанта на Света гора, в заведението на мотела или в механата „Хаджи Минчо“. Мешана скара плюс салата, плюс чаша ракия и каничка видо струваше 4 лв. А оркестърът свиреше и се въртяхме по дансинга до 1 след полунощ. Чета и че по магазините нямало нищо. В Търново имаше завод за колбаси и в халите беше пълно с деликатеси и луканки.

След като свършеха изпитите задължително правехме луди купони. С ядене на корем! Салами и луканки – препълнени чинии. Туршии имезета от кварталното магазинче – пак на корем.

Крали сме хляб, за да не умрем от глад?!?

Да!

Но не тогава.

Сега съм готова да открадна, защото пенсията ми е 200 лв. по болест и понякога си мечтая за топъл нашенски хляб, истинско сирене, купонче за стола, мамините колети, а стомахът ми жално стърже при спомена.

Умираме от глад, но СЕГА!“ Skandalno.net

Записала:

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

20 коментара

  1. E gospogo ,

    Normalno da si spomniate s umilenie kartinite ot mladostta si .No ne si mislete che t.nar.mlado pokolenie e zabludeno .Az sam na 47 godini i jiviah 18 godini pri soca .I niama kak da me ubedi niakoi za tova koeto sam vidial .A vidiah

    1.Rejim na toka

    2.Rejim na vodata

    3.Deficit na stoki po magazinite – az sam se redim prez 1985 g.na opachka za zahar

    4.Za niakoi zaboliavania se tarseha lekarstva po t.narvtoro napravlenie

    A evtiniata za koiato govorite e bila postignata s cenata na tri falita n darjavata 1960 , 1973 i 1989 , kakto i ogromen za stranata ni vanchen dalg koito Bulgaria ne beche v sastoianie da obslujva prez 1990 g. i zatova Lukanov naloji moratorium

    Eto tova se krie za opisanata ot vas idilia

    • Да има малко истина в това което говориш. Магазините по някой път се изпразваха защото хората изкупуваха стоките за нула време. Сега магазините са препълнени със стока, но хората умират от глад защото нямат пари да я купуват. А това което говориш за фалитите и за дълговете на страната, говори, че новите господари са ви промили мозъците достатъчно добре. Аз също бях с промит мозък докато избягах и пристигнах през 1970 г. в най-богата страна та да видя под мостовете за пръв път в живота си налягали клошари. Между другото, думата клошар не съществуваше по това време в българския език, или поне аз не бях я чувал. А що се отнасяше до дълговете на България, през 70-те години по американското радио имаше едно предаване за България в което казваха, че дългът по онова време на България е бил 2 милиарда долара, напълно нормално за страна с такова население. Казваха също така, че България по производство на глава от населението стои пред Турция и Гърция, а по образование на населението сме били на едно от първите места в света. И това го слушах не от Руското или Българско радио, а от американското. Какво обаче се получи през последните години от комунизма. Комунистите, по-точно предателите на комунизма, виждаха как техните колеги на запад са милионери и милиардери, та решиха и те да станат такива, като подариха „свободата и демокрацията“ на тълпата чиито мозъци вече бяха промити от западната пропаганда. Те ограбиха страната и напълниха магазините със стока за които няма достатъчно купувачи.

    • ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,Пешко,не те зная в коя забутана сикия си живял и е възможно да си чакал на опашка за захар,но по онова време наистина имаше и безплатно образование,и безплатно лечение!Моли се Богу,ако си обикновен човек, а не някой хайдук или мошеник с пари, да не те стига „рачето“,или някоя от модерните днес болести,защото не 2ро направление , ами и двадесето няма да ти помогнат сега!Щом си на 47 години,значи,че около преврата си бил около пълнолетието!Ти си чувал нещо,но явно не си го разбирал,а и явно малко си учил и след пълнолетието си ,а и животът на нищо не те е научил,затова говориш за фалити на държавата-60та,73та,89та!Последните години преди преврата нещата вече в държавата бяха добре потръгнали и държавата се развиваше добре.Външните ни дългове бяха съвсем нормални и се обслужваха редовно!Спря се обслужването на външния дълг една година след преврата и тогава се изнесоха стотици милиарди капитали зад граница!А за Луканов явно нищо не знаеш,защото той беше от хората,които се опитаха да изнесат цялата държава,но тези истини,ако не си ги проумял до 47 години,значи никога няма да ги проумееш,защото явно мозъкът ти е полиран от краварската пропаганда и ти си се примирил със състоянието ти на колониален и наведен плебей!

  2. ВСЕКИ КОЙТО ПИШЕ ЧЕ Е ГЛАДУВАЛ ОТ 1944 ДО 1989 ГОСПОД ДА ГО НАКАЖЕ ГЛАДЕН ДА СИ ОТИДЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ НАЙ ХУБАВИЯ МИ ЖИВОТ БЕШЕ ДО 1989 ГОДИНА НИКОГА НЕ СМЕ ГЛАДУВАЛИ ДАЖЕ СМЕ ПРЕЯЖДАЛИ ИМАШЕ ВСИЧКО В ИЗОБИЛИЕ ЧИСТИ НАТУРАЛНИ НАШИ БЪЛГАРСКИ ПРЕСНИ ПРОДУКТИ ВСИЧКИ БЯХМЕ С ЕДНАКВИ ВЪЗМОЖНОСТИ БЯХА ПРЕКРАСНИ СПОКОЙНИ ГОДИНИ ЧУВСТВАХМЕ СИГУРНОСТ И ЗАЩИТА ИМАХМЕ ХУБАВИ УЧЕНИЧЕСКИ УНИФОРМИ А СЕГА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ С ТЕЗИ СКЪСАНИ ДЪНКИ И ДЪЛГИ КОСИ ПРИЛИЧАТ НА ГАНГСТЕРИ А МОМИЧЕТАТА НА ПРОСТИТУТКИ ПИЯНИ ДРОГИРАНИ НЕВЕЖИ И ДАЖЕ НЕГРАМОТНИ ИМАШЕ ХУБАВИ ЧИСТИ И ТОПЛИ СТУДЕНТСКИ ОБЩЕЖИТИЯ ХРАНАТА БЕШЕ ХУБАВА И В ИЗОБИЛИЕ НИЩО НЕ НИ ЛИПСВАШЕ БЯХА ПРЕКРАСНИ ГОДИНИ ДО 1989

  3. Anonimen
    Mnogo mi e chudno kakvo si imal v izobilie kato se ima vpredvid deficita na stoki , rejim an tok i voda .
    V izobilie biaha komunisticheskite lozungi samo deto za nichto ne stavaha

  4. Да, имаше период, в който бягахме от училище и слушахме Битълс по радио Свободна Европа. Но това бяха 60-те години. Да, имаше и несправедливост, но това бяха днешните партийни лидери, чийто родители бяха на власт! Същите преди се криеха зад плакатите на „комунизма“, а днес се обявиха за „демократи“. Това са същите отрепки от бившата партийната номенклатура, която продължава да заблуждава народа, че преди живота беше лош, а днес „цъфтим и връзваме“!

    • Действително по време на комунизма нямахме свободата да слушаме западната пропаганда, нямахме свободата да пътуваме където пожелаем, при комунизма имаше диктатура. Но реално погледнато няма страна в света без диктатура. При капитализма имаме диктатура на капитала. Богатите диктуват, бедните се подчиняват. А що се отнася до свободата която е съществувала до сега, тя е най-отвратителното нещо. Поне свободите които сме имали след първобитно общинния строй. В робовладелческия строй имаме свобода на робовладелеца да притежава роби. Във феодалният строй крепостният е напълно подчинен на феодала. В капиталистическия строй свободата на бедния е също така силно ограничена. Бедния няма свободата да посещава скъпи ресторанти защото няма пари. Няма свободата да изпраща децата си в скъпи университети по същата причина. Няма също така и свободата да се храни с вкусна и безвредна храна защото тя е скъпа, а той не може да си я позволи. Така че, свободата развързва ръцете на богатия, да прави каквото си пожелае с бедния. Най-много свобода имаме в джунглата, където силния има свободата да изяжда слабия. Така че, не прехвалената свобода е нещо към което човекът трябва да се стреми, а справедливостта. Но за да има справедливост, трябва да има ред и дисциплина и справедливи закони които да гарантират тази справедливост. Ако законите позволяват едновременното съществуване на бедни и богати, на милионери и бездомни, те не са справедливи. Но, за съжаление това за законите на всичките страни по света в днешно време. Може би Северна Корея прави изключение.

      • Напълно сте прав. Преди 1989 не можехме да имаме някои неща, но сега можем да нямаме много неща.

  5. Да ме прощават някои писачи , но за разлика от тях аз съм ЖИВЯЛ , УЧИЛ и РАБОТИЛ в годините са социализма ! Искам само да кажя , че тогавашните престъпления в Държавата бяха основно две : Да ти откраднат чистачките или да ти откраднат гумите ! Убийства, рекет, банкови обири , отвличания , изнудване – това можеше да се види само по западните филми ! А това , че сме крадяли хляб е направо смешно и нелепо ! Хляб имаше в изобилие както по студентските , така и в ученическите и работническите столове ! Разкошен истински Български хляб , произведен ОТ ХЛЕБНА пшеница , чиито вкус НЯМА НИЩО ОБЩО с днешният ни Фуражен ГМО продукт натъпкат с набухватели … Хляба си стоеше отстрани нарязан на машина , и всеки си взимаше толкова филийки , колкото си поиска ! Лично на мен НИКОЙ не ми е броял филийките , можеше да си вземеш даже и за вкъщи ! През иначе етикирания като упадъчен строй , аз НИКОГА не съм виждал гладуващи хора , клошари или бездомници и наркомани … НИКОГА !!! За разлика от днес …

    • За убийствата по време на комунизма бих казал следното. Когато бях ученик в гимназията от 54 до 58 година, се случи едно единствено улично убийство. Така наречения Жоро павето, психично болен с павета беше убил 1 или двама човека. За това убийство години наред се говореше. Сега това е ежедневие. Тогава убийствата ставаха на хора осъдени на смърт. Осъждаха на смърт хора които искаха система, където убийствата да са ежедневие.

  6. Господинът с име Петър да спре да сипе простотии!Първо се научете да пишете на български!Българин сте, а пишете на латиница и ръсете неща, които не са съвсем верни.Във всяка държава , в определен период е имало спадове и възходи в икономиката.Съгласна съм със статията на Зорница Илиева.Аз също бях студентка по време на соца и положението беше такова,каквото го описа тя.Това, че имаше купони и опашки-да така беше заради „нежната революция“. Да, имаше режим на тока и водата, но и това преживяхме.Само да кажа на Петър, че преди 1989г. заплатата ми беше 200 лв.,а на мъжа ми 500 лв.Цената на кубик вода беше 0,08лв. , а на дневната електроенергия 0,03лв.А сега може спокойно да сметнете кога съм живяла по-добре.Е ,редяхме се на опашки за банани и портокали , ама те не са ни основната храна.Салама,сиренето, млякото и хляба си бяха такива, каквито трябва да бъдат-качествени.На обикновения салам викахме „кучешка радост“ и почти никой не го купуваше. Да си призная ,че очаквах нещата след 10,11,1989 г. да се променят към още по-добър живот, но явно е имало голяма лакомия за бързо забогатяване и сега живеем ден за ден.Какво да кажем за лекарствата- безобразно скъпи.Мерим цените на ток , вода, гориво с европейските и ме хваща яд, защото българските заплати са с една нула по-малки и не са в евро.Петър, моите деца са долу горе колкото теб, ако наистина си на 47 г. и едната е с више образование, но няма работа по специалността.Щеше да има, ако се беше лепнала за някоя от многото партии в България.Тя мрази комунистите, но това не и пречи да отчита разликите в живота преди и сега.Както и ние със съпруга ми.Това е въпрос на конкретика и да не си с промит мозък.

  7. Maria ,
    vremenata kogato takiva kato vas rechavaha koi kakvo triabva da piche i kak da go piche otminaha zavinagi .I tova e edno ot nechtata koito drazniat komunistite – veche ne mogat da kontrolirat jivota na horata .Picha na latinitsa zachtoto rabotia vav France i picha v svodobnoto si vreme ot slujebnia PC koito ima samo latinska klaviatura .Vmesto da se pravite na partien sekretar mi kajete :

    – imache li ilii ne rejim na toka
    – imache ili n rejim na vodata
    – imache ili ne 3 falite ( za spravka – BAN )
    – viarno ili e ili ne che 70 % ot predpriatiata raboteha na zaguba
    – viarno li e ili ne che lichno premier -ministara na USSR Aleksei Kosigin prez 1978 g.e pisal dokladna zapiska do CK na BKP da se spre stroeja na indrustrialni mochnosti za chiato produkcia niama pazari .
    Ne znam kakvo obrazovanie ima dachteria vi ; no moite roditeli sa me uchili che ako chovek iska da raboti tarsi nachini , ako ne iska si tarsi prichini .Nikoi ne e dlajen da osiguriava rabota na dachteria vi samo zachtoto e s viche orbazovanie

    • Петре имаше режим на ток и вода. Това е така, защото токът и водата бяха почти без пари, та режимът контролираше тяхното разхищение. Сега няма нужда от режим защото водата и токът са лукс, който много хора не могат да си го позволят. Миналата година си ходих в България. От чешмата където бях отседнал, течеше кал. Е, кажете ми сега колко хора в България могат да си купуват вода в бутилки. Та не мислите ли, че е по-добре да има режим на водата вместо да пиеш вода примесена с кал. Казваш също така, че 70% от предприятията са работили на загуба. Това изглежда е така, но всъщност не е. Предприятията например които произвеждаха лекарства не вземаха пари от потребителите, защото лекарствата които се употребяват от болни хора бяха безплатни. Но, тези предприятия не работеха на загуба, защото държавата им плащаше. А, от къде държавата вземаше пари да плаща на тези предприятия? От другите предприятия които произвеждаха стоки които се продаваха. Имаше и други предприятия които според теб работеха на загуба. Това бяха предприятията които прокарваха пътища, които строяха болници, санаториуми, детски градини, училища, жилища които държавата ги подаряваше почти без пари на нуждаещи се. По време на социализма всеки възрастен човек, или семейство имаха собствено жилище. След промените, по време на „свободата и демокрацията“, много хора останаха без жилища. Жилищата им бяха отнети от банките защото не можеха да върнат заемите взети, за да се хранят и лекуват. Ти също така казваш, че хората които не работят търсят за това причини. Защо тогава при социализма всички работеха и никой не търсеше причини, а сега е пълно с просяци бездомни и безработни. Някои казват че хората ги домързяло. Как така след настъпването на „свободата и демокрацията“ хората изведнъж ги домързя?

  8. Петър, не сте ме разбрали правилно, не сме искали някой да осигури работа на дъщеря ми/тя не е спирала да работи/ не е там въпроса,защото специалността и е международни отношения-дипломирана 2004 г.Това не е да станеш учител или да речем счетоводил.Защото масово в малка България купища български университети бълват специалисти,специалности на път и под път и в престижни университети като МЕИ и ВИНС.Като толкова много знаете за социалистическа България, не знаете ли и за други държави,които предполагам харесвате да копираме като държавно-обществена структура,с не дотам добри условия за живот?Защо коментирате точно младите условията на живот преди 1989 г., когато тогава не сте се сблъсквали с самостоятелно осъществяване на оцеляването си?Тога сте били на около 15г.?И откъде знаете такава подробност за Алексей Косигин?Били сте член на БКП?Работили сте, грижили сте се за семейство и знаете за стойността на живота тогава?
    Не е отживелица , да пишеш в български сайт на български език!България е дала славянската писменост , Джон Атанасов и се знае от цял свят!А ще ми говорите за изисквания в новото време!Срамота!Трябвало е да Ви научат , че е хубаво да си полиглот, но да си българин и да пишеш на родния си език е гордост!Пишете поне на английски , а не на латиница като сте образован толкова !

  9. Maria ,
    Chetete vnimatelno kakvo vi picha .
    Picha ot slujebnia si PC na koito ima samo latinitsa .Inache moga da vi go napicha na bulgarski , ruski , angliiski i frenski ako jelaete
    Otnosno Aleksei Kosigin – ami proverete saotvetnite dokumenti i chte se uverite v tova .
    Az se gordeia s moiata Rodina i s minaloto na bulgarski anarod no me e sram or dnechnata mi darjava – delo na prestapnitsite ot GERB i me e sram i ot komunisticheskoto minalo – vrmeto kogato ni upravliavache kloakata na bulgarskia narod.

  10. “ i me e sram i ot komunisticheskoto minalo – vrmeto kogato ni upravliavache kloakata na bulgarskia narod.“
    Действително, на власт дойдоха хора без образование, без опит в ръководене на държава, и въпреки това България от изостанала селскостопанска страна за нула време се превърна в напреднала индустриална страна. Американско радио от 70-те години в едно предаване казваше, че България по производство на глава от населението е пред Гърция и Турция, а по образование на населението на едно от първите места в света. Така че Петре не се срамувай от миналото за което нищо не знаеш. Сега в България по пресата и телевизията се говорят само едни глупости. Историята както виждам от този форум е променена до неузнаваемост.

  11. Ето и едно стихотворение за времето на Тошо.

    При Тошо всичко беше в ред

    Ядяхме хляб смасло и мед.
    През лятото се къпехме в морето,
    През зимата със ски
    Кръстосвахме Балкана под небето.

    Но, щом си Тошо замина
    В боклука ровим за храна.
    За старците морето пресъхна,
    Част от Балкана в Боклуци потъна,
    Останалата част я царят открадна.

  12. Така че Петре не се срамувай от миналото за което нищо не знаеш

    Naprotiv – mnogo dobre znaia i pomnia socialisticheskia period .A da ne govorim che veche izliazoha i danni koito togava ni krieha otnosno ikonomikata .
    Mnogo dobre znam che ikonomikata ni beche nerentabilna

    – 70 % oto promichlenite predpriatia biaha na zaguba
    – selskoto stipanstvo namaliavache progresivno proizvoditelnostta si
    – rejim na toka i rejim na vodata ( prejivial sam go lichno )
    – deficit na stoki ( i tova sam go prejivial lichno )
    – presledvane na inakomislechtite ( semeistvoto mi go e prejivialo )

    Iskrenno viarvam tozi gaden period ot istoriata na Bulgaria da ne se varne .A na tezi deto se prevaznasiat po nego bih predlojil da pojiveiat v Severna Koreia i posle chte pogovorim

    • Ех Петре,по онова време си бил прекалено малък за да казваш,че си преживял това или онова!Не те зная,“от кога си се спасил“ от днешната „демокрация и хубавиня“ в България,но предполагам,че по голяма част от съзнателния си живот си изживял в България точно през времето на „новия режим демокрация“!Е,защо бе Петре хвана гората и стана ПРЕЗРЯН емигрант,ако си бил доволен от развитието на държавата ни след преврата от 89та година? Защо не остана да градиш бъдещето си в България, да правиш бизнес и да се развиваш и спомагаш за развитието на държавата ни,след като смяташ,че сегашното време на новата „демокрация“ е по добро и по переспективно от това преди преврата и ще ти предложи много по добри переспективи! Апропо,едно от моите деца с два факултета също като тебе изчезна в Англия, защото стоя две години без работа в „новата демокрация“,въпреки че имаше два престижни факултета!А що се отнася до това,че не пишеш на кирилица,та било и на служебния ти компютър,поради сигурно липса на личен такъв,ако си достатъчно грамотен,то би могъл да качиш на машината си кирилизатор,който е с нищожен ресурс-килобайти,но иска и грамотност да се пише на български,било то на БДС стандарт, или на фонетика!Дано да не съм те засегнал!

  13. Този дето пише на латиница нямам представа къде е видял картинката която описва.
    И толкова злоба!
    Отричане само заради самото отричане!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *