Спас Русев – собственикът на БТК, работел като диджей в Радомир

– Спас Русев наел яхтата от прословутия яхтен скандал в Монако с Милен Велчев и Иван Тодоров – Доктора!

– Бедният перничанин забогатява рязко, когато със средно образование става шеф на Агенцията за чуждестранна помощ!

– Спас Русев живее в къща срещу софийската опера, която купил навремето за 4 $ милиона от Стефан Савов!

Спас Русев

Бизнесменът Спас Русев, който в тандем с руската ВТБ купи БТК за 330 млн. евро и така измъкна компанията изпод носа на Цветан Василев, е една от най-мистериозните фигури през последните години у нас. Преди да сложи скъп костюм и да стане консултант по големи сделки, главно в областта на телекомуникациите, той е дисководещ в Младежкия дом в Радомир. Въпреки скромния си произход обаче за има-няма десетина години прави главоломна кариера, а името му гърми ту в скандали, ту в големи бизнес начинания.

Факт е, че е доста начетен и е добре посрещнат от бизнес елита по целия свят. Той е сред малцината българи, приети на аудиенция от английската кралица Елизабет Втора. А в България го знаят главно като „нашият Спас“ – така навремето го бе нарекъл Симеон Сакскобургготски. Прозвището му остана. То всъщност добре илюстрира умението му да създава контакти и да бъде приобщаван в най-различни международни схеми.

Най-голямата му издънка е яхтата в Монако, на която един до друг се оказаха министри и депутати до контрабандисти. Той не скри, че лично е наел яхтата, на която покрай „Формула-1“ играха карти цигарения далаверджия Иван Тодоров – Доктора, вече покойник, шефът на фирма „Амигос“ Петър Петров, тогавашният финансов министър Милен Велчев и жълтият депутат Мирослав Севлиевски.

Героите от яхтения скандал в Монако!
Героите от яхтения скандал в Монако!

Спас Русев навремето си призна и, че е поел разходите за срещата в Монако. Нещо повече – Русев подчерта, че е близък приятел и с Доктора. „Като грешка отчитам, че заведох Иван Тодоров – Доктора на среща с Бойко Борисов – каза Спас Русев. Но побърза да допълни: – С него обаче не бяхме чак толкова близки“. Срещата с Бойко Борисов става по времето, когато Иван Тодоров е подал документи за гражданство в Монако, но му е отказано. МВР дава негативни данни за него и Спас Русев бърза да уреди среща с тогавашния секретар на ведомството Борисов. Той обаче го отрязва и пренасочва към тогавашния министър, също вече покойник Георги Петканов.

Само 10-15 години преди да звъни на важни политици, Спас Русев е един обикновен дисководещ в Младежкия дом в Радомир, а след това – шофьор в УБО. Веднага след промените обаче сменя курса и става закупчик и снабдител в дирекция „Софийски музикални седмици“. Следват митингите и предизборната кампания на СДС, в която Русев е забелязан, а качествата му високо оценени. Първата стъпка към сияйното бъдеще е работата му в Агенцията за чуждестранна помощ. Въпреки, че няма висше образование, той е назначен за зам. директор. В Агенцията се стичат помощи от цял свят и бързо тръгват приказки за огромни далавери на гърба на социално слабите.

Сега Спас Русев казва, че е бил грешка престоят му в Агенцията. Причината – разследването, че препродава даренията през фирмата си „Артемис“. Разбира се до официално обвинение не се стига, далаверата увисва недоказана. Но това не е изненада, като се има предвид състоянието на съдебната система.

Точно когато започват големите скандали около Агенцията, Спас и жена му Диляна изчезват от София. Минават на ново ниво. Кацат в Лондон, където се приютяват под крилото на посланика Иван Станчов. Спас Русев започва да учи английски и да се образова. Завършва висше образование, започва да трупа солидни контакти с големи международни акули.

Спас Русев е сочен за духовен водач на лондонските юпита в бг. политиката, като Любка Качакова.
Спас Русев е сочен за духовен водач на лондонските юпита в бг. политиката, като Любка Качакова.

Покрай благодетелят си Станчов той се запознава със Симеон Сакскобургготски и принц Кирил. Освен посланика голям приятел му става и Ескандер Малеки, който е от ирански произход, но с австрийски паспорт. Баща му, казват, че е бил важна клечка в двора на бившия ирански шах Мохамад Реза Пахлави. Покрай Малеки Спас Русев навлиза в необятния свят на телекомуникациите. Фирмата им в България е „Телелинк“, като според търговския регистър тя е собственост на офшорна компания, регистрирана в Гибралтар. Излишно е да изброяваме проектите, в които тя участва – повечето са свързани с БТК, а парите, които се въртят в тях – милиони евро.

През 2012 г. Спас Русев купува хотел „Радисън Блу“ в центъра на София, а през следващата година вече е стопанин и на столичния хотел „Хилтън“. Апропо, преди дни Русев обяви, че е обявил за продажба „Хилтън“ и сделката чака одобрение от КЗК.

Замогналият се бивш зам. директор на Агенцията за чуждестранни помощи през последните години се изживява и като филантроп. Със съпругата си Диляна Русев колекционира първи издания на книги на Нобелови лауреати, а също и модерно изкуство. Заможното семейство подкрепя художници, организира изложби и културни събития, съпътствани от неизменни разточителни коктейли.

Спас Русев е един от най-четящите хора в родния елит. В библиотеката му има хиляди книги, а интересите му се всеобхватни – история, семиотика, икономика, география. Чете литература на три езика.

Спас Русев обаче записва името си и с още един факт – определят го като духовния баща на лондонската група „юпита“, които станаха министри в правителството на Симеон – Николай Василев, Милен Велчев, Пламен Петров, Любка Качакова. Дори според столичната клюка Спас е човека, запознал дъщерята на бившия член на ЦК на БКП Стоян Марков с Георги Велчев, брата на Милен Велчев.

„С пари можеш да влезеш в дискотека, да спиш в скъп хотел, но за влизането в определени кръгове и създаването на приятелски отношения парите не са достатъчни“ – обяснява Спас Русев. Какво повече да добавим!

През последните години Спас Русев се прослави и с красивата си къща до Софийската опера. купува я от Стефан Савов за сумата от 4 млн. $. Прави й луксозен ремонт и досущ като бързо замогнало се парвеню символично я подарява на съпругата си Диляна.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *