Сирия: Санкциите срещу страната ни задълбочават бедствието

Икономическите санкции, наложени на Сирия, затрудняват преодоляването на последиците от земетресението. Това е изявлението, направено от сирийското външно министерство във вторник.

Файсал Макдад, министър на външните работи на Сирия.

„Сирийците, които се сблъскват със земетресението, са принудени да разчистват отломките на ръка, използват най-простите инструменти, защото необходимото оборудване не им е на разположение заради санкциите на САЩ“, се казва в изявление на сирийското външно министерство.

Сирийското външно министерство отхвърли твърденията на американски служители, че ограниченията срещу страната не пречат на хуманитарната помощ. „Представителите на американската администрация продължават опитите си да заблуждават международната общност, като твърдят, че „Законът на Цезар“ и санкциите не пречат на спешната хуманитарна помощ за сирийския народ“, подчертават от министерството.

Сирийският министър на външните работи Файсал Макдад подчерта по телевизия Al Mayadeen, че санкциите срещу страната задълбочават бедствието, което я е сполетяло.

„Санкциите само изострят бедствието“, подчерта министърът и добави, че ситуацията се усложнява допълнително от факта, че Сирия „се намира в трудна среда за борба с тероризма и тези, които го подкрепят“.

Макдад заяви, че сирийското правителство прави всичко възможно, за да се справи с последиците от бедствието и да подкрепи жертвите, но се нуждае от помощ. Във връзка с това той благодари на всички страни, които са изпратили спасители и хуманитарни доставки в Сирия, и призова европейските държави също да изпратят помощ на Дамаск. Освен това той изтъкна готовността на сирийското правителство да допусне хуманитарни доставки във всички части на Сирия, при условие че те не попаднат в ръцете на терористи.

По-рано председателят на Сирийското дружество на Червения полумесец Халед Хабубат поиска от международната общност да отмени икономическите санкции, наложени на Сирия, за да помогне на страната да преодолее последиците от земетресението.

В рамките на пакета от санкции „Законът на Цезар“, който влезе в сила през юни 2020 г., САЩ наложиха ограничения на чуждестранни публични и частни компании, които пряко или непряко взаимодействат с правителството в Дамаск.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ДАНО ПЛАТИТЕ СЪС НАЙ МИЛОТО СИ ЗА ГЕНОЦИДА НАД СИРЙСКИЯ НАРОД ООН КЪДЕ СТЕ МОШЕННИЦИ ?

  2. Възмутена и плача от безсилие от долната постъпка на радев и скотовете му! Не може ли да се организираме и помогнем на Сирия кой с каквото може и да излезем пред президенството и заплюем в лицата тези продажни мерзавци!

    • Поплачи си на воля за сирия, щото за България и българите, които масово се избиват от 33 г. никой няма намерение да плачи.

      • Не се поддавайте на идеята за безсилие.
        Това е психоексперимент.
        Описан е в психо- програмите им.
        Иначе и аз си поплаквам- като гледам безсилни майки как опитват да спасят децата си от смърт и как ги бият.
        И ме наляга гняв!
        Гняв!
        Срещу продателите жидове отворили вратичката на Търновград!
        Камъни да се хвърлят върху гроба им завинаги и вовеки веков!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *