САЩ са бесни: Светът спря да им се подчинява и гледа към Русия

В цялата дълга поредица от санкции, които Солидарният Запад ни налага ден след ден, онази санкция, която Владимир Путин уместно нарече „отменяне на руската култура“, бе особено поразително. Всъщност, защо Западът удари „Лешникотрошачката“?

Ясно е, че западните ни стратегически противници и техните политици и медии в момента бързат да изградят образ на руснаците като нечовеци. В същото време е невъзможно да накараш човек да повярва в приказките ти за “руските орки”, ако този човек е слушал руска музика поне веднъж в живота си.

Разбира се, западняците правят сега тази „забрана на руската култура“ и заради своя вътрешна уязвимост. През последните двадесет години колективният Запад със собствените си колективни усилия изостави и спря да развива цялата си класическа култура. Меката им сила за влияние върху масите в Европа и по света — от авторски филми до бодри комикси, от романи до поезия — е пропиляна. Екраните и страниците на запад се изпълниха с някакви неразбираеми полово-флуидни индивиди, с подменени актьори- чернокожи, които играят английски крале и царедворци от класическите европейски сюжети от 16 век…

И на фона на тези европейски културни руини се перчи класическата руска култура, нахално парадираща с всички предимства на чисто европейското древно изкуство – съвършенството на формите, благородството на съдържанието. Русия стана повече Европа, отколкото самата Европа. Трябваше спешно да се направи нещо по въпроса.

Стратегическите ни противници от Запад обаче имат и несъмнен поглед към бъдещето. Отменяйки руската култура, те работят за бъдещето – уродливо и отблъскващо.

Но да се отклоним от високото и красивото, и да погледнем икономиката. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън току-що изнесе лекция, в която надълго и нашироко обрисува и охарактеризира страните, които „седят на два стола“. Тези страни, според нея, са варвари и еретици, защото се опитват да поддържат търговски отношения както със Запада, така и с Русия. И илюстрира страните-варвари, като спомена Индия и Китай.

Следващата седмица е насрочена среща на световните финансови министри под егидата на МВФ и Световната банка. Тя ще се проведе, разбира се, във Вашингтон и тонът на г-жа Йелън дава да се разбере, че и двете уважавани институции не са нищо друго, освен инструменти на американците за световен контрол, които те сега възнамеряват да използват на пълни обороти.

Каква е икономиката в Западните държави, които в момента са в плен на неолиберализма? „Невидимата ръка на пазара“ там отдавна държи пръста си на спусъка, ако не и върху ядрения бутон. Исканията на г-жа Йелън към най-големите икономики в света са чисто политически. Китай, Индия, страните от Африка и Южна Америка трябва спешно да козируват и да се присъединят към американските антируски санкции.

Г-жа Йелън открито настоява Китай да окаже натиск върху Русия и втората да сложи край на конфликта в Украйна. И ако Пекин откаже, тогава американските му „партньори“ ще му наложат и на него пълния си списък с „най-адски и най-смъртоносни за икономиката му санкции“.

Всъщност във Вашингтон очевидно са се побъркали. Финансовият министър на проблемна страна като САЩ би следвало да се съсредоточи върху чудовищните проблеми на икономиката, които имат. Онзи ден страната отчете най-високото си ниво на инфлация за последния половин век. Инфлация, която най-вероятно ще ескалира до хиперинфлация и… не му се вижда края.

И не, това няма нищо общо с руската икономика, която е устойчива от десетилетия насам въпреки нестабилността на рублата. Щатският долар никога не е бил нестабилен. Затова и случващото се днес, шокира американците.

Нима американските елитни икономисти под ръководството на Йелън предлагат някои иновативни начини за борба с инфлацията? Да бе! Славеят на либералната икономика, нобеловият лауреат Пол Кругман току-що обясни на читателите на “Ню Йорк Таймс” с блеснал налудничав поглед, че рекордната инфлация е причинена – няма да повярвате – от прекомерното увеличение на американските заплати. Разгневени читатели му обясниха в коментарите под статията, че меко казано, въобще не е така, че заплатите в Америка са в застой от 40 години. Но Кругман не чете коментари. Неговото предписание е да се намалят още повече заплатите. А защо да не ги намалят?

Вижте абсурдността на ситуацията: финансовият министър на страна с дълг от 30 трилиона, където рафтовете по магазините са празни, където хората не знаят как да оцелеят след поредното драстично покачване на цените на бензина и хляба, изнася лекции Китай – първата икономика в света, едва ли не как да се държи и какво да прави със своите стратегически партньори, каквато се явява Русия за Пекин.

И не само това, САЩ са най-големият длъжник на нашата планета, а основният им кредитор е Китай. САЩ дължат на Китай повече от 1 трилион долара. И въпреки това Вашингтон се меси на Пекин и му търси сметка за външната му и търговска политика.

А най-забавното е, че към момента Съединените щати вече не разполагат с икономически лостове, с които да повлияят на ситуацията. Американците вече страдат от ограниченията, които сами наложиха върху китайския внос. Не могат да го ограничат още повече, защото хората ще излязат на улиците. Да замразят дълга си към Китай? Е, всички вече разбраха, че зелените хартийки с портрети на мъртви президенти струват по-малко от ушите на мъртво магаре. Трилион долара е голяма сума, но не е критична за Китай. Ако САЩ откажат да им я върнат – няма да ги заболи особено. Освен това рекордната инфлация на долара в момента, го обезценява с яростни темпове буквално пред очите ни. Този трилион вече е с 8,5 % по-малко, сраавнено с преди 1 година.

Разбирайки всичко това, американските елити вкарват оръжия в Тайван и прозрачно намекват, че ще настроят, милитаризират и фашизират острова срещу Китай, точно както настроиха, милитаризираха и фашизираха Украйна срещу Русия. И тогава САЩ и васалите му от „Солидарния Запад“ ще въведат поредните си „адски санкции“ – този път срещу Китай. Така, рушейки световната икономика и предизвиквайки глобална катастрофа, САЩ и западните им марионетки се надяват да отпишат огромните си многотрилионни дългове към останалия свят и така да оцелеят.

Войната на длъжниците срещу кредиторите е начинът, по който икономистите описват съвременната конфронтация между колективния Запад и останалия свят. САЩ и ЕС в момента се държат като негодник, загубил на карти – вместо да даде дължимите пари, той разкъсва ризата на гърдите си и крещи с пълно гърло: „Не ме пипайте, аз съм луд!“

Това е познатият ни неоколониализъм, само че облечен в нова риторика. Западните страни се опитаха да ограбят останалия свят, раздухвайки измамата за „глобално затопляне“ на планетата (Някой друг помни ли какво е това?). След това се опитаха да осребрят пандемията, „да натрупат пачка” от ваксините. Сега с дълго планирани и прилагани маневри, принудиха Русия да стартира специална операция в Украйна и пак те я използват като претекст за ограбване на така наречените развиващи се страни.

Целта и смисъла на всички тези прословути западни санкции е да спрат и обезкървят икономиките на десетки държави. Вашингтон инструктира васалните си западни съюзници така: „Не ги оставяйте да се развиват, защото с тази скорост съвсем скоро Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Виетнам и пр. ще придобият ранга на развити държави. Ако това се случи, вие ще умрете днес, а ние утре“.  Това е цялостната философия и единствена причина на Вашингтон да разиграва целия днешен световен цирк.

Неслучайно страните по света гледат с такъв интерес как Русия оцелява днес под валяка на тези санкции. А тя го прави с широко използване на националната си валута (преминаване към плащане на държавните дългове в рубли и прехвърляне на плащанията за енергийни ресурси в рубли), подкрепа за бизнеса и населението, рязко увеличаване на основния лихвен процент, забрана за търговия с акции за нерезиденти. За правителствата на останалите незападни държави, които продължават да пъшкат под игото на Американския хегемон, всички тези действия на Русия са безценен урок за оцеляване. А скоро ще бъдат оценени и като урок за това как се побеждава подивяло чудовище.

Днес всичко зависи от това как Русия ще устои на този чудовищен натиск. Ако се справи, то страната ще се превърне в естествен лидер и освободител от военно-икономическата задушаваща хватка, в която Щатите и техните сателити държат десетилетия наред целия свят.

Русия има добри шансове да спечели и да поведе и ръководи глобалното освободително движение. От диктата на транснационалните корпорации и лудите Вашингтонски политици, от сюрреалистичното отменяне на културати и замяната им с извратени неолиберални уродщини, от фалиралия долар. Освен това Русия имам и меката си сила. Международно разпознаваеми образи, лица, мелодии.

Тук нашата „Лешникотрошачка“ е полезна. А също и Толстой с Достоевски и Прокофиев с Рахманинов. Това огромно богатство трябва да се съхранява, пази, уважава, защото това не са просто стари мотиви или реплики от миналото, това е нашето оръжие в информационните битки на бъдещето. „Нашите мъртви творци няма да ни оставят в нужда“, каза по този повод един прекрасен руски поет.

Ето защо Западът отменя културата ни с такава ярост. Чувстват се застрашени. Съвременната глобална битка се разгръща на всички нива едновременно – от финансови транзакции до маневри на танкови бригади, от логистика до поезия, от балет до космос. Конфронтацията ни с подивелия Запад е не само материална, но и духовна.

Отказът на Русия да се предаде, се проявява и в нежеланието й да загуби достойнството си. Вижте с какво удоволствие братята украинци се правят на диваци, както западните господари им наложиха. Винаги са били страхотни в реализирането на риалити предавания. Работеха в тях сериозно до смъртта си, бяха готови на всякакви унижения, за да влязат в кадър. Определено загубихме от тях в това. Нима е за добро?

Днес със същия плам украинските нацисти инсценират своите кървави фалшификати, убивайки сънародниците си и живописно полагайки мъртви тела покрай пътищата. Това е украинската „култура“ такава, каквато е. Тя е обречена да се радва на бурни овации от западните си партньори. Такива искат да ги виждат покровителите им – изгубили човешкия си образ да ги питат с нервен кикот: Стараем ли се, майсторе? Доволен ли е господарят?

В скорошна статия в британския вестник “Гардиън” се казва: „Как псувните се превърнаха за украинците в оръжие на съпротива“. В статията се възхвалява „ентусиазирания плам“, с който нашите небратя самодейно измислят нецензурни думи срещу руснаците – от песни до плакати, от видео клипове до шеги в интернет. Това е добра, превъзходна култура. Точно това, от което се нуждаят варварите, в каквито в момента методично биват превръщани украинците под строгия надзор на британски интелектуалци. Самите интелектуалци обаче ще отидат в “Ковънт Гардън”, за да гледат “Лешникотрошачката”. А нека подопечните им диваци псуват и стрелят по руснаците. За какво друго ги бива?

Не че се борим за някакви артефакти от миналото. Ние, руснаците, планираме да спечелим битката за бъдещето. 

Автор: Виктория Никифорова, руски публицист

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. БЪДИ БЛАГОСЛОВЕНА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА ПРАВОСЛАВНА НЕПОБЕДИМА РУСИЯ СВЕТОВЕН МИРОТВОРЕЦ ВСИЧКИ ПОБЕДИ НА СВЕТА ДА СА ТВОИ САМО ТОГАВА ХОРАТА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ ЖИВЕЯТ В МИР БЕЗ ЛИШЕНИЯ

    • ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ,ЧЕ АМЕРИКА Е ПРЕДУГАДИЛА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 30-40 ГОДИНИ .. НАТО И ЕС ВЕЧЕ НЕ ВЪРШАТ ТЗИ РАБОТА , КОЯТО ТЕ БИХА ИСКАЛИ … ПЪК И ПЕЧАТАНЕТО НА ПАРИ , НЕ МОЖЕ ДА Е ВЕЧНО .., НАЛИ ? А , РУСИЯ СЕ РАЗВИВА С БЯСНА СИЛА ..В МНОГО НОВИ И ОПАСНИ НАПРАВЛЕНИЯ !!!…ХВАНАХА ГО ЗЕЛЕНСКИ ЗА „ШАРАН“ И ТОЙ ЩЕ ОПЕРЕ ПЕШКИРА ….ПРИ ТАКИВА СЛУЧАЙ ОБИКНОВЕННО ШОПА ЗАДАВА ЕДИН ВЪПРОС : “ ОТИ РУЧАМЕ ЖАБЕТО“ ?!?

  2. Слава России! Нов Народен съд за бг предателите! Лустрация на русофоби и западни подлоги! Смърт на фашизма!

  3. Добро утро Порошенко… Нема как да не ти драсна няколко реда нагло псе

    Добро утро Порошенко… Добро утро бе, пиле шарено… Нема как да не ти драсна няколко реда и на теб, нагло псе такова /моля псетата да не се обиждат/.
    Ко ревна и ти, че сакаш оръжие и то по вид и бройка?
    300 танка, 1000 БТР и 100 самолета.
    Ти да не си спал на влага, течение или мухъл?
    Знаеш ли, това къде го просиш колко хора ще убие? Знаеш ли колко деца ще убие? Колко жертви и инвалиди ще остави след себе си?
    И отгоре на всичко, ще ни сочиш с пръст и ще се караш на нас българския народ, че не си даваме оръжието на Украйна. Че с какво сте заслужили това оръжие?
    Ти знаеш ли, че оръжието с което разполагаме основно е руско от преди 1989 година и ни е оставено от братята руснаци? Те не си го прибраха след прекратяването на Варшавския договор, а ни го оставиха, защото знаеха, че ние оръжие от НАТО няма да получим, както и стана. Да предоставиш оръжие на друг, който да го ползва срещу този, който ти го е дал е долно и предателско.
    Ти знаеш ли, че това руско оръжие ни бе предоставено от тогавашния СССР безплатно и безвъзмездно? Ние не сме го плащали, а то беше подарък за военните сили на България.
    Ти знаеш ли, че ако Русия не ни бе оставила това оръжие и си го беше прибрала, ние сега щяхме да сме въоръжени и да пазим българската територия и суверенитет с прашки и въздушни пушкала? Ако някой заслужава това оръжие да му бъде предоставено, то това е Русия. Но тя не хленчи като теб и дрогиран дебилен шут.
    Ще ми разправяш, че „Защитавайки Украйна, ние защитаваме Европа и България“. Украйна, измет такава, не е Европа, а Руска област. Украйна, боклук такъв, не е България. За Европа ми е през оная работа. А България се защитава само тогава, когато се защитава нейната територия и суверенитет, но не и ако защитава някаква си измислена държава Украйна.
    Поздрави: Мажд Алгафари

  4. FUSCEU БЛАГОСЛОВЕН ДА СИ СКАНДАЛНО НЕТ ВЕЛИКИ СТЕ ЗА ИСТИНАТА ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ И ДОВЕРИЕ ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ Н И К О Г А СЪС НИКОГО НЯМА ДА ТЕ ЗАМЕНИМ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ В В БРАТСКАТА РУСКА СФЕРА НА ВЛИЯНИЕ САМО С БРАТУШКИТЕ СЕ ЧУВСТВАМЕ СПОКОЙНИ ОСИГУРЕНИ ЗАЩИТЕНИ НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ И НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕМ БРАТЯ ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ НЕ РЕШАВАЙТЕ ОТ ИМЕТО НА НАРОДА БЕЗ ДА СЕ ДОПИТАТЕ ДО НАРОДА ГРАБВАМЕ СОПИТЕ БОКЛУЦИ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ

  5. ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ БИЛО МНОГО ТРДНО ДА СЕ ИЗЛЕЗНЕ ОТ ЕС ….ЗА НАТО НЕ ЗНАМ !! ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ БОРИ ,БОРИ И СЛЕД 3 ГОДИНИ УСПЯ …..АМА Я ОШУШКАХА С ДОСТА ГОЛЯМИ СУМИ !!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *