САЩ в паника: ЕС да даде пари на Гърция, защото иначе ще я подари на Русия!

Ципрас МедедевВъзможното нарастване на руското влияние над една страна – член на НАТО силно притеснява САЩ, пише вестник Financial Times.

Докато Вашингтон се опитва да обедини западните страни  фронт за твърди санкции против Русия, гръцкият фалит може да забие пирон в усилията на американците и да предостави на Москва възможност да протегне ръка на Гърция и да скара американските съюзници в Европа.

Продължаващата икономическа нестабилност, която може да завърши с фалит, със сигурност ще засили политическата враждебност на гръцкия електорат спрямо  останалите в Европа. Ако се изпълнят заповедите на ЕС да се намалят пенсии и заплати, Гърция ще бъде залята от протести,  което ще открие голяма  възможност за Русия да засили влиянието си в страната чрез финансова помощ – пише вестникът.

Според представител на американския Съвет по международни отношения, цитиран от изданието, такава стъпка от страна на ЕС  ще се превърне  за Русия в „геополитически подарък”.

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Санкт Петербург на икономическия форум още повече стресна американците, защото демонстрира добри „политически връзки” на гръцкото правителство с Владимир Путин. Едновременно с това  показа намеренията на Гърция да загърби Европа и да се обръща към Москва в моменти, когато разногласията с кредиторите й особено се изострят.

Вестникът признава, че в  администрацията на Барак Обама се обръщала няколко месеца подред към Германия и други членове на ЕС с настоятелна молба да се намери решение за гръцкия проблем. Тоест да се съгласи с условията на гърците, за да не ги остави в ръцете на Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *