Руският патриарх Кирил призова папата и ООН да убедят Киев да спре с репресиите срещу Украинската православна църква

Руският патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, призова папа Франциск и други религиозни лидери да убедят Украйна да спре с репресиите си срещу Украинската православна църква, която се явява автокефална на Московската патриаршия. УПЦ е традиционната православна църква на Украйна с 600-годишна история. Тя е функция на Руската православна църква и включва 80 % от православните жители на Украйна.

В петък Киев разпореди Украинската православна църква да напусне най-големия в страната религиозен комплекс – Киево-Печорската лавра, който заема. Той се намира в центъра на столицата Киев и включва 30 манастира и църкви. Конфискуването на комплекса от УПЦ е поредната стъпка на киевския фашистки режим срещу срещу украинската православна църква, която украинското правителство определя като проруска и като сътрудничеща с Москва.

Патриарх Кирил призова религиозните лидери и международни организации да положат всички възможни усилия, за да предотвратят принудителното затваряне на манастира, което би нарушило правата на милиони украински вярващи.

Украинската православна църква заявява, че връзките й с Русия и с Московската патриаршия са чисто духовни и исторически обосновани, че репресиите, на които в момента е подложена от киевските власти са на политическа светска основа.

От октомври, 22 г. службите за сигурност на Украйна редовно извършват претърсвания на църкви на Украинската православна църква, арестуват и налагат санкции на духовниците и на дарителите и започнаха разследване срещу десетки нейни висши служители на църквата.

Патриарх Кирил заяви, че е достойно за съжаление това, че правата и свободите на украинските вярващи са крещящо нарушавани.

Освен до Франциск Кирил е адресирал апела си и до Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби,  както и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и до върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

Украинското министерство на културата заяви, че Украинската православна църква има срок до 29 март да напусне манастирския комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намираше централата й.

Киевско-Печорската лавра е духовно-архитектурен комплекс – един от най-важните в православния свят. Повечето от украинските православни принадлежат към УПЦ и само една малка част преминаха към създадената преди 4 години Православната църква на Украйна, която се титулува като независим от московската власт църковен клон. Именно тази проправителствена секта ще получи всички имоти на 600-годишната УПЦ, която очевидно се работи да бъде първо маргинализирана, а впоследствие и закрита.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

    • Сатанинската католическа секта от 1000 г. мечтае да ни избие, та сега с призиви адовото изчадие ООН и дъщерните му НПО-та, барабар с главният слуга на дявола с белите чаршафи, току виж се отказал.

  1. Русия. Трябва. Да. Върне. Границите. На. С С С Р. За. Да. Има. Мир. По. Света

    • Все ми се струва, че мир може да се постигне, само когато бротановарварите бъдат превърнати в прах.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *