Русия с апел към срещата на НАТО във Вилнюс – да се фокусира върху сигурността на АЕЦ „Запорожие“

Участниците в срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли би трябва да обърнат основно внимание на темата за безопасността на Запорожката атомна електроцентрала, заяви в канала си в „Телеграм“ говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Захарова коментира изказване на украинския заместник-министър на отбраната Ханна Маляр, която с апломб вчера отбеляза че са минали „273 дни, откакто е бил нанесен първият удар по Кримския мост, за да се наруши логистиката на руснаците“.

„Терористичният режим“, както Захарова определя властите в Киев, изпълнява според нея отчаяния си план да не загуби конфликта, като нанася системно щети по Запорожската АЕЦ.

„Срещата на върха на НАТО трябва да се съсредоточи именно върху тази тема. В края на краищата, в зоната на пряко поражение ще се окажат повечето от страните- членки на Алианса“, отбеляза говорителката на руското външно министерство, цитирана от БТА.

Припомняме, че в навечерието на последното посещение на ръководителя на Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в Русия на 23 юни украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва че подготвя атака срещу АЕЦ-а. Той уведоми за това Бразилия, Индия, Китай, САЩ, както и страните от Европа, Близкия изток и Африка.

Прессекретарят на руския президент Путин – Дмитрий Песков – определи казаното от Зеленски като поредната лъжа на Киев. Според Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на компания „Росенергоатом“, изявленията на украинския лидер може да са знак, че Киев подготвя терористичен акт или удар по АЕЦ „Запорожие“, за да въвлече НАТО в украинския конфликт.

На 23 юни руският посланик в ООН Василий Небензя заяви, че Москва е изключително разтревожена от все по-честите твърдения на Киев, че Русия е минирала атомната електроцентрала. Той отбеляза, че мисията на МААЕ, която поддържа свое постоянно инспекторско присъствие в атомната централа, е пряк свидетел на абсурдността на подобни твърдения.

Лидерите от НАТО ще се срещнат в литовската столица Вилнюс, за да обсъдят широк кръг въпроси – от това да изгладят разногласията сред членовете на Алианса за Украйна. през увеличаването на запасите от боеприпаси, до присъединяването на Швеция към военния съюз – и да направят преглед и ревизия на отбранителните си планове за пръв път от десетилетия, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че Вилнюс се намира на около 1000 километра от Запорожката АЕЦ – най-голямата в Европа.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа. Тя се намира на контролирана от Русия територия в украинската Запорожка област, близо до фронтовата линия. Зеленски от дни предупреждава за сериозна заплаха за централата, като наскоро каза, че руските сили са минирали покривите на няколко реактора.

Експертите на МААЕ, намиращи се в централата, обаче го опровергаха, като казаха, че не виждат никакви свидетелства за наличието на мини или експлозиви в централата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. С Уважение г-о Захарова,но десетки пъти Ви пиша че , докато има КИЕВ И АМЕРИКАНСКО ПОСОЛСТВО ТАМ ВОЙНА ЩЕ ИМА ,ЗА ЖАЛОСТ ОТИВАМЕ КЪМ КАТАСТРОФАЛНАТА 3 ТА ЯДРЕНА.

    • По поръчка на глобо-сатанистите,в Пентагона са правили компютърни симулации на Трета Световна Война с употреба на ядрени оръжия. С малки разлики ,резултата е,че около 5,5 милиарда ще измрат,а ще останат около 2 милиарда жители на Планетата… Което напълно ГИ устройва……..

  2. В света тепърва предстоят безброй граждански войни. Световното зло САЩ с неговите вируси, отровни храни, пръскане на хората със зарази от самолети, превъоръжаване, войни, ще докара света до самоунищожение. Този свят се управлява от едни дъртаци по на 90 -100 годишни и дори повече, които са собственици на всички банки, общо имат трилиони, но са на път за отвъдното и няма какво да губят. Те искат да завлекат целия свят с тях горе. Те си казват така: Ако нас ни няма, за какво да ги има всички останали. Отиваме си заедно.

  3. БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД ,ЧЕ ВИ ИМА РУСКИ БРАТЯ !
    БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СТЕ !
    ПОБЕДАТА ДА Е ВАША !
    ВИЕ СТЕ НАШАТА НАДЕЖДА И МЕЧТА ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *