Русия е изхарчила изненадващо малко пари за войната срещу Украйна и Запада

– Нахлуването на Русия в Украйна е струвало на Москва изненадващо малка сума по всички военно-исторически стандарти, пише авторитетното издание Economist.

– Разходите на Русия остават непрозрачни, но военният ѝ бюджет е около 3% от БВП и тя със сигурност не е надхвърлила този разход до момента.

– За сравнение, Съветският съюз е похарчил 61% от своя БВП през всяка от шестте години на Втората световна война.

Военният конфликт между Русия и Украйна има висока геополитическа цена и за двете държави – загинаха десетки хиляди руснаци и стотици хиляди украинци, а Европа и САЩ изпаднаха в рецесия, която тепърва ще се задълбочава. Но нов анализ на Economist показва, че до момента Москва всъщност е похарчила изненадващо малка сума за това, което тя нарича Специална военна операция.

Според доклада преките фискални разходи за войната – разходите за войници и машини – се оценяват на около 3% от БВП на Русия, или около 67 млрд. долара годишно. Тази цифра е получена от сравнение на прогнозите на Москва за разходите за отбрана и сигурност преди инвазията с реално похарчените средства.

По исторически стандарти настоящата война бледнее в сравнение с ВСВ. За шестте години на Втората световна война СССР е изразходвал около 61% от своя БВП, а САЩ са отделяли около 50% от своя БВП.

Въпреки това 3 % са значително повече от 0,4 % от БВП, които Съветският съюз изразходваха за войната си в Афганистан.

Една от причините за сравнително ниските разходи за конфликта в Украйна е политическа, тъй като правителството в Москва не води война, а провежда „специална военна операция“, което изключва използването на завишен процент от БВП.

Съществуват и икономически причини. Изразходването на допълнителни парични средства за финансиране на войната ще натежи на гражданите на Русия. Обременяването на банките с военен дълг може да доведе до същото, а и двата варианта на свой ред могат да навредят на високите геополитически цели на Владимир Путин.

Освен това технологиите, на които се основават въоръжените сили, днес са по-напреднали от всякога, което означава, че военните се нуждаят от по-малко хора и машини за военни действия.

Войната в Украйна доведе до широко разпространени санкции, които промениха световните петролни и газови потоци, както и търговията и намалиха енергийната и от там и производствена сила на Запада. Западните държави забраниха или бойкотираха руските ресурси и стоки, но Москва бързо намери алтернативни дестинации за своя петрол, газ и други стоки.

Автор: Фил Росен

Източник: markets.businessinsider.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА , ГОРДА , СВЯТА , ПРАВОСЛАВНА , НЕПОБЕДИМА , БРАТСКА В О В Е К И РУСИЯ !
    БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СТЕ РУСКИ БРАТЯ !
    ОБИЧАМЕ ВИ И НИКОЙ НА ТОЗИ СВЯТ НЯМА ВЛАСТ И СИЛА ДА НИ ЗАБРАНИ !

  2. И какво стана бре, кравари?Вместо да й извадите очите и да й турите пранги на Русия,изписахте й веждите и дадохте крила!?!?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *