Пушилин: Киевският режим е направил жив щит от населението на Бахмут

„Украинската армия използва населението на Артьомовск (Бахмут) като жив щит. Няколкостотин жители на града са държани като заложници в различни сгради из града. Това потвърждава, че Киев не смята Артьомовск за свой град“. Това заяви вчера изпълняващият длъжността глава на ДНР Денис Пушилин в ефира на Първи канал, съобщава ТАСС.

„Със сигурност можем да кажем, че врагът никога не е смятал Артьомовск за свой град, а Донбас – за своя земя. ВСУ държи насила стотици цивилни жители на града в апартаменти във високите жилищни и административни сгради в неговия Западен квартал. Там украинската армия е оборудвала множество огневи точки с артилерия, картечници и снайперисти. Да отвърнем на огъня им означава да убием цивилни“, каза Пушилин.

Вчера основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че над 80% от Артьомовск (Бахмут), включително всички промишлени райони и целия административен център на града, са под контрола на руските сили. Пушилин на свой ред потвърди тази информация.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков заяви, че руските войски са съсредоточили основните си усилия в Донецкото направление в района на Артьомовск. Според него щурмовите отряди на ЧВК „Вагнер“ продължават да се бият за превземането на Западния квартал, отблъсквайки противника към покрайнините на града.

Артьомовск (Бахмут) се намира в контролираната от Киев част от ДНР и е важен транспортен възел за снабдяването на украинските войски в Донбас. За града се водят ожесточени битки. Причината за яростната и отчаяна отбрана на града от страна на ВСУ е че с неговото падане рухва цялата защитна линия на украинската армия в Донбас.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *