Путин: Украйна използва 5000 снаряда на денонощие, а САЩ произвеждат едва по 14-15 000 на месец

Украйна използва 5000 снаряда на денонощие, а целия ВПК на САЩ произвежда едва по 14-15 000 на месец, каза руският президент Владимир Путин в интервю пред журналиста Павел Зарубин за телевизионния канал „Россия-24“.

„Във водещите страни от НАТО начело със САЩ, според техни източници, с чиито данни разполагаме, а и според наши източници, общо ежемесечно се произвеждат някъде към 14-15 хиляди снаряда“, каза Путин.

„В същото време въоръжените сили на Украйна, по данни на нашите военни, използват за денонощие в бойните действия до 5 хиляди снаряда“, допълни руският президент, цитиран от ТАСС.

В допълнение можем да отбележим думите на премиерът на Полша Матеуш Моравецки, който в интервю за RMF FM призна, че в момента „руснаците изстрелват милион ракети на месец“

Путин заяви още, че Русия има с какво да отговори на доставките на снаряди с обеднен уран за Украйна. Той нарече „странна лъжа“ британските твърдения, че боеприпасите с обеднен уран не причиняват последствия. „Това, разбира се, е лъжа и то много странна. Снарядите и бомбите с обеднен уран наистина не спадат към категорията оръжия за масово унищожение. Това е вярно. Но сърцевината на тези снаряди е с обеднен уран, който генерира така наречения радиационен прах и това го превръща в особено опасно за цивилните, в отровно оръжие“, каза Путин. След използването на такива боеприпаси в бивша Югославия и Ирак онкологичните заболявания сред местните жители се увеличиха между 10 и 20 пъти, припомни руският президент.

Говорейки за западните заявки да изпратят боеприпаси с обеднен уран на Украйна, Путин обърна внимание на факта, че Киев, който се кани да използва такива оръжия там, декларира, че смята хората, живеещи в зоната на военните действия, за свои граждани. „Как така са готови да тровят с обеднен уран земята и хората, които считат за свои?“, попита Путин. Той също така добави, че въпросът какво ще се случи с уникалния чернозем в южна Украйна след това „очаква своето обяснение от тези, които предприемат подобни стъпки в противоречие с интересите на нормалната логика и хуманитарното право“.

Путин подчерта, че Русия има с какво да отговори на това предизвикателство от Украйна и Запада. „Трябва да кажа, че Русия, разбира се, има с какво да отговори. Без преувеличение имаме стотици хиляди, стотици хиляди снаряди с обеднен уран, които нямахме никакво намерение да използваме, но…“, завърши руският президент.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *