Путин: Конфликтът може да се разпространи далеч отвъд границите на Близкия изток

Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви в сряда, че в ивицата Газа се случва „хуманитарна катастрофа“. По време на среща в Москва с висшите духовници на всички основни религии в Руската федерация Путин заяви, че „невинни хора не трябва да плащат за престъпления, извършени от други“, предаде пресофиса на президента.

Путин се противопостави на принципа на „колективната отговорност“, залегнал в сегашната военна операция на Израел срещу Газа, като заяви, че в Газа в момента загиват възрастни хора, жени, деца и цели семейства, като въобще не е сигурно, че бойците на Хамас са засегнати от бомбардировките, тъй като те се крият в тунелите под Ивицата. Той потвърди позицията на Русия за решение на израелско-палестинската криза чрез създаването на две държави, като заяви, че „това е ключът към дългосрочното и фундаментално уреждане на десетилетния конфликт и към установяване на траен мир в Близкия изток“.

„Основната задача е да спрем кръвопролитията и насилието. В противен случай настоящата криза ще се разрасне и ще има тежки и изключително опасни, разрушителни последици – и то не само за региона на Близкия изток. Тази война в момента има потенциала да се разпространи далеч отвъд границите на Близкия изток“, предупреди той.

Президентът разкритикува опитите на „някои сили“ да се възползват от религиозните и националните чувства, за да създадат нестабилност и хаос в името на своите „користни материални интереси“.

„Виждаме как мюсюлмани са подстрекавани срещу евреи, шиитите са подстрекавани срещу сунитите, православните – срещу католиците. В Европа си затварят очите за богохулството и вандализма срещу свещеното за мюсюлманите – под път и над път се гори Корана… В редица страни нацистките престъпници… са открито възхвалявани на официално ниво“, казва още той.

Украйна предприе стъпки за забрана на каноничната си Православна църква, в чието лоно е 80 % от украинското население… С това Киев не само задълбочава църковния разкол, но и лишава населението на контролираната от него територия от вяра и дух, отбеляза руския президент.

„Според мен целта на всички тези действия е очевидна – да се умножи нестабилността в света, да се разделят култури, народи, световни религии, да се провокира конфликт на цивилизациите – всичко това се прави по добре познатия принцип „разделяй и владей“. САЩ най-сетне признаха, че света върви към „нов световен ред“ и обясниха на света, че само те са способни да го изградят. И какво предлагат те – Нов световен ред, в който ще сме свидетели на все същото западно лицемерие, двойни стандарти, претенции за изключителност, за глобално господство, за запазване на неоколониалната система по същество“, добави още той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *