Проф. Иван Илчев: Забравете мисълта за братство с македонците

Историкът е на мнение, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония няма да доведе до нищо

„С бързи стъпки вървим към по-зле“ – така историкът и член на българо-македонската историческа комисия проф. Иван Илчев определи пред БНР работата на българо-македонската комисия.

Според него на тази комисия са й били придадени функции, каквито тя не би трябвало да има:

„Въпросите, включително за общото минало, са въпроси, които държавите трябва да решат. И в България, и в Северна Македония държавата дава план-програма за написване на учебници и какво трябва да съдържат те. Много трудно е за индивидуален автор да си позволи да напише нещо, което радикално се разминава с исканото от държавата. Това е особено трудно за колегите от Северна Македония, чиято цяла досегашна кариера е построена върху неистини, в по-голямата си част, и за тях е изключително трудно да променят нещата“.

Проф. Илчев е на мнение, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония няма да доведе до нищо. Според него въпросът е не какво е написано на белия лист, а какво е осъществено и какво се крие зад него.

По думите му цялостната ни политика по отношение на Северна Македония е погрешна:

„Подписаният протокол за взаимоотношенията беше прибързан, без поставяне на времеви рамки, без условия за гаранции, а на пожелателен принцип. Цялото наше общество, заедно с политиците, трябва да се отърси от мисълта за братството с македонския народ. По редица причини, до голяма степен поради грешките на нашите политици и държавници, Северна Македония е тръгнала по различен път от нашия. За съжаление този път е антагонистичен на нашия“.

Той не вижда накъде повече може да се изострят отношенията между двете държави.

„Упорито опитваме да накараме нашите колеги от комисията за българо-македонските отношения, от Северна Македония, да ни представят автентични документи за тезите, които те защитват. Те още по-упорито отказват да го направят. Те нямат такива данни, такива документи. Затова ние решихме да им ги предоставим. Картите, които сме включили, са 12. В огромното мнозинство от тях са карти, изготвени от западни учени въз основа на проучвания на населението на Балканския полуостров и пътуванията, които са правени из Балканите“.

На 2 юни в Народната библиотека ще открием изложба с 50 пана с най-различни карти – от появата на тези карти до началото на Балканските войни, съобщи проф. Илчев и добави:

„До този период може да се говори за научна компетентност и научна безпристрастност при изготвяне на тези карти. След това много дръзко и безсрамно се намесва политическото сметкаджийство“.

Историкът подчерта, че в тези карти се съдържа видима информация за това какво население живее през този период в Македония:

„Това население в общи линии са българи на първо място, после турци, гърци, албанци, власи, евреи. Липсват два народа на Балканите – в нито една карта не се появяват македонци и сърби“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

18 коментара

  1. С молби и реверанси няма да стане.
    Като не са българи, защо се надпреварват за български паспорти и се бутат да се набутат в България?! И в София?!
    Отговорът си го знаят.
    Време е паспортите им български да бъдат отнети и да им се затворят българските граници.

    • То така трябва да се постъпи с всеки имащ и небългарски паспорт.
      Това дава право на всеки урод отрекъл се от България и българския народ да ми диктува правилата и начина на живот. ДА не говорим, че и министри ги слагат, ама като няма държава България , а просто краварска колония ще става и по-зле.

      • Ония 45 000 небългари, получили незаконни паспорти. Знаем за какво става въпрос.

  2. Не само за Македония, трябва да забравим за ВСИЧКО.Ние сме вероятно най-парадоксалната държава в света.От една страна“Украйна и САЩ искат да се спре „Турски поток“ и да се ударят Газпром, Лукойл, Росатом“ от друга наш Радев се скъсва да се хвали,че сме станали хъб, най-сетне на газови и петролни доставки в района.“Радев в Гърция: България формира енергийната стратегия на региона“ Епицентър.А че брадърите ще прекъснат турския поток, както взривиха северния за милиарди,няма съмнение, няма и кой да оцени фалшивите хвалби на президента, щото БСП и Корнелия имат съвсем други задачи, организират си първомайски забавления,които поне не вредят на никого.

    • Време е да забравим и България и това че сме българи.
      Такава държава не съществува, тъй като сме прекалено тъпи и с радост приехме да сме британоварварски роби.
      Краварските еничари, които са ни окупирали тренират главно градски безредици, така че без чужда помощ, може да се правим референдуми, протести, походи за мир ……… колкото си искаме, докато ни се смеят на акълЯ.
      Ако случайно, като по чудо, решим да се разбунтуваме , ще пратят башибозука си да ни избие.
      Толкова за напразните надежди.
      България може да е свободна само с военна помощ от Русия!

  3. „Washington veut un Commonwealth dirigé par les États-Unis et une Europe réduite à l’état de colonie.“ В тоя дух, вниманието на Щатите ще бъде директно към источноевропейските страни, в които България няма нищо общо с Полша и прибалтийските.Затова към нас мерките ще са най жестоки.Това че се формира нов свят,потвърдено от речта на Лавров за нас няма никакво значение, ние сме в лапите на звера.
    „Изказването на Лавров в ООН е заявка за формирането на постзападен свят“ ПОГЛЕД

    • Беше повече от ясно, че сме сред робите на британоварварите.
      Всеки си плаща за това което е направил или за нищонеправенето си.
      Когато някой хора говореха преди години, много ни псуваха и ни се смяха, сега на мен ще ми е смешно, как негри и камилари ще шиб@т и ще се гаврят с децата им.

      • Както и преди писах, за нас най-много ще се бият да ни държат в лапите си. По няколко причини- който има акъл ги знае.
        За нищоправенето най- жестоко ще платим. Особено за примирението с изпращане на оръжия- с които избиха стотици хиляди руснаци.
        Така е- бездействието е най- безмилостния акт на действие и не прощава. В това число слагам и себе си- да е ясно, че не съдя.
        Ще си сърбаме попарата.

      • Бият се за свещената българска земя, не за нас.
        Ние просто подаряваме родината си без бой, щото мнозинството са безродни уродливи дебили, които се мислят за европейци.

  4. Нека не звучи като хвалба, но съм кръвно свързан с македонската кауза без да имам роднини там. По майчина линия съм внук на комита от Стара Загора заслужил държавно погребение заради активна дейност из Македония в продължение на 6 г. По бащина линия съм племенник на офицер загинал на Добро поле през 1916 г. Дълбоко пристрастен съм към близостта ни с хората около Вардар, но вече съм отвратен пълното посръбчване на тамошното население. След освобождението, с избирането на германски князе за царе на България, нашите държавници автоматично се поставят в положение на противници на Франция и Англия, които заедно с Австроунгария започват игрите на противопоставяне на Балканите, подхранвайки неистовия апетит на Сърбия за присвояване на съседни територии. Още по времето на Вт.Св.война и особено след нея и Москва чрез Коминтерна се включва в голямата игра между Запада и Изтока за привличане на Белград на своя страна, без да отчитат нито системното смазване на българщината (по-старите хора у нас помнят как рисуваха Тито с брадва от която капе кръв), нито на коварната обработка с лъжи, измислици и кражба на история, за да се превърне според плановете на Белград тази част от държавата ни в Южна Сърбия, без нито един сърбин в нея. С годините наследниците на Тито надъхаха до такъв бяс „нашите братя“, че те вече виждат в наше лице смъртен враг. Вече съм напълно убеден, че трябва да изоставим нежеланата ни носталгична привързаност и грижовност към другата, вече безвъзвратно променена и напълно чужда нам страна.

    • Преди време разсърдих един брат македонец, като му казах, че е българин. Така се разсърди, че си тръгна, та после трябваше да се извинявам на домакинята, че съм й развалила сбирката.
      ?

      • Такива ги отписвай.
        Между другото май като проценти антибългари сред населението, в България и македония кажи речи по равно. Което е още едно доказателство, че сме калпавото племе :)

    • Абсолютно си прав, но все пак македония е българска територия, в която все още живеят българи с българско самосъзнание.
      Аз съм внук на „окупатор“ на цялата област и доста истории чувах от първо лице за там и гръцка македония.
      Все ми се струва, че ако по някакво чудо България бъде освободено от британоварварите преди да бъде заличена, първо трябва да си приберем българите от там, бесарабия, гърция, сърбия, румъния и молдова, преди да отписваме каквото и да било.
      С една добра политика, все може да се озовем с поне 500 000 повече. Може дори да са повече от нас.

    • Ние трябва да забравим, че някой мисли за нас като българин. Русия си има свои интереси, Австро-Унгария свои, а сърбите успяват да впишат своите, по-близо до имперските. Македонизмът е резултат на раздразненото его на Александър III, а съветските интернационалисти виждат в него спояващ елемент, който е чужд на българските интереси. България твърде често се опитва да се нагоди на чужди настроения, вместо да види кога вятърът духа в нашите платна. Сега е същото. Бездарният откъм виждания егоцентрик Борисов е фактор в политиката, а към него се нагаждат разни алчни хамстерчета, обединени в някаква аморфна, безгръбначна, всеядна коалиция, която имитира различие във вижданията, но е ясно, че целта им е същата, власт и пари. Македония не е загубена, но е отдалечена от българското. На битово ниво разлика няма нито с тях, нито дори със сърбите. Винаги проблемът е кой управлява и чии са велможите.

      • И каква разлика да има като и половината сърби са си чисти българи. Същото е в румъния, молдова и новорусия. Малко по-малко кой от където се сети отцепва българи и прави държави.
        Днеска ми дигна кръвното и Дугин с обясненията си, че били от някакъв си божи народ – пазител на православието и кирилицата, която се казва българица.
        Взели го от гърци, византийци и не знам си кви тинтири минтири несъществуващи народи и държави.
        Като е така, сега и тях ще ги трепе несъществуващ народ и държава.
        Когато ми обяснява чобанин не ме е яд, щото просто човека не знае, но така наречените „интелигенте“ с по 99 титли трудно ги издържам да се правят на невдяващи.

      • Забравих да напиша, че се надявам мръсните сръбски и гръцки племена много да страдат за причиненото на българи и България.
        Знам че има и сърбомани тука и ще им е криво, но това са православните уроди, които вместо да са ни благодарни, че съществуват, само ни вредят.

      • Едно трябва да знаеш Фъки, от българин става всичко, но от нищо не може да стане българин, ние сме като стволовите клетки. Това обаче не е повод нито за радост, нито за тревога, просто функция в планетарното развитие. Ако необходимостта от тази функция изчезне, изчезваме и ние, остават само резултатите.

  5. И мен тия лъжи ме изкарват извън равновесие, между другото, ми прави впечатление- напоследък по картите на чичко гугльо и не само- територията на България няма име.
    Петнистите хиени надушват жертвата. Ще ни разкъсат на парчета. Освен ако:
    Излезем от състоянието на жертва и спрем да чакаме спасител.
    Няма да има спасител- разберете, колкото по-рано разберете, толкова по- голям шанс имаме и считам, че е наша отговорност и дълг да направим всичко, което зависи от нас и колкото можем-тогава и Бог ще ни помогне.
    Излизам, гледам дечица по улиците- не мога да ги погледна в очите.
    Това ли им отредихме на тия малки беззащитни души?!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *