Правителството в Германия намали рязко прогнозата си за икономическия растеж на страната

Германското правителство ще намали прогнозата си за икономическия растеж тази година до 0,2% от публикуваната през миналия октомври прогноза за експанзия с 1,3%, съобщи в сряда министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Блумбърг.

Хабек, който трябва да представи последния икономически доклад на правителството и актуализирани прогнози следващата сряда, определи решението на Конституционния съд от миналата година, което преобърна бюджетното планиране на правителството, като един от факторите, които най-силно са допринесли за деградирането на най-голямата икономика в Европа.

„Това разбира се има незабавен ефект за спиране на растежа“, каза той по време на дискусия в Лайпциг.

Решение на съда принуди правителството да намали размера на планираните облекчения за компаниите и потребителите, които да компенсират високите цени на енергията и следователно голяма част от тях започнаха да изпитват големи икономически трудности, свиха се производството и потреблението, добави той.

„Реалността е, че отменените мерки биха помогнали на икономиката“, каза Хабек.

Икономиката на Германия се сви през миналата година и все повече икономисти прогнозират ново свиване и през 2024 г.

Перспективата за следващите години не е много по-добра, като икономическите съветници на правителството в най-оптимистичните си прогнози определят потенциалния растеж на германската икономика от едва 0,4 на сто.

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *