Посланик Митрофанова: БЪЛГАРИЯ НЕ Е МИШЕНА ЗА РУСИЯ. Същото не може да се каже за Румъния! (С ВИДЕО)

България не е мишена за Русия, защото на територията й не са разположени стратегически оръжия. Това заяви посланикът на Русия Елеонора Митрофанова днес в интервю за Нова телевизия. Тя подчерта, че всички военни бази в Европа и навсякъде другаде по света, които заплашват руската сигурност, вече са потенциални мишени за поразяване. „България би се превърнала в мишена, ако на територията й бъдат разположени истински военни бази и стратегически оръжия. Такива към момента обаче у вас няма. Вие не сте мишена и адмирирам умерените идказвания на вашето правителство“, подчерта посланик Митрофанова. Тя подчерта, че в Русия не може да се намери и един човек, който да каже, че България е враг. Според нея с политиката си страната ни трябва да затвърждава приятелските чувства към нея на руския народ.

„Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия се готви да нападне Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Великобритания, както и други страни от НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават й смъртоносно оръжие – нещо, което може да доведе до големи проблеми в бъдеще”. Така посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова коментира пред NOVA тв. ескалацията на напрежението и западните информации, че страната й се готви да нападне Украйна. По думите й, Западът се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни стълкновения между Киев и Москва, след което да наложи на Русия „много сериозни санкции”.

„За Русия е напълно неприемлива дори самата мисъл за война с Украйна. С украинците сме един народ, но бих искала да обясня на гражданите на България, че този конфликт не е за Украйна, в него тя е просто заложник. САЩ се опитва да конструира европейска система за сигурност, която напълно да откъсне ЕС от Русия и въобще от Азия- икономически, културно и чисто физически. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия винаги са били една червена линия за руската федерация. няма как да преминеш с оръжие тези линии и да не последва ответен руски отговор”, коментира още руският посланик у нас.

„Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? каква работа ще ни свърши една война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви свои задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. С украинците сме един народ, а страната ни е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да произтече от днешното нагнетяване на напрежението там? Може би САЩ и партньори ще се опитат да организират някаква провокация. Провокация по отношение на Донецката и Луганска народни републики”, добави Митрофанова.

„Ние сме срещу членството на Украйна във враждебен на Русия блок. Затова думите на Сергей Лавров за изтеглянето на НАТО до границите му от 97 г. бяха една демонстрация на сила – за да укротим онези западни кръгове, които биха искали да провокират нещо в Украйна”, категорична е посланик Митрофанова.

„Аз искам да поясня какво означава това връщане към границите от 1997 г. Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 97-а година да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на американските военни контингенти, бази и стратегически оръжия от териториите на страните, присъединени към НАТО след 97-ма година. Този ултиматум обаче не се отнася до България, защото в момента на вашата територия няма американски военни бази в истинския смисъл на това понятие, нито пък има стратегически настъпателни оръжия”, посочи руският посланик у нас.

„Ултиматумът ни обаче със сигурност засяга Румъния. За това става въпрос, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО. Иначе да членувате във военен съюз си е ваше суверенно право и това право между другото е записано в хартата – всяка страна има правото да избира алианс, чрез който да гарантира безопасността си”, заяви още посланик Митрофанова.

Целия разговор вижте във видеото

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *