Полският премиер се обяви против „прославянето“ на украинския националист Степан Бандера

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза на пресконференция днес, че неговото правителство е много критично към всякакви опити за прославяне на украинския националистически лидер и съюзник на Хитлер във Втората световна война Степан Бандера, съобщи ПАП за БТА.

Украинската въстаническа армия на Бандера е отговорна за Волинското клане през 1943-1945 г., при което украински националисти избиват около 100 000 поляци (мирни жители) в регионите Волиния и Източна Галичина, които преди войната са част от Полша.

„Ние сме изключително критични към всякакви действия за прославяне на нациста Степан Бандера (който е най-големият герой на днешна Украйна-б.р.) и тук не може да има нюанси“, каза Матеуш Моравецки. Той добави, че планира да постави въпроса „много, много решително“ по време на следващите си разговори с украинския премиер Денис Шмигал.

Изявлението на Моравецки е във връзка с отдаването на почит от украинския парламент вчера на Степан Бандера във връзка с годишнина от рождението му на 1 януари. Бандера е украински националистически лидер по време на Втората световна война, отговорен за убийството на 100 хиляди поляци и още толкова евреи в териториите на днешна Западна Украйна.

Вижте документалния филм за зверствата на Степан Бандера с автор британския журналист Греъм Филипс!

(Заради ужасяващи кадри гледането на филма става чрез попълване на гугъл никнейм и парола)

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/jacKwoEHpaw

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ТВНещо повече: на съвестта на Бандера лежат хиляди украински патриоти, партзани, червеноармейци и антифашисти изтребени от бандите на Бандера по време на Втората Световна и окупация на Украйна от фашистка Германия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *