Полският в. Przegląd: България пропадна в Третия свят с премиер – мафиот!

Някога цветущата България днес е страна от Третия свят. Тя е европейската държава с най-ниски доходи (двойно по-ниски от предпоследната Румъния), с най-големо социално неравенство и в демографска катастрофа, като по този показател е на второ място в света. Това пише в обширна статия, посветена на страната ни авторитетния полски вестник Przegląd (Преглед).

Министър председателят на България Бойко Борисов, който е несменяем премиер вече 11 години, спи с пистолет до главата си, а в нощното си шкафче съхранява милиони евро в брой на пачки, разделени от златни кюлчета. Масови протести с искане за оставката на този тъмен субект и назначения от него главен прокурор, продължават вече почти 100 дни.

Моделът на пазарна икономика, който бе въведен в България след 1989 г., за да замести дотогавашния социалистически модел на планова икономика, не сработи. Той докара най-старата европейска държава с 1300-годишна история, до безпрецедентен икономически и цивилизационен колапс. Вследствие на който една трета от населението емигрира, промишлеността бе почти напълно унищожена и в момента на територията на страна има само ограничен брой третични производства с изключително ниска добавена стойност. Селското стопанство бе предадено в ръцете на няколко олигархични семейства, здравеопазването и образованието са в състояние на перманентен колапс, старата социалистическа инфраструктура се руши под напора на годините, а новата е с изключително ниско качество. Провинцията е напълно обезлюдена, като четири пети от населението се е скупчило в 7 големи града. В страната се наблюдава вторична неграмотност сред голямото циганско малцинство.

Само един бегъл поглед към статистиките на „Евростат“ е достатъчен, за да ни убеди, че днешна България се е сринала по почти всички важни показатели до страна от Третия свят – с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и във фактическа демографска катастрофа.

Цялото това пропадане на България, разбира се, не се случи изведнъж. Но през последното десетилетие тези деградивни процеси рязко се задълбочиха. А за европейския проблем „България“ ни припомниха избухналите преди 3 месеца там масови демонстрации в София и няколкото големи града, които не стихват вече 100 дни. Протести в знак на солидарност се провеждат и във Великобритания, Франция, Германия, Испания… в много европейски и американски мегаполиси, в които живеят български гастарбайтери.

Българското общество, буквално с последните си сили, направи мащабен и отчаян опит да отхвърли мултинационалното и местно мафиотско иго. Но за съжаление не получи външна подкрепа от никой.

Европейският съюз се е фокусирал основно в Беларус – страна, която дори не е член на ЕС. И сякаш остава сляп и ням за положението в България. Нищо че в България са се развили точно такива негативни авторитарни процеси, за които Брюксел критикува Беларус – мафиотски кръгове са обсебили властта и буквално изстискват като лимон жизнените сили на държавата и народа. А за да потискат недоволството, властите репресират обществото и всеки, който се осмели да ги критикува и разобличава. Само че корупцията в България е в пъти по-голяма от тази в Беларус, а и стандартът на живот на българите е точно два пъти по-нисък от беларуския. България през 2020 г. е управлявана от олигархично-мафиотска върхушка, която богатее на гърба на все по-обедняващото население и опустошава икономиката и природата. В страната почти няма опозиционни медии, защото властта или ги е купила, или ги е закрила. А корупцията е основният механизъм, по който се управлява държавата.

След тримесечни протести и многобройни схватки с полицията в центъра на София, Европейският парламент с неохота, но все пак реши да проведе дебат за върховенството на закона в България. Звучи Ви познато, нали? Нулевият ефект от това театрално фиаско е до болка познат на нас, поляците.

Парадокс е, че протестиращите българи все още не са поставили конкретни икономически искания. Особено като се има предвид, пак да повторим, че става въпрос за най-бедната европейска държава. Засега протестът на стотиците хиляди в София и останалите градове в страната е по-скоро морален. Но с идването на зимата може да прерасне и в поредица от гладни бунтове, коментират организатори на протеста. Засега обаче чуваме основно призиви за две оставки – тази на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Няма пълен обхват,за причините, но ситуацията е рязко влошена, хората обезверени, от самолет се вижда безвремие.

  2. БОРИСОВ И ГЕШЕВ И ДНЕС ДА СА РРАЗСТРЕЛЯНИ Е НЕПОПРАВИМО КЪСНО НАРОДА Е ОПРОСТАЧЕН БЪЛГАРОУБИЕЦА НАЛИВА НАРОДНИ ПАРИ В ПОЛИЦИЯТА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *