Отвратителна дискриминация срещу Руснаците в Украйна!

На 16 януари вестниците и списанията, издавани в Украйна на руски език, ще престанат да съществуват. Това са 64 % от всички вестници и списания в страната, в която повече от половината население не говори държавния си език – украински. На 16 януари влиза в сила член 25 от Закона „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език“, приет от Радата през 2019 г.

След тази дата всички печатни издания ще могат да се издават на руски език само при условие че същият тираж се издава едновременно и на украински. Двете версии на вестниците трябва да бъдат публикувани под едно и също заглавие, да си съответстват по съдържание, графика, обем и начин на отпечатване, а броевете да са с еднаква номерация и да бъдат публикувани в един и същи ден. Забранява се въвеждането на каквато и да е информация на руски език в дублиращите издания на украински, включително публикации, обяви и реклами.

Въпросните изисквания се отнасят само за руския език и няма да се прилагат за издания, използващи езиците на страните от ЕС, кримско-татарски и английски.

Нарушителите ще бъдат глобявани с 6,8-8,5 хиляди гривни, а при повторно неспазване на новия закон – с 8,5-11,9 хиляди и със закриване на изданието. Езиковият омбудсман (когото рускоговорящите в Украйна наричат “Шпрехенфюрер”) ще ще следи за прилагането на новия анти-руски закон от 16 юли 2022 г.

Нормата за два тиража, като се имат предвид непосилните цени за вносната хартия и печатарските услуги, както и факта, че украинските версии ще бъдат бракувани поради липса на търсене, е смъртоносна хватка за рускоезичната преса. Тоест – рускоезичните вестници и списания в Украйна, които са повечето от половината издания в страната, ще фалират. Хартиените им версии ще изчезнат, а публикациите им ще се преместят изцяло в Интернет.

Основният удар ще бъде по читателите на възраст над 50 години, които са свикнали с хартиените издания. Ще пострадат печатниците, които ще загубят поръчки, малките и средни фирми, които публикуват реклами и съобщения на руски език, дистрибуторите и пощата.

Обявената от украинската хунта „защита на държавния език“, която не пречи на рускоговорящата част от населението, е йезуитска, тъй като нито едно издание не може да си позволи финансовия лукс да субсидира допълнителен тираж на украински, който няма да се търси. Целта на тези варварски начинания е окончателно да се сложи край на руската преса в Украйна (делът на печатните издания на руски език през 2018 г. е 64,3%, а през 2021 г. той спадна до 60%). Над 50 % от населението на Украйна е само рускоговорящо и въобще не владее украинския език.

Още през 2018 г., когато обсъждаше езиковия закон, народният представител Григорий Шверк заяви, че е безумно „властта да принуждава издателите да отпечатват дублирани тиражи на украински, които заради нулевия интерес на читателите, моментално ще се превръщат във вторични суровини. И предложи вместо това властта да осигури повече достъп до информация на украински за тези хора, които разбират и четат този език“. Шверк предложи да рускоезичните издания да предоставят на читателите си безплатна електронна версия на вестниците си на украински език. Татяна Попова, експерт в Дружеството с ограничена отговорност „Информационна сигурност“, предупреди, че след въвеждането на новия антируски закон за езика издания като „Караван история“, „Вог“, „Космополитън“ и „Отдъхни“ ще започнат да влизат контрабандно от Русия „от целия изток и юг“.

Директорът на абонаментната агенция „АС-Медия“ Александър Дикусаров каза, че хората не могат да бъдат ограничавани в избора си. Даде за пример Франция и Германия, където в повечето книжарници се продават вестници на всички световни езици, към които има интерес. „Като дистрибутор не разбирам нормата от 50%. Законът е дискриминационен за половината население на Украйна, което не говори друг език, освен руския, а в същото време западните издания “Нешънъл Джеографик” и “Економист” си остават на руски и няма да бъдат публикувани на украински“, подчерта той.

Председателят на Националния съюз на журналистите в Украйна Сергей Томиленко казва, че не руският език представлява заплаха: „В Украйна вестниците се доставят от “Укрпоща”, която нарушава условията за разплащане – непрекъснато повишава нерегламентирано цените за разпространение на печата. Заради агресивната й политика „украинците ще спрат да четат и украински, и руски издания“. Това вече е очевидно: през януари 2019 г. общият абонаментен тираж на пресата в Украйна е бил 7,8 милиона екземпляра, а през съответния период през 2020 г. той е намалял до 6,67 милиона копия.

След като Радата прие езиковия закон, Венецианската комисия го разкритикува и предложи привеждането му в съответствие с европейските норми. Комисията заяви, че Киев трябва да се стреми към баланс в езиковата политика, така че езиковият проблем да не се превръща в източник на междуетническо напрежение. По-специално, да се изключи изискването за двойния тираж – едновременното публикуване на печатни медии в екземпляри на руски и украински.

Конституционният съд на Украйна обаче призна закона за тоталната украинизация за законен и обясни: „Рускоговорящите граждани на Украйна не представляват социална единица – следователно не са група, която има право на правна защита“. Представителят на Радата в Конституционния съд Олга Совгиря даже подигравателно заяви, че „тезата за дискриминация на рускоезичните граждани е юридически несъстоятелна“.

През 2019 г. украинският президент Зеленски в предизборната си кампания обеща да преразгледа езиковия закон, заявявайки, че „държавата трябва да подкрепя развитието на украинския език чрез създаване на стимули и положителни примери, а не чрез забрани и наказания на руския“. Обаче за 2,5 години това обещание на президента беше изпратено на същото място като всички останали.

Истински жестоката атака срещу рускоезичните граждани в Украйна ще започне след 16 юли 2022 г., когато ще влезе в действие административната отговорност за нарушаване на изискванията на закона за държавния език. Служители на кафенета и ресторанти, социални, медицински, правни и други учреждения вече са принудени да общуват с клиентите си само на украински. Законът е от 16 януари миналата година, но наказанията бяха временно отложени. След 16 юли 2020 г. шпрехенфюрер Тарас Кремен ще има право да налага глоби за разговори на руски език в диапазона от 3,4 до 11,9 хиляди гривни. Той вече посъветва гражданите да пишат доноси за подобни случаи с аудио и видео прикачени файлове.

От 16 юли сферата на културата (художествени и развлекателни събития, билети, плакати) и интернет (интерфейси на компютърен софтуер, уебсайтове и профили в социалните мрежи) трябва да се заменят с надписи на държавния украински език.

През ноември миналата година фонд „Демократични инициативи“ съвместно със социологическата служба “Център Разумков”, проведоха проучване, в резултат на което се оказа, че само 47 % от гражданите в страната смятат украинския за роден език, а 45% – руския. Има една голяма група етнически украинци, които не говорят и не разбират украинския език, на който говорят масово предимно украинците от северозападните райони на страната. За тези хора – техният майчиният език е руският. В юго-източните части на Украйна съотношението на рускоговорящи към украиноговорящи е 80 % към 20 %.

Сегашният украински режим, продължавайки насилствената си украинизация, се опитва да превърне народа си в безволево стадо, изтласквайки всички руснаци и рускоговорящи от републиката. Ако този процес не бъде спрян, той ще завърши с пълното затъване на Украйна в политическо, икономическо и социално-културно варварство. Skandalno.net

Автор: Владимир Пойманов

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. НПОТАТА ЩЕ КОРУМПИРАТ ПОЛОВИНАТА ИЗДАТЕЛСТВА А ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЩЕ СЕ ИЗНЕСЕ В ЧУЖБИНА НАТО ЕС САЩ И СОРОС РАЗБИВАТ ИКОНОМИКИТЕ АРМИИТЕ И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ОМЪРСЯВАТ С МРЪСНИТЕ СИ РЪЦЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ПОСЯГАТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ТАКА ДЕМОКРАТИЧНО ОТНЕХА СУВЕРИНИТЕТА НА ПОДСЪВЕТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ ЧРЕЗ ФАШИСТКИТЕ ИМ УПРАВЛЯВАЩИ ЕЛИТИ НО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ГРАЖДАНИ НА ВСИЧКИ ПОДСЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ НОСЯТ В КРЪВТА И СЪРЦАТА СИ ОБИЧТА И ДОВЕРИЕТО КЪМ БРАТСКА НАВЕКИ СВЯТА РУСИЯ И СА ГОТОВИ ДА УМРЪТ ЗА ЗА БРАТСКА РУСИЯ НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ ПОДСЪВЕТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ НИЕ НАРОДИТЕ ИМ АКО ПОСЕГНЕТЕ НА СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ ЩЕ ВИ НАПАДНЕМ В ГРЪБ А ПРЕД ВАС СА РУСИЯ ЗАЕДНО С КИТАЙ ИЗБИРАЙТЕ ДОКАТО ИМА КЪДЕ ДА СЕ ВЪРНЕТЕ ПРЕДИ ДА ИЗЧЕЗНЕ АМЕРИКА В ОКЕАНА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *