Орбан: Докато Украйна не възстанови правата на унгарското и останалите малцинства, няма да я подкрепим по нито един въпрос

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши Украйна, че няма да я подкрепи по нито един въпрос на международно ниво, ако не възстанови отнетите през 2015 и 2018 г. права на етническите унгарци, както и на останалите етнически малцинства в страната.

Подобно искане засяга пряко процеса на „украинизация“, започнал пет години преди войната със закон, който забрани употребата на майчин език в училище. Това обтегна отношенията между Киев и Будапеща, а предизвика безпокойство и в други столици като Москва и София. Според последното преброяване от 2001 г. етническите руснаци в Украйна са 8.3 млн. души, а българите са 240 хил. Освен това в Украйна има големи полски и румънски малцинства.

Близо 150 хил. етнически унгарци живеят в Украйна, макар част от тях да избягаха от мобилизация в съседна Унгария след началото на руската СВО на 24 февруари 2022 г.

„С приетия закон срещу малцинствата Киев превърна унгарските училища в украински. И понеже и това не проработи напълно, голяма част от тези училища бяха затворени“, каза Орбан в рeч. Унгарският лидер коментира темата по повод обсъждана от Европейския съюз евентуална покана към Украйна за присъединяване. През декември т.г. страните от ЕС да решат дали да поканят Украйна да започне преговори за присъединяване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *