Овчаров за изгонените руски дипломати: Не става дума за шпионаж, Американците ни Използват за Пушечно Месо

В казуса с изгонените 70 руски дипломати и служители към посолството не става дума за шпионаж, каза бившият енергиен министър и едно от емблематичните лица в БСП Румен Овчаров по повод ескалацията на напрежението по оста София – Москва.

„Става дума за това, че САЩ за трети път през последните месеци използваха България като опитно зайче или като пушечно месо в сблъсъка им с Русия. По същия начин на 27 април Вашингтон ни използва като зайче за отстрел, за да види той и останалите западни държави, как ще реагира Русия ако откажат да плащат руския газ в рубли, както искаше Русия. И за целта България бе пусната експериментално напред, за да може да се ориентират останалите западни държави. Ние участвахме в експеримент и ни отстреляха“, каза Овчаров по NOVA.

„Никоя от големите сили не ни брои. Нашият управляващ елит до такава степен е клекнал, че вече за трети път в рамките на три месеца предава националните ни интереси. Първият път беше, когато отказахме да сключим договор за доставка на газ с „Газпром“. Сега освен, че нямаме договор за газ за зимата, което се случва за пръв път от 1998 година, когато правителството на Костов отново ни вкара в едно такова състояние“, категоричен е той.

Според него Лондон и Вашингтон се опитват да намалят присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в зависимата от тях Европа. „Има едно неписано правило – петте постоянни членки на Съвета за сигурност към ООН имат право на много по-големи представителства. Това са САЩ, Русия, Китай, Влеликобритания и Франция. По силата на този договор, например, дипломатите и служителите в американското посолство у нас са над 2 хил. души. Руските бяха общо 150 преди настоящото изгонване на 70 от тях. И слушам как някои тук говорят как трябвало да има равнопоставеност на броя дипломати – колкото са българските в Русия – 27, толкова да са и техните у нас. Явно не ги е срам че говорят откровени глупости“, коментира Овчаров.

„Не мисля, че изгонването на 70 дипломати на един от постоянните пет членове на Съвета за сигурност е нещо дребно, което можем да пропуснем покрай себе си. Вие вярвате ли, че може да са работили срещу националния ни интерес? Какви национални интереси има България изобщо? Останаха ли й изобщо такива с оглед на последните събития около преговорите с Македония. Това е толкова смешно, че не си струва и да го обсъждаме. Разбрахте ли каква е бройката на руските дипломати в България? Министърката каза – 32-ма. Плюс още 8 в консулствата – тоест общо 40″, посочи той.

И допълни: „Ние гоним 70 души. Месец преди това г-жа министърката на външните работи обявява, че в България има 40 руски дипломати. По думите на г-жа Елена Поптодорова – сега след изгонването на тези 70 души, у нас остават още 40 дипломати. Извинявайте, как става тази работа? Питате ме никой ли не работи срещу интересите на България. Но да оставим това настрана. Две трети от изгонените 70 не са дипломати, а чистачки, фризьорки, секретарки, шофьори… Те нямат дипломатически имунитет и очевидно нашето правителство ги обвинява в шпионаж. Щом е така, защо ги експулсира, а не ги арестува на мига – те нямат дипломатически статут. Какво пречи да ги вкараме в българския съд? Очевидно нямаме доказателства“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Руските „шпиони“ си тръгнаха, какво следва от това?

    – От утре вече няма да има корупция и Кирчовците няма да лапат по 100 млн. на месец комисионни от далавера им с „не“руския газ.

    – Гешев напуска поста главен прокурор и сам се предава в затвора, за негов наследник назначават честен и почтен човек, който ще разследва престъпления.

    – От утре инфлацията спира и цените се връщат на нивата си от миналия декември, даже влизаме в дефлация.

    – Вече няма да бие градушка, а силните дъждове ще валят САМО след разрешение от земеделците.

    – Пенсиите стават по 10000… ЕВРО. На седмица!

    – Ще се появят пари за лечението на болните дечица, както и за хората с увреждания.

    – До края на следващата седмица ще се завършат всички магистрали, хиляди километри.

    – Кокорчо ще започне да харесва жени. Просто Наско също.

    – Кирчо ще спре кристала, че все го кара да изтрещява и да се зъби, и да е неадекватен.

    – Лена ще стане целомъдрена и ще си ляга само с Миро.

    – Корни ще е построила евроатланическия социализъм.

    – Северномакедонците ще ни заобичат, ние тях – също. Цар Самуил ще си е българин, а македонски „език“ няма да същестува.

    – Боко ще дари кюлчетата и пачките за благотворителност, а къщата си в Барселона ще продаде, като с парите ще построи болница в Банкя.

    – Целият грантомотивиран умнокрасивитет ще се хване на истинска работа, понеже „Америка за България“ вече няма смисъл да дава грантове за борба с русофилията.

    – Никой в България вече няма да пие водка (дори Мишо Миков) и всички ще минат на демократично уиски.

    Слава!

    Стоил Христов

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *